Anot portalo eatingwell.com, sergantieji prediabetu ir diabetu dažniausiai nesuvokia, kad turi šį įprotį ir kad jis apsunkina jų būklę. Tai – per mažas ląstelienos turinčių produktų vartojimas.
Ląsteliena (skaidulos), esanti visų grūdo dalių kruopose, ankštinėse daržovėse, kai kuriuose vaisiuose ir daržovėse, padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje, nes cukrus (gliukozė) pasisavinamas iš tokio maisto palaipsniui, ne šuoliais.
Kaip rašo portalas, devyni iš dešimties amerikiečių skaidulų suvartoja per mažai. O jų su maistu reikia gauti nuo 25 iki 38 gramų. Vietoj skaidulų dauguma žmonių vartoja per daug perdirbtų angliavandenių, dėl ko jaučia alkį, o cukraus lygis kraujyje šokinėja. Tai reiškia, kad netrukus pajuntamas ir nuovargis.
Dėl šios priežasties pradedami keikti visi angliavandeniai, jie išbraukiami iš valgiaraščio, nors tie, kurie turi ląstelienos, mums yra būtini.
Tad primename, jog paprastieji angliavandeniai, randami cukruje, saldikliuose, sultyse ir apskritai saldumynuose, mums nėra reikalingi, nes jie susideda iš vienos arba dviejų cukraus molekulių, greitai skyla, skubiai panaudojami kaip energija (ne veltui baiminamasi vaikams duoti saldumynų...), ir jūs vėl jaučiatės alkani, irzlūs ir pavargę.
O štai sudėtiniai angliavandeniai yra ilgiau virškinami, o kai kurie – net ir nesuvirškinami, jie nesuteikia tokio didelio energijos efekto, tačiau jos lygis ir nenukrenta. Todėl mums reikalingos daržovės (labai tinkami avokadai), mažiau saldūs vaisiai (tiks lietuviški obuoliai), uogos, pupelės, žirniai, visų grūdo dalių kruopos ir pan.
Taigi, svarbiau angliavandenių kokybė nei kiekybė.