Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo alkoholio ir narkotikų priklausomus vilniečius gydantys medikai gali likti be atlyginimų

Vilniaus priklausomybės ligų centras (VPLC) jau prieš mėnesį pradėjo skambinti pavojaus varpais: Vilniaus savivaldybė pinigų jam skyrė tik pirmajam ketvirčiui, tad jau už balandį centras neišgalės sumokėti darbuotojams atlyginimų. Situacija nesikeičia – pinigų šiems medikams kol kas neatsiranda.
Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kasmet centras iš savo steigėjo – Vilniaus miesto savivaldybės – gaudavo 5,5 mln. Lt, o šiemet skirta tik 1,5 mln. Lt. Tiek pinigų pakako pirmajam ketvirčiui.

Darbuotojai ėmėsi iniciatyvos

Kasdien sulaukiame į sunkias gyvenimo situacijas, krizes patekusių asmenų, o ypač jų artimųjų – motinų, tėvų, vaikų, kurie ieško išeities, telefono skambučių, – rašoma kreipimesi.

VPLC medikai raštu kreipėsi į premjerą, sveikatos apsaugos, finansų ministrus, Seimo narius, ieškodami užtarimo. Jų raštas pasiekė ir Vilniaus merą Artūrą Zuoką bei sostinės savivaldybės administracijos direktorių Valdą Klimantavičių. Jame darbuotojai surašė, kad baiminasi laiku negauti darbo užmokesčio už balandį, kadangi avansai nebuvo sumokėti, kai kurie darbuotojai negavo ir atostoginių.

„Mūsų darbą dažnai kolegos laiko mažiau prestižiniu ir mažiau apmokamu. Bet esame įsitikinę, kad mūsų darbas Vilniaus m. gyventojams yra labai reikalingas. Kasdien sulaukiame į sunkias gyvenimo situacijas, krizes patekusių asmenų, o ypač jų artimųjų – motinų, tėvų, vaikų, kurie ieško išeities, telefono skambučių“, – rašoma kreipimesi į merą ir administracijos direktorių.

Neoficialiai kalbama, kad centro darbuotojai, nepatenkinti susidariusia situacija, gali net skelbti streiką.

Centre dirba per 150 darbuotojų, kurie tvirtina liksiantys be pragyvenimo šaltinio ir negalėsiantys išlaikyti savo vaikų ar kitų šeimos narių. Dauguma vargu ar turi ir santaupų, kadangi atlyginimai centre tikrai nėra dideli.

Atlyginimų vidurkis nesiekia 2 tūkst. Lt

Kaip nurodoma VPLC interneto puslapyje, 2012 metų I ketvirtį vidutiniškai neatskaičius mokesčių gydytojai centre uždirbo 2171 Lt, slaugos specialistai – 1770 Lt, pagalbinio medicinos ir kito pagalbinio personalo – 1357 Lt, socialinių darbuotojų – 2036 Lt, administracijos, ūkio ir kito aptarnaujančio personalo – 1412 Lt.

Vilniaus Priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata.
Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata.

VPLC direktorius Emilis Subata 15min.lt patvirtino, kad kol kas naujienų, jog būtų skirti pinigai jo vadovaujamam centrui, nėra. Esą savivaldybė derasi su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), susitikimuose dalyvavo ir darbuotojai. „Bet kadangi atrodo, kad gegužės 5 dieną, kaip priklauso, mes nesugebėsime sumokėti atlyginimų už balandį, tai darbuotojai surinko 108 parašus ir patys kreipėsi į savivaldybę, Vyriausybę, SAM, nes yra pažeidžiamos jų darbo sutartys“, – teigė direktorius.

Praėjusių metų spalio mėnesį Vyriausybė nusprendė, kad priklausomybių centrai nuo 2014 metų sausio 1 dienos bus pavaldūs SAM ir finansuojami iš ministerijos. Tačiau iki to, kaip įsitikinę darbuotojai, jais rūpintis turėtų dabartinis steigėjas – Vilniaus savivaldybė.

„Centras yra Vilniaus m. savivaldybės visiškai išlaikoma įstaiga. Vilniaus m. savivaldybė yra vienintelė centro steigėja (kitaip tariant – savininkė) ir ji atsako už įstaigos funkcionavimą. Kol Vilniaus m. savivaldybė neperdavė centro kitam savininkui – steigėjui arba nesuderino centro finansavimo iš kitų šaltinių, ji yra vienintelė atsakinga už tai, kad būtų vykdomi Darbo kodekse numatyti teisės aktai ir nuosekliai vykdomos mūsų pasirašytos darbo sutartys“, – tvirtina VPLC darbuotojai.

Tačiau SAM centro steigėja taps tik kitąmet, o iki tada, kaip baiminasi E.Subata VPLC, kuriame teikiamos paslaugos priklausomybių turintiems asmenims.

Miestas pinigų nebeturi?

Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras

Vilniaus savivaldybės Sveikatos skyriaus pateiktame atsakyme 15min.lt rašoma, kad tik Vilniaus priklausomybės ligų centras yra išlaikomas iš savivaldybės biudžeto lėšų, nes kiti tokie pat centrai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje jau nuo 2010 metų finansuojami iš valstybės biudžeto, skiriant tikslinę dotaciją.

Esą šiemet Vilniaus taryba nusprendė centrui skirti tik 1,5 mln. Lt, kadangi daugiau lėšų miestas tiesiog neturi. Vilniaus savivaldybės skola šiuo metu siekia 900 mln. Lt, o jos susidarymas pateisinamas tuo, kad Vyriausybė ir Seimas pastaraisiais metais netinkamai planuoja Vilniaus savivaldybės pajamas, daugiausia – gyventojų pajamų mokesčio surinkimą.

„Vilniaus miesto savivaldybės meras ne kartą raštu kreipėsi į SAM su prašymu svarstyti dėl Vilniaus priklausomybės ligų centro finansavimo iš valstybės biudžeto, taip pat ne kartą kreipėsi ir dėl centro savininko teisių, pareigų bei turto perdavimo valstybės žinion. Šiuo metu SAM ir Vilniaus teritorinė ligonių kasa centrui yra padidinusi finansavimą (347,7 tūkst. Lt) iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo 2009–2013 m. vykdomai Priklausomybės ligų gydymo programai. Tačiau tai neišsprendžia susidariusios situacijos“, – teigia Vilniaus savivaldybės Sveikatos skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas