Nors mėsos produktų pasirinkimas auga, visgi ne visi dar ir dabar suvokia, kuo gi jie iš tiesų skiriasi ekologiška ar be antibiotikų užauginta produkcija nuo įprastų. Būtent dėl šių priežasčių šįkart plačiau pakalbėsime apie „Eat & Feel Good“ produktų liniją – ekologišką jautieną ir be antibiotikų užaugintą kiaulieną, kurią pristato „Biovela“.
Koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis
Jau kurį laiką Lietuvoje pastebima tendencija, jog vis daugiau žmonių renkasi sveikatai palankesnius maisto produktus. Tai lemia ne tik gerėjanti gyvenimo kokybė, augančios pajamos, tačiau ir akivaizdus vartotojų išprusimas. Taigi ekologiškų ar kitomis sveikatingumo savybėmis pasižyminčių produktų vartotojų ratas plečiasi – juos renkasi ne tik jaunos mamos, besirūpinančios sveikesne savo mažylių mityba, ar sportininkai, sveiko gyvenimo būdo šalininkai, tačiau ir žmonės, siekiantys geresnės gyvenimo kokybės bei ieškantys išskirtinių pasiūlymų. Tad ši banga, prasidėjusi Skandinavijoje, besiskverbianti į Vakarus, pamažu įsigali ir mūsų šalyje, na, o paklausa skatina ir pasiūlos – asortimento – plėtrą.
Reaguodama į augančią paklausą bei vartotojų poreikius, „Biovela“ jau prieš dešimtmetį viena pirmųjų pasiūlė pirkėjams ekologiškos jautienos produktų liniją. Šiemet, tęsdama ir sustiprindama šią kryptį, įmonė pristato ne tik atnaujintą ekologiškos jautienos asortimentą, bet taip pat ir pirmieji Baltijos šalyse suteikia galimybe vartotojams įsigyti be antibiotikų išaugintos kiaulienos produktų.
Kuo ypatinga be antibiotikų užauginta kiauliena?
Pastaraisiais metais įvairiose Europos šalyse vis daugėja kiaules auginančių ūkininkų, kurie savo veiklą grindžia tvarios gyvulininkystės principu. Kiaulėms, auginamoms šiuose ūkiuose, auginimo procese iki minimumo sumažinama jų susirgimų galimybė. Tokiu atveju gyvuliai, kurie nebuvo gydomi jokiais antibiotikais, ženklinami „Užauginta be antibiotikų“ sertifikatu. Tokiu sertifikatu paženklinta mėsa – tai ne tik sveikesnis produktas ant jūsų stalo, bet ir vienas iš svarbių žingsnių mažinant globalią žmonių atsparumo antibiotikams problemą.
„Biovela“ patiekti šią produkciją ant vartotojų stalo gali bendradarbiaudama su pagrindiniais be antibiotikų išaugintos kiaulienos tiekėjais visai Europai – Danija, Vokietija, Olandija. Šios šalys, kaip ir Lietuva, priklauso mažiausiai antibiotikų mėsinėje gyvulininkystėje naudojančioms šalims. Taigi, šiuo atveju svarbus ne tik mėsos supirkimas iš partnerių, bet ir bendradarbiavimas, semiantis patirties bei keliant sau ateities tikslus.
Kokia jautiena jau gali būti laikoma ekologiška?
Dažnas klaidingai suvokia ekologiškos mėsos sąvoką, manydamas, kad tai reiškia „pirkta turguje“, „užauginta ūkininko“, „kaimiška“, „natūrali“, „be E“ ir t. t. Iš tiesų ekologiškos mėsos sąvoka apima kur kas daugiau, ir ji yra ne tik sveika, bet ir glaudžiai susijusi su aplinkos tausojimu.
Reikalavimai ekologiškai mėsai yra apibrėžti Europos Sąjungos ir nacionaliniais teisės aktais. Svarbu pabrėžti, jog visi ekologiškos mėsos technologiniai etapai – nuo žaliavų pašarams, kuriais šeriami galvijai, iki auginimo, skerdimo sąlygų, išpjaustymo, galiausiai šviežios mėsos kelio iki galutinio vartotojo – yra griežtai reglamentuojami ir kontroliuojami. Reikalavimai, apimantys visą ekologiškos mėsos ciklą, yra ypač aukšti: galvijams šerti viso ciklo metu skiriami išimtinai tik ekologiški pašarai, kurie, remiantis ekologinės žemdirbystės principais, auginami nenaudojant kompleksinių trąšų bei pesticidų, o tai kai kurių kultūrų derlių sumažina net iki keturių kartų. Tokiu būdu ne tik rūpinamasi vartotojų sveikata, bet ir tausojama aplinka. Be to, auginant gyvulius, nenaudojami antibiotikai, įvairūs preparatai ar augimo hormonai. Galvijų skerdimo bei jautienos mėsos išpjaustymo procesai yra atskirai sertifikuojami „Ekoagros“, kuriam gauti reikalingas tinkamų procesų laikymasis bei atsekamumo užtikrinimas.
Gamybos tvarką, kontrolę ir ekologinių ūkių bei perdirbėjų sertifikavimą atlieka minėta VšĮ „Ekoagros“. Sertifikavimas padeda užtikrinti, kad mėsa atitinka visus Europos Sąjungos ir nacionalinius teisės aktus bei griežčiausius kokybės reikalavimus. Na, o atpažinti ekologišką supakuotą mėsą galima pagal Europos Sąjungos ekologinės gamybos ir Nacionalinio ekologinio žemės ūkio ženkliukus.
Valgyk gerai, kad jaustumeis gerai!
Sustiprintos ir papildytos naujosios „Biovelos“ linijos produktai sukurti remiantis šūkiu: „Eat and feel gooood!“, skatinančiu rinktis sveikesnę, kokybiškesnę produkciją, kuri būtų naudinga mūsų sveikatai ir gyvenimo kokybei užtikrinti. Taigi jau šį pavasarį vartotojus pasiekė nauji „Biovelos“ prekės ženklo produktai, kuriuos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių lentynose lengva pastebėti ir atskirti dėl originalaus pakuočių dizaino, komunikuojančio šių produktų sveikumą bei išskirtinę kokybę.
Ekologiškos jautienos produktų linijoje vartotojams siūlomi lietuviškos jautienos gaminiai: malta mėsa, bifstrogenas, kumpis bei nugarinė. Kiaulienos, išaugintos be antibiotikų, produktų liniją sudaro guliašas, sprandinė ir malta mėsa. Svarbu paminėti, kad ekologiškos jautienos ir be antibiotikų užaugintos kiaulienos produktų linijose esanti malta mėsa ruošiama iš viso mėsos gabalo: jautienos – iš kumpio, kiaulienos – iš mentės. Tai neabejotinai byloja apie tam tikrą pridėtinę vertę, galutinio produkto išskirtinumą.
Šiuo metu „Biovela“ yra pirmoji ir vienintelė įmonė, prekiaujanti ekologiška jautiena bei be antibiotikių išauginta kiauliena didžiuosiuose Lietuvos prekybos tinkluose.
Saugios pakuotės – geriausiam rezultatui užtikrinti
Ekologiška jautiena bei be antibiotikų užauginta kiauliena ant jūsų stalo patenka nešaldyta. Išpjaustyta mėsa vos per 20 min. supakuojama į inovatyvias pakuotes, todėl kiek įmanoma sumažinamas produkcijos sąlytis su aplinka bei joje esančiais mikroorganizmais. Tokiu būdu produktas išlieka šviežesnis ir saugesnis ilgesnį laiką, išlaiko natūralią spalvą ir formą. Pavyzdžiui, laikant mėsą paprastame maišelyje, mikroorganizmai dauginasi labai greitai, ir jau po 24–36 val. mėsa ims gesti. Inovatyvių pakuočių naudojimas mėsos galiojimą pratęsia iki 5–7 dienų.