Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Odos ligos žiemą ir ką daryti po COVID-19 netekus trečdalio plaukų

Šaltuoju metų laiku gali paūmėti lėtinės odos ligos ar pablogėti odos būklė, – įspėja Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos gydytoja Augė Lesinskaitė. „Gydytojas pataria“ laidoje su ja kalbėjomės ne tik apie odos priežiūrą ir grožio procedūras, kurias atlikti žiemą – pats laikas. Visada aktuali problema – apgamai, o kai kam ir vis išryškėjantys kitokie odos dariniai. Tačiau ar visus juos įmanoma pašalinti ir ar realu susigrąžinti glotnią, skaisčią odą?
15min studijoje vieši dermatologė Augė Lesinskaitė
15min studijoje vieši dermatologė Augė Lesinskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paklausta, kada problemas galime bandyti spręsti savarankiškai, o kuomet geriau kreiptis į specialistą, gyd. A. Lesinskaitė patarė su gydytoju konsultuotis sergantiems lėtinėmis odos ligomis, o taip pat jei norimo efekto nesulaukiame savo nuožiūra naudodami odos priežiūros priemones. Naudojant netinkamas galima prisidaryti problemų ir tuomet net su gydytojo pagalba jas išspręsti gali būti sunku.

Pas gydytoją dermatologą – bent kartą per metus

Kas kiek laiko turėtume pasitikrinti, ar neturime „piktų“ apgamų ar kitų odos darinių? Pasak gydytojos, visi jie yra labai svarbūs, nes gali slėpti vėžinius odos susirgimus.

„Kiekvienam žmogui rekomenduojame kartą per metus pasitikrinti visus odos darinius. Patikrą atlieka dermatologai, profesionaliai įvertindami, ar nėra pakitimų. Kartais apgamas, kuris nekelia įtarimų, gali būti pavojingesnis už kliūvantį, dėmesį atkreipiantį darinį, kuris yra nepavojingas. Tad bet kokiu atveju reikia pasirodyti gydytojui. Apžiūrime visą kūną, atkreipdami dėmesį į vietas, kur pats žmogus dažniausiai nepasižiūri, pvz., pėdas, tarpupirščius, galvos plaukuotąją dalį, nugarą, pažastis ir kitas sritis, į kurias dažnai neatkreipiame dėmesio. Jei darinys nekliūna, nėra iškilus, jo galime ir nepastebėti“, – sakė 15min studijos viešnia.

Kaip pastebi Baltijos-Amerikos klinikos gydytoja, neretai pacientai nori, kad šalinant nepageidaujamus darinius būtų naudojamos kuo minimaliau invazinės priemonės, tačiau lazeriai ne visada tinka: „Jei gydytojas mato pokyčius darinyje, juos gali šalinti tik chirurginiu būdu ir išsiųsti pilnam patologiniam ištyrimui“.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra

Jeigu dariniai gerybiniai ir atipijos požymių nenustatoma, juos galima šalinti ir ne tokiais invazyviais būdais, tad operacijos galima išvengti.

Svarbi ne tik darinio vieta, bet ir kaip gyja oda

Kalbant apie estetinį darinių šalinimą, ar viską, kas žmogui yra negražu, galima pašalinti, kad būtų gražu? Pasak gydytojos, nebūtinai, nes reikia įvertinti, kurioje vietoje yra darinys ir koks odos gijimas.

„Jeigu jis apsunkintas ir oda linkusi į hipertrofinius, iškilius randus, po darinio šalinimo oda gali gražiai nesugyti. Jei darinys – pakankamai didelis, reikia įvertinti, kad pašalinus jį gali likti žymė. Kad ir kaip būtų, pandemijos metas – dėkingas konsultuotis ir šalinti darinius, nes nemaža dalis žmonių dirba iš namų, tad gijimo procesą nesunku paslėpti užmaskuojant“, – sakė gydytoja A.Lesinskaitė.

Pliusas mažesnis saulės aktyvumas

Žiema dariniams šalinti yra geras laikas ir dėl mažesnio saulės aktyvumo, kurio reikia vengti po procedūrų. Tuomet estetinis gijimo rezultatas – gražesnis.

Kalbėdama apie jautriausias vietas, gydytoja visų pirma minėjo veido sritį. Labai jautri oda prie lūpų, nosies, akių, o ypač – paakių srityje.

Rezultatą lemia ne tik įranga

Geriausiam darinių šalinimo rezultatui pasiekti svarbi ir naudojama įranga, tačiau atsakomybę, kokias priemones parinkti konkrečiam atvejui, A. Lesinskaitė pataria palikti gydytojui dermatologui.

„Pamačius pacientą gyvai, matyti, kuris darinių šalinimo būdas konkrečiu atveju labiausiai tiks. Baltijos-Amerikos klinikoje naudojama tiek šalčio terapija, vadinama krioterapija, kai dariniai šaldomi skystu azotu, taip pat naudojant elektrokauterį, kai dariniai prideginami. Kitiems dariniams šalinti gali būti pasitelkiama ir lazerinė technika, pagal konkrečią situaciją parenkant skirtingų spindulių spektrų lazerius“, – vardijo gydytoja A.Lesinskaitė.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra

Kaip pabrėžė pašnekovė, kiekvienam pacientui labai svarbu rasti savo gydytoją, o ypač – jeigu žmogus serga lėtinėmis odos ligomis ar turi daugybinių odos darinių. Kai gydytojas ir pacientas bendradarbiauja, pasitiki vienas kitu, pavyksta pasiekti geriausių gydymo rezultatų.

Problemų daugėja, tačiau sprendimo būdų taip pat

Kasmet dermatologinių problemų daugėja, kaip ir įvairių nepageidaujamų odos darinių. „Pagrindinis gydytojos minėtas įtakos veiksnys – saulės apšvita. Kuo jos būta daugiau, tuo daugiau darinių su amžiumi pasirodo: naujų apgamų, keratozių, papilomų, melazmų. Ne tik moterys, bet ir vyrai ateina tai vieną tai kitą darinį pašalinti, kad nekliūtų, ypač kaklo, diržo segimosi srityje. Be abejo, žmonėms rūpi ir estetinis vaizdas. Po darinių šalinimo oda tampa lygesnė, mažiau pastebimų šlakų, pigmentinių dėmių“, – patirtimi dalijosi gydytoja.

Vyresni žmonės prisimena, kad odos darinių šalinimas būdavo skausmingas. Tačiau gydytoja patikino, kad dabar taip nebėra: „Technologijos žengia į priekį, tad leidžia ir sutrumpinti darinių šalinimo laiką ir tiek pacientui, tiek gydytojui palengvina procesą. Žmogus didesnio diskomforto nejaučia, nes prieš procedūrą naudojamas vietinis nuskausminimas, darinių šalinimas atliekamas nejautroje“.

Ruošk roges vasarą, o plaukelius šalink žiemą

Žiemą tarsi galėtume pailsėti nuo rūpesčio dėl kūno plaukelių, tačiau, kaip atkreipė dėmesį Baltijos-Amerikos klinikos gydytoja, būtent šis metas ir yra geriausias lazeriu šalinti kūno plaukelius.

Shutterstock nuotr./Plaukelių šalinimas
Shutterstock nuotr./Plaukelių šalinimas

„Norint pasiekti ilgalaikio rezultato, kad visą vasarą nereikėtų vargintis dėl kūno plaukelių, jų šalinimo reikia imtis dabar. Žiemos metu padarius procedūrų kursą, pasiekiamas labai geras rezultatas. Žmonės sako, kad efektą pajaučia jau po pirmos lazerinio plaukelių šalinimo procedūros, tačiau kaskart tas efektas stiprėja, tarpai, kuomet nebeatauga plaukeliai, ilgėja. Jeigu žmogus periodiškai atvyksta pas mus, palaikomųjų plaukelių šalinimo procedūrų lazeriu užtenka vos vieną ar du kartus per metus“, – sakė gydytoja.

Pasak A. Lesinskaitės, tai jau nebėra prabangos procedūra, lazeriu kūno plaukelius šalina ne tik moterys, bet ir vyrai.

Persirgusieji COVID-19 liga patiria ir dermatologinių bėdų

Pandemija jau visus pakankamai nuvargino, bet, deja, daug žmonių vis dar suserga, o dirbantieji dermatologijos srityje pastebi, kad dėl koronaviruso infekcijos maždaug kas penktam pacientui pasireiškia įvairūs odos bėrimai, kurie ne visada greitai ir visiškai praeina.

Kita problema, kurią akcentavo gydytoja A. Lesinskaitė, kad daliai žmonių po COVID-19 ligos ima labai stipriai slinkti plaukai. Gali slinkti kuokštais ir išslinkti iki trečdalio, tad tai tikrai matyti.

Fotolia nuotr./Plaukų šepetys.
Fotolia nuotr./Plaukų šepetys.

„Žmonės išgyvena, ieško plaukų slinkimo priežasčių, nes nebūtinai tai sieja su COVID-19 liga, kuria galbūt sirgo prieš kelias savaites ar mėnesius. Jeigu plaukai nesiliauja slinkti, būtina kreiptis į gydytoją dermatologą, nes gali reikėti platesnio ištyrimo ir gydymo“, – pabrėžė gydytoja A.Lesinskaitė.

Baltijos-Amerikos klinikoje plaukų slinkimo priežastys nustatomos kruopščiai surenkant visą paciento anamnezę, jeigu reikia, pacientas siunčiamas kitų specialistų konsultacijai, parenkamos gydymo priemonės ar plaukų stiprinimo procedūros, iš kurių pagrindinės – injekcijos į galvos odą su biologiškai aktyvių medžiagų kokteiliais pagal konkrečias problemas.

„Taip plauko folikulas-svogūnėlis stiprinimas iš vidaus. Kai ne vien išoriškai veikiamas plaukas, iš vieno svogūnėlio gali išaugti net keli sveiki plaukai, taip ilgainiui atauga daug sveikų gražių plaukų“, – sakė gydytoja, pridurdama, kad plaukai gali silpnėti ir slinkti ir po kitų sunkių infekcijų, kai žmogus ilgai karščiuoja, organizmas netenka daug vandens, vitaminų, mineralų. Kad ir kaip būtų, padedant gydytojui dermatologui problema gali būti išspręsta.

Sunkioji grožio procedūrų artilerija

Kalbėdama apie veido jauninimo procedūras, atliekamas Baltijos-Amerikos klinikoje, gydytoja išvardijo visą jų spektrą – nuo žiemos sezonu ypač palankių lazerinių procedūrų iki biologiškai aktyvių medžiagų injekcijų, kurių pagalba oda iš vidaus papildoma stiprinančių medžiagų kokteiliais.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Dermatologinė procedūra

„Sunkioji grožio procedūrų artilerija – moderniausi prietaisai, įvairūs lazeriai ir jų pagalba drauge su injekcijomis kombinuojamos procedūros odai. Baltijos-Amerikos klinikoje naudojame ir naujos kartos lazerį, kurio pagalba atjauninama oda, joje paskatinama kolageno sintezė, po procedūros galima iš karto grįžti į darbus, o tai žmonėms irgi labai svarbu“, – atkreipė dėmesį 15min pašnekovė.

Neprofesionalių grožio injekcijų pasekmės – skaudžios

Negalėjome nepaliesti ir skaudžių namudinių, nelicencijuotų specialistų atliekamų grožio procedūrų pasekmių, su kuriomis neretai susiduria gydytojai dermatologai, į kuriuos kreipiasi nukentėję pacientai.

Kaip neprisidaryti problemų su grožio injekcijų saviveikla, po kurios net veido dalys gali iškristi gabalais, Baltijos-Amerikos klinikos gydytoja A.Lesinskaitė pasakojo „Gydytojas pataria“ laidoje. Kviečiame pasiklausyti:

VIDEO: Odos ligos ir jos priežiūra žiemą: kokioms grožio bei sveikatos procedūroms tinkamiausias metas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas