Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norite daugiau mankštintis? Palikite antrą pusę namuose

Ivona ir Džonas santuokoje praleido jau 30 metų. Užauginę vaikus ir išėję į pensiją jiedu sako išgyvenantys antrą jaunystę ir visa galva pasinėrę į mėgstamas veiklas. Viena jų – sportas, kuris patinka abiems.
Moteris sportuoja
Moteris sportuoja / Vida Press nuotr.

Mankšta, joga, bėgimas, žygiai – visur Ivona ir Džonas leidžiasi kartu. Tačiau pastaruoju metu užsibrėžę didesnius tikslus, t.y. siekdami ne tik gerai praleisti laiką, bet ir pasiekti didesnių rezultatų sportuojant, jie sako pajutę, kad būnant kartu tai daryti sekasi sunkiau nei sportuojant atskirai.

Šį poros atradimą patvirtina ir mokslo tyrimai. Naujas tyrimas rodo, kad vyresnio amžiaus poros, kurios sportuoja kartu, yra mažiau aktyvios nei tos, kurios sportuoja atskirai, rašo „Science Alert“.

123RF.com nuotr./Aktyvus vaikščiojimas su šiaurietiškomis lazdomis – puikus būdas išlikti aktyviems
123RF.com nuotr./Aktyvus vaikščiojimas su šiaurietiškomis lazdomis – puikus būdas išlikti aktyviems

Tyrėjai iš Nanyang technologijos universiteto (NTU) Singapūre ištyrė 240 žmonių nuo 54 iki 72 metų amžiaus, naudodami kūno rengybos stebėjimo priemones, kad įrašytų duomenis, tokius kaip kasdieniai žingsniai ir sudegintos kalorijos. Tyrimas tęsėsi 12 savaičių.

„Tų, kurie dalyvavo su savo sutuoktiniais, žingsnių vidurkis ir mediana buvo mažesnis. Jie rečiau pasiekdavo ir kasdienį žingsnių skaičių 10 000 ir 15 000 nei tyrime dalyvavę vienišiai“, – rašo mokslininkai savo paskelbtose išvadose.

Tai – netikėta išvada, kadangi ankstesni tyrimai dažnai parodydavo, jog mankštinantis kartu su kitais žmonėms geriau sekasi savo motyvuoti. Grupiniai užsiėmimai daugeliui yra ir malonesni.

Dabartinio tyrimo rezultatai rodo, kad mažesnis porų, kurios sportuoja kartu, aktyvumo lygis yra susijęs su nusistovėjusiais įpročiais ir rutina.

Kitaip tariant, užsibrėžti tikslą nueiti 10 000 žingsnių per dieną vienam žmogui lengviau nei dviem: su dviem žmonėmis reikia abiem rasti laiko per dieną ir motyvacijos įtraukti veiklą į dienotvarkę.

„Pasikeitus kasdieniams įpročiams poroms gali prireikti iš esmės pakeisti nusistovėjusius įpročius ir kasdienybę, įsišaknijusius jų šeimos gyvenime po ilgų santuokos metų“, – sako NTU sveikatos mokslininkas Sapphire Lin, patardamas: jei norisi daugiau sportuoti, tai daryti ir pradėti pirmiausia reikėtų nuo savęs.

„Savo pavyzdžiu galbūt įkvėpsite ir partnerį“, – sako mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas