Nepelnytai pamiršti agrastai – viena vertingiausių uogų. Kaip tinkamai paruošti?

Liepos ir rugpjūčio mėnesiai yra agrastų laikas. Tačiau šios uogos nėra labai populiarios, jų rasi retoje parduotuvėje, jos nėra perkamiausia vasaros prekė ir turguje. O be reikalo. Tai – viena vertingiausių Lietuvoje augančių uogų.
Uogos
Uogos / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.
Temos: 2 Agrastai Uogos

Lietuviškas kivis. Taip kartais yra vadinamas agrastas, tačiau kažkodėl prekių krepšelyje dažniau atsiduria ne agrastai, o atvežtiniai vaisiai, pavyzdžiui, tie patys kiviai ar citrinos. Nėra labai populiaru šiuos krūmus auginti ir sodybose ar soduose.

„Per dvidešimt metų aš jau pavargau aiškinti apie agrastų naudą“, 15min GYVENIMUI sakė RS medelyno šeimininkas Rimantas Stankūnas.

Kiek seniau jis pats augino apie 600 krūmų šių uogų, tačiau dėl to, jog jas realizuoti Lietuvoje – itin sudėtinga, šios idėjos atsisakė.

„Šios uogos niekas nevertina. Kodėl? Kaip ir visur: tingi dirbti, agrastų krūmai spygliuoti, jie badosi. Visi juk nori švelnių rankyčių,ironijos neslėpė R.Stankūnas, ir jau rimtai pridūrė, jog toks požiūris į agrastą yra be reikalo.

Uoga itin vertinga, ypač, jei auga savame kieme ir krūmas auginamas natūraliai. Pavyzdžiui, agrastas vienintelė uoga Lietuvoje, turinti organizmui reikalingos gintaro rūgšties.

Vida Press nuotr./Agrastų džemas
Vida Press nuotr./Agrastų džemas

Taip pat agrastuose gausu organinių rūgščių, pektininių medžiagų, vitaminų C, B1, E, P, provitamino A, fosforo ir kitų mikro ir makroelementų.

Dėl jų sudėtyje esančio serotonino agrastus galima vadinti net vaistu nuo apatijos. Uogos padeda kovoti su augliais, stiprina kraujagyslių sieneles.

Paprasti agrastai padeda sergant virškinamojo trako ligomis, tinka nuo kolito ir vidurių užkietėjimo, inkstų, šlapimo pūslės ligų.

„Bet net dabar, vasarą, kai yra daug savų uogų, žmonės perka atvežtinius bananus, citrinas“, – stebėjosi R.Stankūnas.

Be to, agrastai puikus pasirinkimas ir žiemą, tačiau R.Stankūnas pataria nevirti uogienės (nes jai reikia daug cukraus), o trintuvu smulkintus agrastus šaldyti, jei reikia, pagal skonį įdėjus šiek tiek cukraus.

Valgant ar ruošiant žiemai agrastus, jokiu būdu nepatariama nulupti odelės – didžioji vitaminų ir kitų naudingų medžiagų koncentracija yra būtent apie ją.

Nors Lietuvoje galima įsigyti ir bespyglių agrastų sodinukų, tačiau jei kitais metais nuspręsite auginti šį krūmą – patariama rinktis būtent spygliuotus, mat jie yra skaniausi.

„Nors, žinoma, dėl skonio nesiginčijama. Kas vienam skanu, kitam – ne. Tačiau veislių pasirinkimas tikrai nemažas", – kalbėjo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis