Norintiems išmėginti sveiką Viduržemio jūros mitybą – pirkinių krepšelio sąrašas

Viduržemio jūros regiono mitybą dauguma pasaulio gydytojų rekomenduoja kaip sveikatai palankią. Tik štai, nors italai, ispanai ar prancūzai žino, ką ir kaip valgyti, mums, esantiems šiauriau, tai nebūtinai aišku. Todėl aptarkime, ko turėtų atsirasti jūsų pirkinių krepšelyje ir virtuvėje, norint taip maitintis.
Parduotuvėje
Parduotuvėje / 123RF.com nuotr.

Viduržemio jūros dieta gausi žuvies, jūros gėrybių, ankštinių bei įprastų daržovių, grūdinių kultūrų ir sveikų riebalų, tokių kaip alyvuogių aliejus ar riešutai. O štai raudona mėsa, cukrus ir apskritai saldumynai, kaip ir pienas rekomenduojami vartoti retai. Dėl šių priežasčių šis mitybos būdas tinkamas visam gyvenimui ir giriamas gydytojų.

Shape.com dalijasi pirkinių krepšeliu, kuris padės susiorientuoti, ką rekomenduojama vartoti.

Ko vartoti

Mėsa ir žuvis: vištiena, ėriena, ančiuviai, omarai, midijos, lašiša, sardinės, tunas, krevetės.

Kruopos ir grūdai: rudi ryžiai, miežiai, bulguro ir kuskuso kruopos, kynva, visų grūdo dalių makaronai bei visų grūdo dalių duona.

Ankštinės daržovės bei riešutai: pupelės, avinžirniai, lęšiai, pistacijos, žemės riešutai.

Kiaušiniai / pieno produktai: kiaušiniai, feta, ožkos sūris, parmezanas, jogurtas, rikota.

Vaisiai: obuoliai, abrikosai, datulės, figos, greipfrutai, vynuogės, citrinos, apelsinai, melionai.

Daržovės: artišokai, kopūstai, žiediniai kopūstai, agurkai, salierai, baklažanai, lapiniai kopūstai, grybai, alyvuogės, pipirai (paprikos), romaninės salotos, špinatai, cukinijos, pomidorai, avokadai.

Žolelės: bazilikai, krapai, česnakai, petražolės, raudonėlis, rozmarinas.

Pagardai: balzaminis actas, raudonojo vyno actas, humusas, alyvuogių aliejus, pesto padažas, pomidorų padažas, sezamų pasta (tahinis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos