Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neuromokslininkai įvardijo 3 blogiausius įpročius mūsų smegenims

Netinkamų įpročių atsisakyti gali būti nelengva, bet verta žinoti, kad vietoj blogų išsiugdę gerus, sau padarysime didelę paslaugą.
Smegenys
Smegenys / 123RF.com nuotr.

„Viskas, pradedant tuo, ką valgome, ir baigiant tuo, kaip praleidžiame dieną, veikia mūsų smegenis ir kūną“, – sako „Solaray“ mokslo patarėja, daktarė neurologė Sonja K.Billes, rašoma cleanplates.com.

„Tikrai yra būdų, kaip pagerinti kognityvines funkcijas mažais ir dideliais gyvenimo būdo pokyčiais“, – sako „Apollo Neuroscience“ gydytojas neurologas ir sertifikuotas psichiatras Dave'as Rabinas. Kuo ilgesnis ir tvaresnis gyvenimo būdo pokytis, tuo jis naudingesnis bendrai jūsų nervų ir kitai sveikatai.

Kita vertus, blogi įpročiai taip pat gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį smegenų sveikatai. Ką išskiria mokslininkai? Kokie 3 įpročiai kenkia mūsų smegenims labiausiai?

Chroniškas stresas

Stresas yra priešas numeris vienas, kai kalbama apie ilgalaikę smegenų sveikatą. „Nedidelis stresas yra geras dalykas, kadangi jis padeda mums susikaupti ir nustatyti prioritetus, – sako dr. S.K.Billes. – Tačiau lėtinis stresas ilgainiui daro didžiulį neigiamą poveikį smegenų funkcijai ir gali sutrikdyti neuronų komunikaciją, trikdyti mokymąsi ir atmintį bei padidinti daugelio ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, psichikos ligas ir demenciją, išsivystymo riziką.“

D.Rabinas taip pat paaiškina kasdienio per didelio streso fiziologiją: „Lėtinis stresas apkrauna visą organizmą, nes pernelyg suaktyvina simpatinę nervų sistemą, išskiria streso hormonus, tokius kaip kortizolis, kvėpavimas tampa paviršutiniškas ir greitas, padažnėja širdies ritmas ir sumažėja širdies ritmo kintamumas.“

Per mažai miego

Kai patiriate stresą, smegenų sveikata tampa dar blogesnė, nes vienas iš šalutinių streso padarinių gali būti miego sutrikimai. „Dažniausiai, kai susiduriame su intensyviu stresu, blogai miegame – tai dar vienas blogas įprotis, kenkiantis mūsų kognityvinėms funkcijoms, – sako D.Rabinas. – Ir nereikia būti neurologu, kad tai pasakytumėte – patys žinote, kaip jaučiatės, kai esate išsekę, o ne pailsėję.“

Dr. S.K.Billes pažymi, kad tai, kas laikoma pakankamu miegu, gali skirtis priklausomai nuo žmogaus, tačiau visuomenės sveikatos gairėse paprastai rekomenduojama miegoti bent šešias valandas per naktį.

Miego trūkumas gali būti panašus į apsinuodijimą alkoholiu, nes sutrikdo pažintines funkcijas. Jūsų kūnui miegas reikalingas ne tik kaip papildoma energija, bet ir kaip kasdienė detoksikacija.

Alkoholio vartojimas

Kaip ir miego trūkumas, stresas ir gėrimas dažnai eina koja kojon. „Besaikis alkoholio vartojimas iš tiesų sendina smegenis, – sako daktaras Michaelas J. McGrathas, sertifikuotas psichiatras ir „The Ohana Addiction Rehab“ medicinos direktorius. – Net jei alkoholio vartojimas ir nesiekia priklausomybės lygio, per daugelį metų jis gali labai pakenkti smegenims, net jei žmogus niekada nebuvo apsvaigęs.“

Alkoholis yra toksinas, į kurį organizmas reaguoja atitinkamai, sukeldamas uždegimą, kuris yra pagrindinis daugelio sutrikimų kaltininkas.

Uždegimas yra natūralus organizmo atsakas į kenksmingas medžiagas, ne tik į virusus, bet ir į toksinus, pavyzdžiui, alkoholį. „Nors uždegimo paskirtis – mus apsaugoti, ilgainiui, jei šio atsako nesuvaldysime, jis gali pažeisti gyvybiškai svarbias struktūras, pavyzdžiui, smegenis. Naujausiuose tyrimuose aptartas ryšys tarp lėtinio uždegimo ir atminties praradimo, ypač susijusio su Alzheimerio liga“, – sako Dr. Mahmudas Kara, ilgametis Klivlendo klinikos gydytojas ir „KaraMD“ įkūrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas