Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėta išvada: mirtingiausia odos vėžio forma nėra melanoma

Paminėjus odos vėžį, dauguma žmonių pagalvoja apie melanomą – iki šiol žinomą kaip mirtiniausią odos vėžį. Kiti vėžiai yra gana gerybiniai, mano daugelis. Deja, taip nėra, rašo „Science Alert“.
Vėžys
Vėžys / Stephen Andrews / Unsplash nuotr.

Nauju tyrimu nustatyta, kad visame pasaulyje nuo nemelanominio odos vėžio (NMSC) miršta daugiau žmonių nei nuo melanomos.

Prancūzijos Nicos universitetinės ligoninės mokslininkai atliko tyrimą, kuriame naudojo Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (ji – Pasaulio sveikatos organizacijos dalis) surinktus pacientų duomenis.

Analizė parodė, kad nors 2020 m. melanoma pasaulyje sukėlė 57 000 mirčių, nemelanominis odos vėžys – dar daugiau: nuo šio tipo vėžio mirė net 63 700 žmonių.

Melanoma
Melanoma

Iki šiol manyta, kad NMSC yra mažiau pavojingas nei kitų rūšių vėžys. Jis apibūdinamas, kaip retai mirtinas ir dažnai neįtraukiamas į nacionalinių vėžio registrų ataskaitas apie bendrą vėžio atvejų skaičių.

Tačiau „retai mirtinas” nėra tas pats, kas „nepavojingas“, o jei šia vėžio rūšimi suserga pakankamai daug žmonių, tai gali lemti daugybę mirčių. Tai matyti ir iš šios naujos ataskaitos, rašo „Science Alert“.

Medikai primena, kad melanoma ir NMSC turi bendrų bruožų, nes abi šios ligos yra glaudžiai susijusios su ultravioletinių spindulių (UV) poveikiu. UV spinduliai gali sukelti vėžį sukeliančias odos mutacijas, dėl kurių susidaro ir melanoma, ir NMSC.

15min nuotr. / Saulėje nudegusi ranka
15min nuotr. / Saulėje nudegusi ranka

Per pastaruosius kelis dešimtmečius smarkiai išaugo sergamumas abiejų rūšių vėžiu. Dažniausiai šiais vėžiniais susirgimais suserga baltaodžiai, tačiau odos vėžiu gali susirgti ir tamsesnio gymio žmonės.

Deja, dažnai odos vėžys diagnozuojamas jau pažengęs, kai efektyvus gydymas nebegali padėti.

Vis dėlto melanoma ir NMSC turi keletą svarbių skirtumų. Nors UV spinduliai yra abiejų ligų rizikos veiksnys, NMSC yra labiau susijusi su lėtiniu UV poveikiu per visą žmogaus gyvenimą. Todėl NMSC atveju navikai dažnai atsiranda ant veido ir galvos.

Tuo tarpu retkarčiais pasitaikantys stiprūs nudegimai saulėje labiau susiję su melanoma, ypač ant liemens.

Kaip vystosi nemalanominis vėžys?

Kaip rašo „Science Alert“, skiriami du pagrindiniai NMSC tipai: bazalinių ląstelių karcinoma (BCC) ir plokščialąstelinė karcinoma (SCC). Abi jos atsiranda iš odos ląstelių, vadinamų keratinocitais.

Keratinocitai yra pagrindinis ląstelių tipas, sudarantis epidermį – išorinį odos sluoksnį. Keratinocitų mutacijos, kurias sukelia, pavyzdžiui, UV spindulių poveikis, gali pažeisti vidinę kontrolę ir pusiausvyrą, kuri paprastai neleidžia ląstelėms nekontroliuojamai dalytis, todėl susiformuoja navikas.

Tuo metu melanomos atsiranda dėl vėžį aktyvinančių mutacijų kito tipo odos ląstelėse, vadinamose melanocitais. Epidermyje melanocitų yra maždaug dešimt kartų mažiau nei keratinocitų, tačiau jie atlieka svarbų vaidmenį saugodami mūsų odą nuo pažeidimų ir gamindami melaniną – pigmentą, kuris lemia normalią odos spalvą ir kurio daugiau gaminasi veikiant UV spinduliams. Būtent todėl mūsų oda įdega.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./ Odos vėžio prevencija
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./ Odos vėžio prevencija

Kaip ir visų vėžinių susirgimų atveju, kuo anksčiau NMSC diagnozuojamas ir gydomas, tuo didesnė tikimybė sulaukti teigiamų rezultatų. Būtent todėl pacientai raginami reguliariai apsilankyti pas dermatovenerologus, ypač pastebėjus odos pakitimus, anksčiau nematytus darinius.

Prevencija – visuomet geriau nei veiksmingiausias gydymas, pabrėžia tyrimo autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?