Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žinote, kaip teisingai laikyti virtus ryžius? Kitu atveju galite apsinuodyti

Ryžiai yra dažna mūsų mitybos raciono dalis. Juos išvirę ir valgydami kartu su įvairiais patiekalais, ne visada suvartojame iki galo. Tik paprastai palikti ryžių kitai dienai nepakanka – tą padarius neteisingai, galima apsinuodyti.
Ryžiai
Ryžiai / 123RF.com nuotr.

Šildytų ryžių vartojimas gali sukelti rimtą apsinuodijimą maistu, jei neteisingai juos laikote po pirmojo pagaminimo, teigia Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba. Tiesa, problema slypi ne pačiame ryžių šildyme, o tame, kaip juos laikote jau pagamintus, rašo delish.com.

Po to, kai ryžiai išverdami, negalima palikti jų ilgiau kaip valandai. Iki galo neišvirtuose ryžiuose gali būti Bacillus Cereus sporų – tai bakterija, sukelianti apsinuodijimą maistu.

123RF.com nuotr./Ryžiai
123RF.com nuotr./Ryžiai

Ši bakterija gali išlikti gyvybinga net po ryžių virimo. Kuo ilgiau ryžiai paliekami kambario temperatūroje, tuo didesnė tikimybė, kad bakterijos dauginsis ir išskirs toksinus. Jei jos susiformuos ir suvalgysite tokius ryžius, galite pradėti vemti ar viduriuoti.

Laimei, šios rizikos labai lengva išvengti. Pirmas variantas: pasigaminkite tokį kiekį ryžių, kurį iš karto suvalgysite. Antras variantas: jei planuojate valgyti vėliau, padėkite juos į šaldytuvą, kai tik atšals, tačiau ne vėliau, nei po valandos nuo pagaminimo.

Ryžiai turėtų būti suvalgyti iki kitos dienos pabaigos, tad nesigaminkite jų visai savaitei. Kai šildote, pasirūpinkite, kad jie gerai pašiltų ir garuotų. Be to, neturėtumėte šildyti tos pačios ryžių porcijos daugiau kaip vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas