Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagal vėžio gydymą Vidurio Europos ir Baltijos šalys vis dar atsilieka nuo Vakarų Europos

Lapkričio 21 d. Prahoje susirinko Vidurio Europos ir Baltijos šalių politikos formuotojai, sveikatos priežiūros ekspertai, pacientų organizacijų atstovai, kad aptartų būdus kaip mažinti vėžio gydymo efektyvumo atotrūkį regione ir duotų pradžią pirmajam tyrimui apie dauginę mielomą Vidurio Europoje ir Baltijos šalyse, kurį atliks „Economist Impact“.
Mira Armour interviu
Mira Armour interviu / Silvie Heřmanská nuotr.

Ekspertų grupės GLOBSEC organizuotas renginys buvo paremtas ankstesnių iniciatyvų sėkme ir žymėjo GLOBSEC įsipareigojimą skatinti bendradarbiavimą sveikatos priežiūros srityje. Renginyje, skirtame aptarti vėžio gydymo iššūkius ir galimybes, buvo apžvelgti naujausi pasiekimai ir strategijos, pateiktos Europos Sąjungos (ES) kovos su vėžiu plane, ypatingą dėmesį skiriant dauginei mielomai bei gydymo atotrūkiui tarp Vakarų bei Vidurio Europos ir Baltijos šalių.

„Europos kovos su vėžiu plane, pagal kurį Europos Komisija kovai su šia liga planuoja skirti daugiau kaip 4 mlrd. Eur, numatyta gerinti vėžio gydymo kokybę, didinti galimybes gauti inovatyvų gydymą ir remti naujų gydymo būdų kūrimą. Kraujo vėžio ir konkrečiai dauginės mielomos sritis gali tapti geru pavyzdžiu kaip perėmus visą ligos gydymą į savo rankas per palyginti trumpą laiką pasiekiami teigiami rezultatai“, ‒ sako Slovakijos medicinos universiteto prorektorius profesorius Róbertas Babela.

Silvie Heřmanská nuotr./Robert Babela
Silvie Heřmanská nuotr./Robert Babela

BVP dalis skiriama sveikatos priežiūrai Centrinės ir Rytų Europos šalyse išlieka mažesnės nei Vakarų Europoje. Išlaidos sveikatos sistemai šiose valstybėse buvo mažesnės nei vidutiniškai 27 ES valstybėse narėse, kur 2019 m. buvo skirta 9,9 proc. BVP.

GLOBSEC parengtas sveikatos priežiūros sistemos parengties indeksas parodė, kad Centrinės Europos ir Baltijos šalių sveikatos sistemų pasirengimas atsilieka nuo platesnės ES, Norvegijos ir Didžiosios Britanijos grupės. Pateikdama šį indeksą, „GLOBSEC siekia prisidėti prie diskusijų apie sveikatos priežiūros sistemų atsparumą ir skatinti kovą su vėžiu“, ‒ sako GLOBSEC asocijuotasis narys Martinas Smatana.

Daugine mieloma serga vis jaunesni žmonės. Europoje 2020 m. daugine mieloma sirgo daugiau kaip 50900 žmonių[2]. Centrinės Europos ir Baltijos šalių regione naujų mielomos gydymo būdų prieinamumas vis dar mažesnis nei Vakarų Europoje[3], o naujų klinikinių ligos gydymo gairių trūkumas reiškia, kad pacientai neturi optimalaus gydymo pasirinkimo.

Silvie Heřmanská nuotr./Robert Babela
Silvie Heřmanská nuotr./Robert Babela

Nors per pastaruosius du dešimtmečius atlikta daugiau kaip 3000 klinikinių mielomos gydymo tyrimų, tik 6 proc. iš jų dalyvavo pacientai iš Vidurio ir Rytų Europos[4]. Klinikiniams tyrimams čia trukdo neefektyvūs tokių tyrimų registravimo procesai, apmokytų darbuotojų trūkumas, mažesnis standartinių gydymo būdų prieinamumas bei nevienalytė priežiūra.

Silvie Heřmanská nuotr./Martin Smatana
Silvie Heřmanská nuotr./Martin Smatana

Be to, dažnai vėluojama su diagnostika, todėl ligos nustatymo metu daugiau nei pusei pacientų pasireiškia sunkesni simptomai ir komplikacijos (56 proc. pasireiškia kaulų liga, o 51 proc. ‒ anemija), todėl tiek sergantiesiems, tiek sveikatos sistemoms tenka dar didesnė našta[5].

Silvie Heřmanská nuotr./Martin Smatana
Silvie Heřmanská nuotr./Martin Smatana

Tam, kad būtų nustatytos vėžio gydymo atotrūkio mažinimo galimybės, „Economist Impact“ per ateinančius šešis mėnesius Centrinės Europos ir Baltijos šalių regione atliks išsamų nepriklausomą tyrimą. Ši analitinė apžvalga suteiks išsamesnių įžvalgų apie ligos gydymą regione.

Silvie Heřmanská nuotr./Gerard Dunleavy
Silvie Heřmanská nuotr./Gerard Dunleavy

„Norint gerinti mielominės ligos gydymą regione, būtina peržiūrėti vėžio gydymo sistemą bei didinti ankstyvos diagnostikos, autologinių kamieninių ląstelių transplantacijos bei inovatyvių gydymo metodų prieinamumą“, ‒ sako „Economist Impact“ vyresnysis konsultantas Gerardas Dunleavy.

Centrinės Europos ir Baltijos šalių pacientų, sergančių daugine mieloma, balsas buvo iškeltas šių metų pradžioje dokumentiniame filme „Mano mieloma: pasiruošę žengti į priekį“. Dabar jis tęsiamas kaip analitinio pobūdžio raginimas suinteresuotosioms šalims sveikatos priežiūros sistemoje.

Silvie Heřmanská nuotr./Mira Armour
Silvie Heřmanská nuotr./Mira Armour

Mira Armour, viena iš „MijelomCRO“ įkūrėjų ir generalinė direktorė, kalbėjo: „Mūsų misija ‒ kad kiekvienas pacientas jaustųsi saugus, būtų tinkamai gydomas ir galėtų laiku gauti naujausią gydymą. Šis siekis man leidžia nesustoti savo darbe. Esu įsitikinusi, kad galime tai pasiekti.“

Daugiau apie renginį: https://www.globsec.org/what-we-do/events/eus-beating-cancer-plan-closing-gap-cancer-care-ce-baltics

Suported by Janssen CP-424043


[1] At a turning point: Healthcare systems in Central and Eastern Europe; AmCham EU. December 2022. https://www.amchameu.eu/sites/default/files/publications/files/at _a_turning_point_healthcare_systems_in_central_and_eastern_europe _0.pdf

[2] Cancer Today Population factsheets: Europe Region, Available at: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/35-Multiple-myeloma-fact-sheet.pdf

[3] Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Real‑world multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

[4] Myeloma Patients Europe. Addressing access barriers to myeloma clinical trials in Central and Eastern Europe. November 2022. https://www.mpeurope.org/wp-content/uploads/2023/01/CEE-Access-report.pdf

[5] Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Real‑world multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas