Tai jau išbandyti ir tikrai veikiantys patarimai. Vis tik norite tikėkite, norite ne, bet nuotaiką pakelti gali ir maistas – ypač šie portale health.com mitybos ekspertės Cynthios Sass išvardyti produktai. Taigi, jei norite jaustis geriau ir dažniau savo veide matyti šypseną, į savo mitybos racioną būtinai įtraukite šiuos produktus.
Probiotikais praturtintas maistas
Probiotikai arba kitaip gerosios bakterijos, kurių gausu įvairiuose jogurtuose ar kefyre, yra itin reikalingi ne tik organizmo sveikatai, bet ir gerai emocinei savijautai.
Šios gerosios bakterijos skaido maisto angliavandenius ir tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą (metabolizmą), kiekvienoje ląstelėje vykstančias chemines reakcijas, taip pat sintetina ir išskiria vandenyje tirpius vitaminus.
Kai dėl kokių nors priežasčių sumažėja gerųjų bakterijų, jų vietą užima puvimo ir kitos patogeninės bakterijos. Tuomet ne tik sutrinka virškinimas, pučia, skauda pilvą, viduriuojama, bet ir į kraują išskiriama toksinų, kurie nuodija visą organizmą. Todėl nenuostabu, kad, sutrikus žarnyno mikrofloros pusiausvyrai, atsiranda daugybė negalavimų: avitaminozė (net jeigu su maistu vitaminų gaunama užtektinai), alergija, kepenų ligos, kamuoja nuolatinis nuovargis ir bloga nuotaika.
Gerųjų bakterijų poveikį žmogaus nuotaikai įrodė ir mokslininkai. Neseniai Danijoje atlikto tyrimo metu 20-čiai sveikų savanorių buvo pasiūlyta keturias savaites vartoti arba gerųjų bakterijų papildus, arba placebą. Po mėnesio paaiškėjo, kad tie savanoriai, kurie vartojo gerąsias bakterijas, tapo gerokai laimingesni ir žymiai pagerėjo jų bendra organizmo savijauta.
- Dideliame dubenyje sumaišykite laužytus morengus, plaktą grietinėlę, jogurtą ir apelsino žievelę, vanilę.
- Kitame dubenyje sumaišykite pjaustytus mangą, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir sultis.
- Į desertų indelius dėkite šaukštą morengų masės, po to šaukštą vaisių. Susluoksniuokite iki viršaus.
- Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
- Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
- Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
- Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
- 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
- Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
- Gerai išmaišykite.
- Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
- Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).
- Slyvas ir abrikosus iš vakaro pamerkite. Ryte nuvarvinkite ir susmulkinkite.
- Į elektrinį plakiklį supilkite stiklinę jogurto, sukrėskite smulkintas slyvas, suberkite sėlenas ir cinamoną.
- Gerai išmaišykite ir ragaukite. Ypač tinka pusryčiams.
- Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
- Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.
Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.
Vaisiai ir daržovės
Didžiojoje Britanijoje leidžiamame žurnale „Health Psychology“ publikuotas tyrimas, kurio metu buvo išsiaiškinta, kad vaisiai bei daržovės taip pat gerina nuotaiką. Maždaug 300 tyrime dalyvavusių jaunuolių buvo paprašyta tris savaites kasdien akylai stebėti savo mitybą ir vesti žurnalą, kuriame jie užfiksuotų savo dienos savijautą bei nuotaiką.
Taip pat skaitykite: 10 priežasčių džiaugtis gyvenimu
Galiausiai mokslininkai pastebėjo, kad tie asmenys, kurie suvalgydavo daugiau vaisių ar daržovių, jausdavosi laimingesni ir kur kas geresnės nuotaikos nei tie, kurie šių produktų nevalgydavo. Negana to, pastebėta, kad daugiau vaisių ir daržovių valgantys asmenys daugiau energijos turėdavo ir kitą dieną, kai šių produktų daug ir nevalgydavo.
1. Nektarinus ar persikus ir mangus nulupkite, susmulkinkite kubeliais ir užšaldykite. Tą geriau padaryti iš vakaro.
2. Sušalusius vaisius sudėkite į plaktuvą, supilkite sultis, saujelę ledukų ir plakite iki vientisos masės. Puoškite mėtų lapeliais ir tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Apelsinus nuplaukite, viršūnes nupjaukite, iš vieno išspauskite sultis, kitą susmulkinkite, išrinkite sėklytes.
- Granatą nuplaukite, perlaužkite per pusę ir atsargiai, kad neapsitaškytumėte, išimkite sėklas.
- Apelsinų minkštimą sumeskite į indą, ten pat sukrėskite nuvarvintus mandarinus, supilkite apelsino sultis, suberkite granatų sėklytes, smulkintas braškes arba žemuoges, supilkite romą ir sukrėskite medų.
- Viską išmaišykite ir palikite 20 min., kad susimaišytų skoniai.
- Želę užpilkite puse kiekio, nurodyto ant pakuotės, vandens ir maišydama kaitinkite, kol ištirps. Pravėsusią želės masę palengva įmaišykite į vaisių ir apelsinų sulčių mišinį.
- Paruoštus apelsinų dubenėlius įdarykite pradėjusia stingti mase ir sudėkite į šaldytuvą.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
- Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
- Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
- Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.
- Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
- Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
- Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jos puikiai tinka valgyti vienos, su skrebučiu ar trapučiu, su bulvėmis, taip pat kaip garnyras su kiaušinių, mėsos patiekalais.
Kava
Nors dėl kavos naudos sveikatai mokslininkai vis dar vieningai ir nesutaria, manoma, kad protingas jos kiekis išties išeina į naudą. Vieno mokslinio tyrimo metu pastebėta, kad žmonės, kurie kavą gerti mėgsta tik anksti ryte, tą dieną jaučiasi kur kas energingesni, yra malonesni aplinkiniams ir jaučia didesnį pasitenkinimą gyvenimu.
Vis tik, jei kavos vartojama per daug, rezultatas gali būti priešingas. Tai įrodė kitas tyrimas. Mokslininkai pastebėjo, kad jei kavos per dieną suvartojama 2–3 kartus ar dar daugiau moterims iki 15 proc. per 10 metų laikotarpį padidėja tikimybė susirgti depresija, palyginti su tomis, kurios kavos išgeria tik vieną ar du kartus per dieną.
1. Sudėkite į indą prieskonius.
2. Užpilkite ką tik pagaminta karšta kava.
3. Palikite atvėsti 1 val.
4. Kavą perkoškite.
5. Į indelius įdėkite ledukų ir užpilkite kava.
6. Ant viršaus pabarstykite tarkuotų citrinos žievelių.
- Pieną statykite ant ugnies ir kaitinkite iki 65 laipsnių. Tada elektriniu plakikliu išplakite iki putų.
- Į stiklinę krėskite tiek putų, kad liktų vietos kavai. Šokoladinius saldainius įmeskite į karštą kavą, gerai išmaišykite, pagal skonį berkite aitriosios paprikos, dar kartą gerai išmaišykite ir atvėsinkite.
- Kavos ir tirpintų saldainių mišinį plonytėlaite srovele (galima pilti ir į stiklinę įmerktu ilgo šaukštelio koteliu) pilkite ant putų, kad jos nesusidrumstų.
- Kavą patiekite labai atsargiai, kad nesusimaišytų sluoksniai. Ant viršaus galite užberti rudojo cukraus.
Kulinaro patarimas:
Rinkitės tirpią kavą – tokią daug greičiau ir paprasčiau paruošite.
- Paruoštą kavą gerai atvėsinkite.
- Atvėsusią supilkite į kokteilių plaktuvą, sumeskite ledo kubelius, supilkite pieną, karamelinį sirupą, suberkite visus prieskonius ir išplakite iki vientisumo.
- Paruoštą kavą pilkite į dailios formos taures, ant viršaus purkškite grietinėlės ir negailėdama užtarkuokite juodojo šokolado.
Kulinaro patarimai:
Jeigu nenorite pirkti purškiamos grietinėlės, jos išsiplakite namuose. Sukrėskite ją į konditerinį švirkštą arba susuktą popieriaus tūbelę ir užspauskite.
Jau paruoštų šokolado drožlių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose arba specializuotose parduotuvėse.
- Užplikykite kavą.
- Puode ištirpinkite šokoladą ir supilkite į jį pieną. Užkaitinkite.
- Supikite kavą, suberkite kardamoną ir intensyviai maišydami dar pakaitinkite.
- Supilkite gėrimą į aukštą puodelį, apibarstykite cinamonu ir patiekite.
Juodasis šokoladas
Juodajame šokolade esantys anktioksidantai atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, dėl to mažėja kraujo spaudimas ir gerėja kraujo cirkuliacija. Mokslinio tyrimo metu pastebėta, kad dvi savaites kasdien suvalgant iki 30 g juodojo šokolado žmogaus organizme akivaizdžiai sumažėja streso hormonų lygis.
Juodajame šokolade taip pat gausu magnio – mineralo, kurio trūkumas gali sukelti nuotaikos svyravimus, depresiją, irzlumą ar silpnumą.
1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių
2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.
3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!
Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas |
Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko
Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 ºC. 23 cm skersmens formą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje virš vandens išlydykite šokoladą.
- Nutarkuokite geltonąjį apelsinų žievelės sluoksnį, šiek tiek palikite papuošti.
- Kambario temperatūros sviestą paplakite su cukrumi ir žievelėmis 2–3 min.
- Nuolat plakdami po vieną įmuškite kiaušinius, įmaišykite maltus migdolus.
- Supilkite nekarštą šokoladą ir atsargiai išmaišykite.
- Kepkite 45 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Iš orkaitės išimtą pyragą kelias minutes palaikykite formoje, tada išimkite ir ataušinkite ant grotelių.
- Glajui: šokoladą su sviestu išlydykite, į masę įmaišykite sultis ir romą.
- Glajumi apliekite pyragą.
Kaip kepti keksiukus
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t. y. padarykite „garų vonelę“.
- Kaitinkite šokoladą ir sviestą maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
Paruoškite įdarą
- Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukai.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.
- Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
- Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.
Paruoškite kremą
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.
- Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
- Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.
Formuokite keksiukus
- Atvėsusių keksiukų centre mažu šakšteliu išskobkite duobutes.
- Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.
- Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.
- Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.
- Patiekite. Skanaus!
- Keksiukų formeles patepkite sviestu, kad nepriliptų.
- Išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo.
- Į puodą su vandeniu įdėkite kitą indą ir jame ištirpinkite šokoladą.
- Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į šokolado masę.
- Įpilkite brendį ir viską ištirpinkite.
- Maišydami šokoladą supilkite į kiaušinių masę.
- Išpilstykite viską į formeles ir maždaug 8 minutes kepkite 190 laipsnių temperatūroje.
Recepto autorius: virtuvės šefas Marcas d’Erceville.
Žalioji arbata
Japonijoje atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 40 tūkst. savanorių, metu pastebėta, kad žmonės, kurie per dieną išgerdavo bent penkis ar daugiau puodelių žaliosios arbatos, buvo 20 proc. mažiau linkę į stresą nei tie, kurie arbatos išvis negerdavo. Būtent dėl to mokslininkai pataria kavą dažniau keisti žaliąja arbata, mat jos gerti galite, kiek tik geidžia skrandis ar širdis.
Taip pat skaitykite: Kaip užprogramuoti nuotaikingą dieną?
Įvairiais arbatos lapeliais galite paskaninti ir ruošiamą maistą: ją dėti į įvairiais sriubas, troškinius, marinatus, padažus ar ruošdami sveikus kokteilius.
- Špinatų ir kiaulpienių lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite.
- Kivį nulupkite ir supjaustykite į kelias dalis, saliero stiebą susmulkinkite, bananą sulaužykite gabalėliais.
- Viską sumeskite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens ir gerai išplakite.
- Visus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, įpilkite šviežios (arba raugintos) sulos ir gerai išplakite.
- Nepagailėkite sulos – tai ypač vertingas pavasario gėrimas – jis stiprina organizmą, padeda iš jo pašalinti susidariusius akmenis, toksinus, druskas, tinka nuo mažakraujystės, teigiamai veikia kepenis, gerina medžiagų apykaitą bei virškinimą, skatina audinių regeneraciją.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
- Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite.
- Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono.
Receptas iš žurnalo „Edita“.