Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Kiek ir kokios kavos gerti naudinga sveikatai?

Amerikiečiai tikrai labai mėgsta kavą. Net praėjusį pavasarį, kai dėl pandemijos Niujorkas užsidarė, beveik visuose rajonuose parduotuvės, kuriose pardavinėjama kava išsinešimui, sugebėjo likti atidarytos, o aš stebėjausi, kiek žmonių ryždavosi pradėti savo dienas namuose nuo mėgstamiausios parduotuvėje paruoštos kavos puodelio.
Kava
Kava / „The New York Times“/Gracia Lam nuotr.

Viena mano pagyvenusi draugė, prieš pandemiją važinėdavusi iš Bruklino į Manhataną metro, kad nusipirktų mėgiamo maltos kavos mišinio, užsisakė jo pristatymą į namus. „Verta papildomų išlaidų“ – sakė ji man.

Aš geriu specialiu aparatu ruošiamą kavą iš kapsulių ir praėjusią vasarą, kai man atrodė pakankamai saugu apsipirkti, sukaupiau tiek savo mėgiamos kavos atsargų, kad pakaktų visiems metams. (Džiugu, kad kapsules dabar galima perdirbti.)

Visus turėtų nudžiuginti žinia, jog nesvarbu, kokias kliūtis teko įveikti, kad apsirūpintumėte savo mėgstama kava, ji iš tikrųjų gali būti naudinga mūsų sveikatai.

Naujausi kavos ir kofeino – pagrindinės jos veikliosios medžiagos – poveikio sveikatai tyrimai iš tiesų nuramina.

Jie rodo, kad kavos vartojimas siejamas su sumažėjusia rizika susirgti įvairiausiomis ligomis, įskaitant Parkinsono ligą, širdies ligas, II tipo cukrinį diabetą, tulžies akmenis, depresiją, savižudybes, cirozę, kepenų vėžį, melanomą ir prostatos vėžį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas