Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norite sulėtinti atminties senėjimą? Įvardijo, į kokius 6 dalykus reikėtų atsižvelgti

Dešimtmetį trukęs tyrimas rodo, kad sveikos gyvensenos pasirinkimų derinys, pavyzdžiui, tinkama mityba, reguliari mankšta, žaidimas kortomis ir bendravimas su žmonėmis bent du kartus per savaitę, gali padėti sulėtinti atminties silpnėjimo tempą ir sumažinti demencijos riziką.
Demencija sergantis senolis
Demencija sergantis senolis / 123RF.com nuotr.

Atmintis yra pagrindinė kasdienio gyvenimo funkcija, kuri senstant nuolat prastėja, o tai blogina gyvenimo kokybę ir produktyvumą bei didina demencijos riziką, rašoma „The Guardian“.

Ankstesnių tyrimų duomenų nepakako, kad būtų galima įvertinti sveikos gyvensenos poveikį atminties trajektorijai, tačiau dabar atliktas tyrimas rodo, jog derinant kelis sveikos gyvensenos pasirinkimus – kuo daugiau, tuo geriau – galima sumažinti atminties silpnėjimo greitį.

„Teigiamos sveikos elgsenos derinys yra susijęs su vyresnio amžiaus suaugusiųjų atminties silpnėjimu“, – rašo mokslininkai iš Nacionalinio neurologinių sutrikimų centro Pekine žurnale BMJ.

123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio
123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio

Jie pridūrė, kad kelių sveikos gyvensenos pasirinkimų praktikavimas kartu buvo susijęs su mažesne tikimybe, kad progresuos lengvas kognityvinis sutrikimas ir demencija.

Mokslininkai išanalizavo 29 tūkst. vyresnių nei 60 metų amžiaus suaugusiųjų, kurių pažinimo funkcijos buvo normalios ir kurie dalyvavo Kinijos pažinimo bei senėjimo tyrime.

2009 m. tyrimo pradžioje testais buvo matuojama atminties funkcija ir tikrinama, ar žmonės turi APOE geną, kuris yra didžiausias Alzheimerio ligos rizikos veiksnys. Vėliau tiriamieji buvo stebimi 10 metų bei periodiškai vertinami.

Buvo apskaičiuotas sveikos gyvensenos balas, kurį sudarė 6 veiksniai: sveika mityba, reguliari fizinė veikla, aktyvūs socialiniai ryšiai, pažintinė veikla, nerūkymas ir alkoholio nevartojimas.

Pagal gautą balą (nuo 0 iki 6) dalyviai buvo suskirstyti į palankios (nuo 4 iki 6 sveikos gyvensenos veiksnių), vidutinės (nuo 2 iki 3 sveikos gyvensenos veiksnių) arba nepalankios (nuo 0 iki 1 sveikos gyvensenos veiksnio) gyvensenos grupes, taip pat į APOE nešiotojų ir nenešiotojų grupes.

Sveika mityba buvo laikoma tokia, kai suvartojama bent 7 iš 12 rekomenduojamų maisto produktų grupių: vaisių, daržovių, žuvies, mėsos, pieno produktų, druskos, aliejaus, kiaušinių, grūdų, ankštinių augalų, riešutų ir arbatos.

Rašymas, skaitymas, kortų ar kitų žaidimų žaidimas bent du kartus per savaitę buvo antroji sveikos elgsenos sritis. Kitos sritys apėmė alkoholio nevartojimą, daugiau kaip 150 minučių per savaitę vidutinio intensyvumo arba daugiau kaip 75 minutes intensyvaus fizinio krūvio, taip pat nerūkymą.

Socialiniai ryšiai bent du kartus per savaitę buvo šeštoji sveikos gyvensenos sritis, apimanti tokią veiklą, kaip šeimos ir draugų lankymas, dalyvavimas susitikimuose ar vakarėliuose.

123RF.com nuotr./Draugystė
123RF.com nuotr./Draugystė

Atsižvelgę į veiksnius, galinčius turėti įtakos rezultatams, tyrėjai nustatė, kad kiekvienas atskiras sveikas elgesys buvo susijęs su lėtesniu nei vidutinis atminties blogėjimu per 10 metų. Sveikos mitybos poveikis atminties silpnėjimui buvo didžiausias, paskui sekė pažintinė veikla ir fiziniai pratimai.

APOE geną turinčių žmonių, kurie apskritai gyveno sveikai, atmintis taip pat blogėjo lėčiau nei mažiausiai sveikų žmonių, turinčių APOE geną.

Žmonėms, kurie sveikai elgėsi nuo 4 iki 6 arba nuo 2 iki 3 kartų, tikimybė susirgti demencija ar lengvu kognityviniu sutrikimu buvo atitinkamai beveik 90 proc. ir beveik 30 proc. mažesnė nei tiems, kurie elgėsi mažiausiai sveikai, pranešė BMJ.

Alzheimerio tyrimų JK politikos vadovė Susan Mitchell sakė: „Tai gerai atliktas tyrimas, per kurį ilgą laiką buvo stebimi žmonės. Jis papildė daugybę įrodymų, kad sveikas gyvenimo būdas gali padėti palaikyti gerą atmintį ir mąstymo įgūdžius senstant.

Per mažai mūsų žino, kad yra priemonių, kurių kiekvienas galime imtis, norėdami sumažinti demencijos tikimybę vėlesniame amžiuje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas