Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo 23 metų su venomis vargstanti Rūta išbandė netgi dėles, bet ne jos padėjo išvengti operacijos

Problemos su kojų venomis Rūtai prasidėjo vos 23 metų. Ieškodama išeičių ji išbandė netgi dėles, tačiau išvengti operacijos ir netgi gražiai atrodyti dėvint kojų neslepiančius drabužius jai leido šiuolaikiškesnės priemonės.
Gydymas dėlėmis
Gydymas dėlėmis / 123RF.com nuotr.

„Kai blauzdos viršuje iššoko vena, dar nebuvau ištekėjusi, neturėjau vaikų. Atsimenu, buvo karšta vasara. Ėmė taip skaudėti koją, kad tris dienas gulėjau. Matyt, paveldimumas, nes tėvui plėtėsi venos, o močiutei po nesėkmingos venų operacijos net buvo atsivėrusi žaizda, su kuria ji visą likusį gyvenimą vargo“, – prisiminė Rūta.

Ko tik ji neišbandė per beveik 30 metų – net gydymą dėlėmis, tačiau, kaip sako, akivaizdžiausią teigiamą poveikį pajuto pradėjusi vartoti geriamuosius venotonikus.

Rekomendavo šeimos gydytoja

„Man šį vaistą rekomendavo bendrosios praktikos gydytoja. Labai nustebo, kad apie jį nežinojau šitiek metų turėdama problemų su venomis“, – dalijosi Rūta.

Pasak moteris, jeigu ji geria vaistus, tai tikrai turi būti blogai. Jei pirmą kartą detralex ji vartojo dėl venų, vėliau – ir dėl pasireiškusių nemalonių hemorojaus simptomų, kai net negalėjo sėdėti.

„Pirmą kartą vartojant buvo ypatingai geras poveikis. Esu labai tvarkinga, kaip gydytoja rekomenduoja, taip geriu vaistus. Nebeatsimenu tiksliai, kiek laiko, gėriau vaistus, bet labai ilgai. Po to kartas nuo karto vis pavartoju, kaip skiriama. Iš karto nuima skausmą, suteikia lengvumo“, – sakė Rūta.

Jeigu nereikės, ji nesioperuos: „Neseniai buvau pas gydytoją, vėl apžiūrėjo, sakė, kad išoriškai venos nelabai gražios, bet nėra pavojaus sveikatai, operacijos tikrai nereikia“.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

Gydymo dėlėmis nebepraktikuoja, kaip ir kompresinių kojinių

Rūpintis venų varikozės profilaktika 15 min pašnekovei – įprasta rutina. Nors geriamų vaistų ji vengia, bet kai bėda, pavartoja augalinio pagrindo detralex. Kai laukėsi, venų profilaktikai išbandė kompresines pėdkelnes. Kojinės netiko, nes užspausdavo skaudančias vietas. Tačiau, kaip pripažino Rūta, ji apskritai pėdkelnių nemėgsta, ypač vasarą, nes spaudžia, karšta.

Gydymo dėlėmis Rūta irgi nebepraktikuoja. Prisimindama jį juokėsi, kad geriausioji gydymo dėlėmis dalis buvo prievolė pusantros valandos gulėti ir nejudėti, mat auginant mažus vaikus jai labai reikėjo poilsio, laiko vien sau.

Atidžiai renkasi avalynę, šoka, sportuoja

Reziumuodama savo patirtį, Rūta sakė, kad labiausiai pasiteisino geriamieji venotonikai ir kojų užkėlimas aukštyn, nors ir pasitepa kojas įvairiais tepalais, besilaukdama naudojo kompresines kojines.

„Labai žiūriu, kokią avalynę nešioti, kad nebūtų nei per aukšta, nei per žema pakulnė. Specialių pratimų venų varikozės profilaktikai nedariau, bet pasportuoju, šoku. Kojos gal ir neatrodo idealiai, bet ne taip, kad reikėtų slėpti po drabužiais“, – pasidžiaugė Rūta.

123RF.com nuotr./Venė varikozė
123RF.com nuotr./Venė varikozė

Apie veninės kraujotakos sutrikimus ir pagalbą – specialisto komentaras

Ar venų varikozė – tik estetinė problema, dėl kokių bėdų dažniausiai į medikus kreipiasi žmonės ir kas siūloma venų varikozės profilaktikai bei gydymui, kalbamės su Apotheka vaistinės vedėja Sandra Labutyte.

Asmeninio albumo nuotr./Sandra Labutytė
Asmeninio albumo nuotr./Sandra Labutytė

– Ar dažnai į jus kreipiasi pacientai dėl sunkumo kojose, jų tinimo, venų problemų? Kokio amžiaus, lyties dažniausiai?

– Dėl panašių simptomų vaistinėje sulaukiame nemažai klientų. Didžioji dalis, žinoma, vyresnio amžiaus, tačiau turime ir vidutinio amžiaus ar net ir jaunesnių pacientų, kurie dažniausiai jaučia minėtus simptomus dirbdami stovimą darbą. Lėtinis venų nepakankamumas ir jo komplikacijos išsivysto dėl nuolat padidėjusio veninio slėgio.

Klientų amžius svyruoja nuo 30 iki 75 metų. Veninės kraujotakos sutrikimais labiau skundžiasi moterys. Dažniausiai tam įtakos turi gyvenimo būdas, profesija, nutukimas, netinkama avalynė, netaisyklingas sėdėjimas sulenkus kojas (dirbant kompiuteriu, skraidant lėktuvu ir pan.), vibruojantis pagrindas, drėgna ir karšta aplinka, hormoniniai pokyčiai, nėštumas.

– Jūsų pastebėjimu, kada žmonės susirūpina dėl venų – prevenciškai ar kai jau problema rimta?

Dažniausiai klientai kreipiasi pajutę pirmuosius simptomus – nuovargį, skausmą, lengvą tinimą, tirpimą, naktinį mėšlungį. Tai yra pirmoji veninės kraujotakos sutrikimo stadija, tad džiugu, kad pacientai kreipiasi iškart, kol dar nėra veninės kraujotakos komplikacijų.

Taip pat sulaukiame ir pacientų, kuriems venų varikozės – pažengusių stadijų, matomas venų išsiplėtimas ir mazgai. Tokiais atvejais pacientai privalo kreiptis į specialistus, kad būtų tinkamai parinktas medikamentinis gydymas. Negydant atsiranda niežėjimas, išryškėja venų tinklas, suplonėja oda, tinsta blauzdos, ilgainiui išsivysto kojų egzema ir atsiranda negyjančių trofinių opų.

– Ar tik gydytojas gali skirti pacientui pavartoti be recepto parduodamas priemones, tokias, kaip Rūtos minėtas detralex, ar ir vaistininkas pagal išsakomus simptomus, jei klientas prašo patarti, ką vartoti?

Pagal kliento nusiskundimus nereceptinius vaistinius preparatus simptomams malšinti gali skirti ir gydytojas, ir vaistininkas. Taip pat rekomenduoti pavartoti tam tikrą laiką, kaip prevencinę priemonę lengvinti esamus simptomus. Atsiradus pirmiesiems ligos simptomams be žinomų venotoninių vaistų vartojimo reikėtų šalinti rizikos veiksnius: mažinti antsvorį, keisti gyvenimo būdą į labiau aktyvų, stengtis mažinti suvartojamo alkoholio kiekį, vengti skysčių netekimo, ilgo sėdėjimo ar stovėjimo.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

– Kuo skiriasi receptiniai ir be recepto parduodami preparatai?

– Receptiniai vaistai pacientui yra skiriami tik pagal gydytojo išrašytą ir galiojantį (popierinį ar elektroninį ) receptą. Tokie vaistai, vartojant juos netinkamai, gali kelti tiesioginį ar netiesioginį pavojų sveikatai, todėl jų be recepto vaistinėse įsigyti negalima.

Nereceptiniai vaistiniai preparatai gali būti įsigyjami vaistinėje be specialaus gydytojo išrašyto recepto, nes jų dozės yra saugios vartoti pacientui.

– Kokių nereceptinių priemonių teiraujasi pacientai, turintys problemų su venomis?

– Klientai vaistinėje dažniausiai nusako simptomus ir tikisi vaistininko rekomendacijų. Yra klientų, kurie prašo jau žinomo ar vartoto nereceptinio vaistinio preparato – t.y. tepalo venoms bei tablečių simptomams sumažinti, apie kurias sužino ir socialiniuose tinkluose, žiūrėdami televiziją. Taip pat turime klientų, kurie teiraujasi profilaktinių bei medicininių kompresinių kojinių. Pastarosios problemos negydo, tačiau padeda po operacijų arba naudojamos prevenciškai.

– Kas žinotina apie detralex, kada galima tikėtis geriausio poveikio?

Šis venotoninis preparatas pasižymi greitu veikimu ir efektyvumu dėka patentuotos mikronizuotos formos. Sudėtyje yra išgryninta flavanoidų frakcija. Pradeda veikti jau pirmąją gydymo valandą. Gerina limfotaką, didina venų tonusą, mažina uždegimines reakcijas, kapiliarų pralaidumą, stiprina kraujagyslių sieneles.

Geriausio poveikio galima tikėtis po 2-3 mėn. vartojimo, esant sunkesniems venų kraujotakos sutrikimams rekomenduojama vartoti 6 mėn. ar net ilgiau.

Detralex ypač efektyvus ir dažnai rekomenduojamas hemorojui gydyti. Greitai sumažina skausmą ir kraujavimą. Ūmiems atvejams vartojama 4 dienas po 6 tabletes per dieną, 3 dienas po 4 tabletes per dieną. Besikartojančio hemorojaus atveju rekomenduojama gerti daugiau skysčių, lengvai sportuoti, vengti ilgo sėdėjimo, daugiau vaikščioti, nekilnoti sunkių daiktų, reguliuoti dietą, valgyti daugiau skaidulų turinčio maisto.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės

SUDĖTIS: Vienoje plėvele dengtoje tabletėje yra 500 mg mikronizuotos ir išgrynintos flavonoidų frakcijos (atitinka 450 mg diosmino ir 50 mg flavonoidų, apskaičiuotų pagal hesperidiną). INDIKACIJOS: Apatinių galūnių venų nepakankamumo simptomų: kojų sunkumo, skausmo bei ankstyvojo rytinio neramumo, lengvinimas. Simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, lengvinimas. DOZAVIMAS IR VARTOJIMO METODAS: Rekomenduojama dozė yra 2 tabletės per parą – viena vidudienį, antra – vakare, valgio metu. Paūmėjusio hemorojaus atveju – 6 tabletės per parą pirmas 4 dienas, po to 4 tabletės per parą 3 dienas. NĖŠTUMAS IR ŽINDYMO LAIKOTARPIS Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Nėštumas Laikantis atsargumo reiktų vengti vartoti detralex nėštumo metu. Žindymo laikotarpis Kadangi nėra duomenų apie vaisto išsiskyrimą į motinos pieną, žindyti gydymo laikotarpiu nerekomenduojama.

KONTRAINDIKACIJOS: Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai. ĮSPĖJIMAI: Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš pradėdami vartoti detralex. Jeigu Jums yra simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, detralex galima vartoti trumpai. Jei simptomai neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Teksto peržiūros data: 2019-10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas