Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Odontologė apie nematomą žalą vaikų dantims: per kelias savaites tai gali negrįžtamai pakenkti

Jeigu pažvelgtumėte į vaikams skirtus vaistus, vitaminus ir papildus, pamatytumėte, kad jų sudėtyje yra nemažai cukraus ir įvairių saldiklių. Kai kurie mažyliams skirti vaistai kuriami saldžių sirupų, o papildai – guminukų formomis, kad prireikus vaikai galėtų juos vartoti be trikdžių.
Mergaitė vartoja vitaminus
Mergaitė vartoja vitaminus / 123RF.com nuotr.

Daugelis nesusimąsto, kad vartojami ilgesnį laiką ir netaisyklingai, tokie saldūs vaistai ir papildai, gali turėti įtakos dantų sveikatai.

Vaikų odontologė Marija Borisovaitė-Petrulienė pažymi, kad ilgalaikis sirupų, papildų, geležies vartojimas, pavyzdžiui, iki trijų savaičių ir ilgiau, deja, bet turi neigiamos įtakos dantims ar net gali pakeisti jų spalvą. Visgi, svarbu paminėti, jog laikantis tam tikrų taisyklių tą žalą galime stipriai sumažinti, tad ką turėtume žinoti, kad išsaugotume vaikų dantis sveikus ir nepažeistus?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marija Borisovaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marija Borisovaitė

„Tėvai gali pastebėti, kad vaikai, praėjus kuriam laikui po vaistų vartojimo, skundžiasi dantų jautrumu, jų skausmu ir tokia reakcija yra visai normali. Daugelis sirupų yra saldūs – su cukrumi ar saldikliais, kadangi jeigu jie bus kartūs, vaikai jų nenorės vartoti. Jeigu pažiūrėtume į tokių vaistų sudėtį, labai dažnai sudėties pradžioje yra įrašytas būtent cukrus, o tai reiškia, kad jo vaiste yra labai daug. Juose taip pat būna rūgščių, kurios dedamos dėl fizikinių savybių, todėl dauguma vaikams naudojamų skystų vaistų pasižymi žemu pH. Moksliniai tyrimai teigia, kad pokyčiai emalyje vartojant daug cukraus ir rūgščių turinčius vaistus atsiranda jau po 14-28 dienų. Tai reiškia, kad paveikiamas paviršinis emalio sluoksnis. Taip nutinka ir dėl cukraus, ir dėl vaiste esančių rūgščių, kadangi sirupų pH yra rūgštinis“, – sako M.Borisovaitė.

– Kaip galime išvengti dantų pažeidimų?

– Siūlome vaistus ir papildus vartoti valgio metu – taip pakenksite dantims kur kas mažiau. Taip pat būtina po vaistų vartojimo išsiskalauti burną ar bent atsigerti vandens. Dar vienas pasiūlymas – atkreipkite dėmesį į sirupų sudėtį ir ieškokite vaisto ar papildo be cukraus arba bent jau su saldikliais, o ypač puiku būtų rasti su ksilitoliu. Ksilitolis yra saldiklis, kuris naudojamas kaip cukraus pakaitalas ir neleidžia vystytis kariesui, kadangi jo kariesogeninės bakterijos neskaido, todėl ir neišskiriami rūgštūs medžiagų apykaitos produktai.

Kaip jau minėjau, sirupuose yra nebakterinės kilmės rūgščių, dėl kurių burnoje sukuriama rūgštinė terpė ir paviršinis emalio sluoksnis minkštėja.

Norint apsaugoti danties emalio kietumą ligos metu, kai vartojami vaistai, rekomenduojame kruopščiai valyti dantis, naudoti pastas su aukšta fluoro koncentracija bei specialius apsaugančius kremus su mineralais.

Puiku po vaistų vartojimo apsilankyti pas odontologą, kuris įvertins vaikų dantų būklę ir patars, kaip juos sustiprinti, pavyzdžiui, atliks fluoro aplikacijų kursą.

– Jeigu renkamės vitaminus ir papildus vaikams, kurie taip pat dažniausiai yra saldūs, kaip juos tinkamai vartoti? Dar viena didelis tėvų galvos skausmas – geležies preparatai, kurie nudažo dantis.

– Galioja tos pačios taisyklės – vartokite papildus valgio metu, gerkite vandenį ir iškart praskalaukite burną – taip išvengsite žalos, nes geležies preparatai taip pat pasižymi žemu pH. Neskubėkite tik pavartojus preparatą valyti dantų – dėl rūgštinės terpės tik įtrinsite tą rūgštį į dantis ir taip dar labiau pakenksite. Geriausia valyti dantis po pusvalandžio.

Geležies preparatus patartina vartoti per šiaudelį, jeigu jie yra sirupų formos, kad išvengtumėte sąlyčio su dantimis. Dantis nudažo sudėtyje esantis geležies sulfatas, o jų spalva pakinta dėl kelių priežasčių. Pavyzdžiui, dantų higiena nebuvo gera, užsidėjo apnašų sluoksnis ir geležis jį nudažė – tokį apnašą galime nuvalyti odontologo kabinete specialių poliruojančių medžiagų pagalba. Tačiau kitas dalykas, kai nusidažo porėtas, pažeistas dantų emalis, nes tuomet spalva įsigeria į emalio poras ir visiškai jos pašalinti nepavyks. Reikia turėti omenyje, kad pieninių dantų emalis taip pat yra mažiau mineralizuotas nei nuolatinių dantų, todėl dažniau pasireiškia erozija ir dantų spalvos pokyčiai.

Patarčiau prieš vartojant geležies preparatus apsilankyti pas gydytoją, įvertinti dantų higieną, atlikti fluoro lako aplikacijas, kad emalis būtų tvirtas ir neporėtas. Gydytojas duos patarimų ir paskirs reikiamas priemones, kad neigiamas poveikis dantims būtų kuo mažesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus