Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagalba širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms: išmanusis kraujospūdžio matuoklis

Pasak statistikos, apie trečdalį žmonių gali turėti padidėjusį kraujospūdį ir šie skaičiai vis auga. Tai viena dažniausių ligų, kuri negydoma sukelia rimtas sveikatos problemas, todėl patikima ir patogi kraujospūdžio stebėsena bei kontrolė labai svarbi. Kaip ir daugelyje mūsų gyvenimo sričių, į pagalbą čia atskuba išmaniosios technologijos – išmanieji kraujospūdžio matuokliai, kurie taupo tiek pacientų, tiek gydytojų laiką. Ypač tai aktualu dabar – siaučiančios pandemijos ir karantino metu, kai gydytojai konsultuoja tik nuotoliniu būdu.
Kraujospūdžio matavimas
Kraujospūdžio matavimas / „Microlife“ nuotr.

Palengvina konsultaciją nuotoliniu būdu

Pasak Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjo Roberto Skalskio, galimybė fiksuoti įvairius mūsų kūno rodiklius atsirado su išmaniųjų telefonų era: pasirodė įvairios sveikatingumo programėlės, kurių pagalba mes galime kontroliuoti pulsą, suvartotas kalorijas ir kitus kūno rodiklius.

Naujas technologinis proveržis įvyko, kai atsirado buitiniai medicininiai prietaisai, leidžiantys dar tiksliau sekti ir kontroliuoti savo kūno rodiklius, o tai ypač aktualu lėtinių ligų turintiems žmonėms. Pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms labai svarbu sekti ir fiksuoti savo kraujospūdžio pokyčius. Išmanusis kraujospūdžio matuoklis matavimo duomenis išsaugo ne tik aparate, bet ir „Bluetooth“ technologijos pagalba perduoda į mobilaus telefono programėlę, kurioje juos galima peržiūrėti ir analizuoti bet kur ir bet kada.

Galimybė fiksuoti įvairius mūsų kūno rodiklius atsirado su išmaniųjų telefonų era

„Tai labai patogu tiek pacientui, tiek gydytojui. Mat gydytojui yra svarbu žinoti kraujospūdžio svyravimų dinamiką, tačiau ne visi pacientai yra drausmingi ir užsirašo matavimo duomenis į tam skirtą sąsiuvinį, kadangi tai papildomas darbas. Ir kai gydytojas klausia paciento, koks būna jo kraujospūdis namuose, šis dažniausiai tiksliai neprisimena. Ypač vyrai yra netvarkingi pacientai – nei jie atsimena savo kraujospūdžio, nei kokius vaistus vartoja – tenka skambinti ir klausti žmonos. Todėl kraujospūdžio matuoklis, susietas su mobiliąja programėle, kuri išsaugo visų matavimų duomenis, yra didžiulė pagalba.

Netikėtai patekęs į ligoninę ar besilankydamas pas kurios nors srities gydytoją, pacientas bet kada gali atsidaryti programėlę ir pateikti kraujospūdžio matavimų istoriją: gydytojas mato datą, laiką, kraujospūdžio rodiklius, pulsą. Tai ypač svarbu, jeigu reikia įvertinti, ar yra širdies aritmija. Galiausiai duomenis gydytojui galima persiųsti internetu ir pasitarti su juo nuotoliniu būdu, ar, tarkime, reikia koreguoti gydymą. Tai jau galima vadinti telemedicinos pradžia“, – aiškino gydytojas.

„Microlife“ nuotr./Kraujospūdžio matuoklis „Microlife“
„Microlife“ nuotr./Kraujospūdžio matuoklis „Microlife“

Išmanusis prietaisas jau išsikovojo pozicijas

Pašnekovo teigimu, ši technologija taupo tiek gydytojo, tiek paciento laiką, be to, ji ypač aktuali šiuo metu, kai karantino metu prieinamos tik nuotolinės gydytojų konsultacijos. Pagaliau net ir karantinui pasibaigus širdies ir kraujagyslės ligomis sergantiems žmonėms dar ilgai gali tekti vengti vietų, į kurias renkasi daug žmonių.

„Kai su tokia programėle pas mane ateina pacientas, aš galiu peržiūrėti visą duomenų bazę, t. y. matyti kraujospūdžio svyravimus per visą pasirinktą laikotarpį. Todėl galiu įvertinti, kaip jis keičiasi. Paprastai pacientams rekomenduojama matuoti kraujospūdį ryte ir vakare, idealiu atveju – tuo pačiu metu, prieš tai ramiai atsipalaidavus, ne iš karto po valgio ar fizinės veiklos.

Gamintojo nuotr./Duomenys iš kraujospūdžio matuoklio siunčiami tiesiai į telefoną ar kompiuterį
Gamintojo nuotr./Duomenys iš kraujospūdžio matuoklio siunčiami tiesiai į telefoną ar kompiuterį

To užtenka norint įvertinti jo svyravimus ir spręsti, ar reikia koreguoti gydymą. Pernelyg dažnai matuoti kraujospūdžio nerekomenduojama, kadangi per dažnas matavimas žmonėms sukelia stresą, atsiranda nerimas, dėl kurio spaudimas natūraliai pakyla“, – pasakojo R.Skalskis.

Pasak jo, žmonės taip pat jau pradeda pajusti išmaniųjų technologijų privalumus.

„Dar prieš porą metų, kai kalbėdavausi su pacientais, ar jiems reikia tokių prietaisų, daugelis tik kraipydavo galvas – esą kam reikalingas toks prietaisas. Tačiau šiuo metu žmonės, ypač jaunesnės kartos, vis dažniau susimąsto apie tai, kad verta įsigyti“, – teigė pašnekovas.

Išmaniojo kraujospūdžio matuoklio privalumai

Renkantis kraujospūdžio matuoklį, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar jis kliniškai patvirtintas, ar jis saugus ir patogus naudoti įvairioms pacientų grupėms ir pan. Jeigu kraujospūdžio matavimo tikslumas buvo patvirtintas klinikiniuose tyrimuose specialiose pacientų grupėse, pavyzdžiui, nėščiųjų, sergančiųjų diabetu arba terminalinės stadijos inkstų liga, nutukusių pacientų bei vyresnių nei 12 metų vaikų, drąsiai galite juo pasitikėti.

Išmanieji kraujospūdžio matuokliai turi dar ir papildomų funkcijų, be kurių sveikatos stebėsena greitai taps nebeįsivaizduojama.

Pavyzdžiui, vienas naujausių medicininius prietaisus gaminančios kompanijos „Microlife“ kraujospūdžio matuoklių ne tik suteikia galimybę patogiai peržiūrėti, valdyti ir persiųsti kraujospūdžio duomenis, tačiau prietaise įdiegta ir prieširdžių virpėjimą aptinkanti technologija AFIB, labai svarbi insulto rizikai. Mat prieširdžių virpėjimas labai padidina insulto riziką, tačiau apie 40 proc. žmonių nejaučia jokių šio sutrikimo simptomų. Sutrikimas nustatomas tik tuomet, kai jie jau atsiduria ligoninėje, neretai – dėl insulto.

Dar viena naudinga kraujospūdžio matuoklio funkcija – MAM technologija, kuri kraujospūdį matuoja tris kartus iš eilės ir išveda vidurkį, todėl gautas rezultatas yra labai patikimas.

Gamintojo nuotr./„Microlife“ kraujospūdžio matuoklis B6 A6 BT
Gamintojo nuotr./„Microlife“ kraujospūdžio matuoklis B6 A6 BT

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito