Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nugaros skausmas – ne nuosprendis: neurochirurgas pataria, ką daryti ir kada išeitis – skausmo blokados

Skausmai, kuriuos patiria ne tik vyresnio, bet ir jauno amžiaus žmonės, iš esmės pakeičia gyvenimą: dieną vagia darbingumą, naktį – miegą. Kaip išsivaduoti iš nugaros ir kitų skausmų, kai vaistai nepadeda? Apie stuburo skausmo blokadas – gydymą šalčiu ir lazeriu laidoje „Gydytojas pataria“ 15min žurnalistė Ieva Urbonaitė kalbėjosi su Baltijos-Amerikos klinikos gydytoju neurochirurgu Artūru Šitkausku.
Sėdimas gyvenimo būdas gali išprovokuoti įvairius skausmus
Sėdimas gyvenimo būdas gali išprovokuoti įvairius skausmus / 123RF.com nuotr.

Skausmas – organizmo signalas, jog kažkas negerai

Organizmas turi autonominę reguliaciją, todėl, kai kažkas šioje puikiai sureguliuotoje sistemoje sutrinka, gydytojo A.Šitkausko žodžiais, ji siunčia smegenims signalą ir šitaip atkreipia dėmesį į problemą. Nugaros skausmas gali signalizuoti skirtingas problemas – tai gali būti ir išvarža, ir susidėvėjęs slankstelis, ir sąnario problemos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Šitkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Šitkauskas

Dažnai pasitaiko, kad, nors ir skauda koją, problema glūdi stubure.

„Taip yra todėl, kad nervų sistema, neuronai, kurie įnervina koją ar odą, prasideda nugaros smegenyse ir nugaroje. Ir, jeigu nervo šaknelė, panašiai kaip laidas, spaudžiamas prie pat nugaros, tai skausmas gali nekeliauti į visai kitą struktūrą“, – aiškino neurochirurgas, pridurdamas, kad ieškant skausmo priežasčių reikia neatmesti ir kiekvienam individualiai būdingų faktorių: gyvenimo būdo, kūno sudėjimo, genetikos.

Vida Press nuotr./Nugaros skausmas
Vida Press nuotr./Nugaros skausmas

Prieš patenkant pas neurochirurgą, tenka nueiti ilgą kelią

Anot gydytojo, kad patektų pas neurochirurgą, žmonėms dažnai tenka nueiti ilgą kelią.


„Kiekvienas gydytojas yra savo srities profesionalas, todėl kai, pavyzdžiui, gydytojas traumatologas atlikęs savo tyrimus problemos neranda, jis pacientą siunčia tirtis toliau pas kitus specialistus. Labai dažnai iki mūsų, neurochirurgų, ateina jau išvargę žmonės. Tai nereiškia, kad mes – geresni gydytojai, tiesiog jau padarytas darbas, pabandyta atspėti kuo žmogus serga, kas jam blogai. Ištirtas pacientas ateina pas neurochirurgą, kuris kryptingai gali paskirti gydymą“, – sako gydytojas A.Šitkauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Šitkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Šitkauskas

Po karantino – daugiau nusiskundimų

Gydytojas pastebi, kad po karantino pagausėjo besiskundžiančių nugaros skausmais, tačiau kaltinti vien hipodinaminių veiksnių neverta.

Nemažą įtaką didėjantiems nusiskundimų skaičiams turi ir atsiradusi nauja, griežtesnė gydymo įstaigų darbo tvarka – įvairūs ribojimai, apsunkinantys patekimą į ligonines, taip pat ir nuotolinės konsultacijos, sumažėjęs personalo, dirbančio ne Covid-19 skyriuose, kiekis.

Palyginus su priešpandemine situacija, ligoninės jaučia didesnę apkrovą.

Kokias gydymo metodikas naudoti sprendžia specialistai

Ar į gydymą įtraukti skausmo blokadas, turi spręsti gydytojas. Skirtingi specialistai gali atlikti skirtingo lygio skausmo blokadas.

123RF.com nuotr./Nugaros ir kaklo skausmai
123RF.com nuotr./Nugaros ir kaklo skausmai

„Svarbu atskirti, kada reikia invazinio gydymo, o kada – nereikia. Jeigu pakitę kauliniai elementai, labai pažeistos disko išvaržos, kurių jokiais vaistais nepagydysi, priimamas sprendimas ligonį siųsti į operacinę. Jei nusprendžiama neoperuoti, skiriamas minimaliai invazinės skausmo blokados“, – pasakojo neurochirurgas.

Gydytojas A.Šitkauskas minėjo kelių tipų blokadas: kai vaistai suleidžiami į raumenis, esančius šalia stuburo, blokados, nukreiptos į nedidelius slankstelio sąnarius, kurių yra daug ir kurie yra skausmingi. Lazeris yra skirtas gydyti paties disko problemoms ir yra priskiriamas operaciniam gydymui.

„Jeigu pacientą kamuoja sąnario problema – renkamės vienus gydymo metodus, jei raumenų spazmas – kitus, dažniausiai skirdami vaistų injekcijas. O štai, jeigu reikia tvarkyti patį sąnarį, dažniausiai renkamės šalčio terapiją, kuriai atlikti skirtos specialios metodikos. Jeigu kyla neurologinės problemos, disko pakitimai gydomi lazeriu“, – vardino Baltijos-Amerikos klinikos gydytojas neurochirurgas.

Skausmo blokada – gydymas ar tik simptomų malšinimas?

Skausmo blokados gali tarnauti ir kaip gydymas, ir kaip skausmo malšinimas. Pasak gydytojo A.Šitkausko, kiekvienas atvejis yra individualus.


„Be abejo, skausmo blokada – tai nėra operacinis gydymas, kai pašalini išvaržą ir žmogus sveikas. Bet, vos atlikus skausmo blokadas raumenyse šalia stuburo, žmogui pasidaro lengviau. To dažniausiai ir užtenka. Jeigu yra struktūrinių sąnarių pakitimų, spaudžiami nerviniai elementai, vaisto suleidimas irgi taikomas, jis slopina uždegimą, bet sąnario struktūros nepakeičia. Tuo tarpu taikant šalčio terapiją, zondas pašaldo sąnarį, kapsulė susitraukia, įvyksta neurolizė, sušaldomos patologinės nervų galūnėlės, kurios sukelia skausmą. Tokiu atveju – tai jau ir gydymas, turintis ilgalaikį efektą. Gydymas lazeriu – dar kitas žingsnis. Juo sumažinamas disko tūris ir spaudimas. Ir tai jau yra gydymas, o ne skausmo blokada“, – aiškino neurochirurgas A.Šitkauskas.

„Fotolia“ nuotr./Nervų ląstelės
„Fotolia“ nuotr./Nervų ląstelės

Ar procedūras galima kartoti?

Gydytojo atsakymas – taip. „Jei kalbėsime apie raumeninę medikamentų injekciją, ją gali tekti pakartoti po kelių mėnesių. Gydymas šalčiu teoriškai turėtų veikti apie pusę metų, po kelių mėnesių nušaldyti nervai pradeda atsistatyti. Jei skausmai grįžta, galima procedūrą kartoti. Svarbu suprasti, kad skystis, kuris naudojamas procedūros metu, per tam tikrą laiko tarpą rezorbuojasi“, – aiškino patyręs neurochirurgas.

Alternatyva skausmo blokadoms kineziterapija

Gydytojas A.Šitkauskas sako, kad skausmo blokadų reikia ne visada.

Specialistas pataria pirmiausiai apsilankyti pas kineziterapeutus, ypač – jaunesniems pacientams: „Jeigu matome, kad žmogus neišnaudoja savo rezervų, ypač jaunimas, tai pirmas veiksmas yra net ne blokada ar medikamentinis gydymas. Pirmiausiai reikia pradėti judėti, sportuoti, stiprinti nugaros raumenis, taikyti kineziterapiją. Judesys ir darbas su savimi yra pirmoji skausmo blokada, kurią vertėtų visiems prisiminti“.

123RF.com nuotr./Kineziterapija
123RF.com nuotr./Kineziterapija

Skauda širdį dėl vienišų vyresnio amžiaus žmonių

Neurochirurgui nerimą kelia vyresnio amžiaus ligoniai. Ypač tie, kurie gyvena vieni.

Gydytojas A.Šitkauskas mato, kad ši mūsų visuomenės dalis yra gerokai apleista ir dėl to jam skauda širdį.

„Jie sunkiai gyvena, sakyčiau, net ne finansiškai, o todėl, kad sunkiau randa pagalbą, ilgiau kenčia, jiems nėra adaptuotų programų. Jaunesni žmonės turi daugiau galimybių ateiti pas specialistą, pasitarti, o į vyresniuosius kreipiama mažiau dėmesio, nors jie kaip tik turi daugiausiai įsisenėjusių problemų,“ – nuomone dalijosi gydytojas A.Šitkauskas.

Daugiau apie tai, kaip padėti kenčiantiems nugaros skausmus vyresniems artimiesiems ir sau, laidos „Gydytojas pataria“ vaizdo įraše:

VIDEO: „Gydytojas pataria“: stuburo skausmo blokados: gydymas šalčiu ir lazeriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas