Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpiniai batutai Palangoje

Palangos vasaros parkas siūlo Jums išmėginti ne tik sveikatai naudingą, tačiau ir laimės suteikiančią pramogą – olimpinius batutus. 500 kv/m užimančioje batutų erdvėje tarp įprastų batutų, rasite ir olimpinius batutus. Šie batutai yra didesni, kitokios išvaizdos ir gali iškelti žmogų net į 6 metrų aukštį.
Olimpiniai batutai Palangoje
Olimpiniai batutai Palangoje / Palangos vasarų parko nuotr.

Įdomūs faktai

Pirmieji olimpiniai batutai išrasti apie 1934 metus. Jie buvo skirti stiprinti raumenis astronautams po ekspedicijos į kosmosą. Pasirodo, dėl gravitacijos nebuvimo kūnas nepatiria krūvio ir raumenys po truputį nyksta. Netrukus batutas buvo pradėtas naudoti ir kaip pramoga. Jau nuo 1954 metų buvo rengiamos šuolių ant batuto varžybos, kuriose reikia pademonstruoti skirtingas šuolių kombinacijas, kurios vertinamos pagal sudėtingumo skalę. Dalyvius vertina komisija, kuri dažniausiai būna sudaryta iš 5 asmenų. Ilgai laukus, pagaliau 2000 metais šuolių ant batutų rungtis įtraukta į vasaros olimpinių žaidynių programą. Ar žinojote, kad yra įkurta Tarptautinė batutų sąjunga? Ji buvo įkurta 1964 metais, siekiant suvienyti visus žmones susijusius su šia sporto šaka.

Palangos vasarų parko nuotr./Olimpiniai batutai Palangoje
Palangos vasarų parko nuotr./Olimpiniai batutai Palangoje

Nauda sveikatai

Tikriausiai net nebūtumėte pagalvoję, kad šokinėjimas ant batutų yra viena saugiausių sporto šakų mūsų sveikatai. 10 minučių šokinėjimo ant batuto prilygsta 30 minučių bėgiojimo. Geriausia tai, kad šokinėjant mūsų sąnariai ir raiščiai negauna didelės apkrovos, todėl yra mažesnė ir traumų rizika. Batutai – puikus būdas mesti svoriui. Per dieną užtenka vos 15 minučių intensyvaus šokinėjimo, jog pasiektume visos dienos fizinio krūvio normą. Taip pat šokinėjant dirba visos raumenų grupės, todėl vienu metu treniruosite visą kūną. Šokinėjimas ant batutų padeda gerinti koordinaciją ir judrumą, padeda formuoti taisyklingą laikyseną. Taip pat gerina kraujotaką, širdies ir limfos sistemų veiklą, didina ištvermę. Jeigu Jums sunku aukštai šokinėti, neturite jėgų ar kamuoja kitos sveikatos problemos, palaikyti aktyvų gyvenimo būdą padės batutas. Užtenka atsistojus ant batuto paspyruokliuoti, kad būtų skatinama limfos cirkuliacija, tai turi daug įtakos imuninei sistemai, treniruojasi nugaros ir kojų raumenys, todėl lipti ant batuto rekomenduojama net ir senjorams bei nėščiosioms. Visapusiška nauda Jūsų sveikatai, o taip pat ir stabiliai emocinei būklei. Nepamirškite, kad šuoliai ant batuto išskiria laimės hormonus. Todėl tai labai mėgstamas vaikų užsiėmimas.

Olimpiniai batutai – Palangoje

Jeigu norite nors vienai dienai pabūti šuolių ant batuto sporto profesionalais, Palangos vasaros parkas kviečia Jus išmėginti olimpinius batutus pajūryje ir išbandyti įvairias šuolių kombinacijas kartu su šeima ir draugais. Profesionaliame sporte dažniausiai šuolių ant batuto pasirodymą sudaro dešimties kontaktų su batutu kombinacijos: skirtingi pasisukimai, kampai, kūlversčiai, pakilimai ir nusileidimai. Leidimasis ant batuto gali būti keturiais variantais: kojomis, sėdmenimis, krūtine, nugara. Pasirodymas visuomet turi prasidėti ir baigtis nusileidimu ant kojų. Sportininkai pakilę dažniausiai atlieka trijų grupių judesius:

  1. keliai suglausti prie krūtinės ir apglėbti rankomis;

  2. rankos ir kojos tiesios, bandoma rankomis paliesti pėdas;

  3. tiesus visas kūnas.

Jeigu Jums šie pratimai ir kombinacijos atrodo per sudėtingi ir bijote, jog Jums nepavyks, galite tiesiog smagiai praleisti laiką ir pavyzdžiui pabandyti pasiekti rekordą. Pasistenkite per vieną minutę pašokti kiek įmanoma daugiau kartų. Šiuo metu pasaulio rekordas yra 49 kartai per minutę. Rekordą pasiekė Lucas Laurent, 2017 metais.

Pakeiskite rutina tapusį ir nusibodusį rytinį bėgiojimą į šokinėjimą ant olimpinių batutų ir patys įsitikinkite, kokią naudą jie duoda mūsų organizmui bei sielai. Tuo yra įsitikinęs ir pats Billas Gatesas, kuris savo namuose turi net atskirą batutų kambarį savo ryto treniruotėms. Būkite sveiki ir laimingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas