Prancūzų mityba taip pat įdomi. Profesorius, chirurgas onkologas ir dietologas Henri Joyeux parašė knygą „Prancūziškos sveikos mitybos taisyklės“, kurios pagrindinė mintis – galvok, kaip gamini, rašoma puslapyje lifehacker.ru.
Pirmasis klausimas – kaip maitintis „prancūziškai“?
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. Jie turi būti sotūs, todėl išsiugdykite įprotį pusryčiauti kiekvieną rytą. Galite meniu apgalvoti dar iš vakaro.
Pusryčiams išgerkite karšto šokolado su pienu arba 500 ml žaliosios arbatos, čiobrelių ir rozmarinų nuoviro su šaukšteliu medaus. Suvalgykite kelias riekeles viso grūdo duonos, grikių trapučių arba bolivinių balandų. Pasirinkite vieną sezoninį vaisių.
Jeigu pietūs suplanuoti ne anksčiau kaip 13.30, tuomet tarp 9.30 ir 11 val. galite suvalgyti džiovintų vaisių ir migdolų. Taip pat rinkitės šviežius vaisius.
Pietūs turi būti sudaryti iš:
- užkandžių – šviežių daržovių, ankštinių produktų, kiaušinių, neriebaus sūrio ar daržovių sriubos;
- pagrindinio patiekalo – grūdiniai produktai + apdorotos daržovės + žuvis arba šakninės daržovės + šviežios daržovės + pieno produktai arba liesa mėsa (vištiena, kalakutiena, triušiena) + daržovės;
- deserto – švieži vaisiai ir sūris;
- kelių gabalėlių viso grūdo duonos.
Vakarienė – lengva: keli vaisiai, žalios salotos su alyvuogių aliejumi, kelios riekelės džiūvėsių, migdolai.
Profesoriaus patarimai
- Sūrio iš karvės pieno nerekomenduojama valgyti dažniau kaip kartą per dieną.
- Nesidžiaukite vaisiniais jogurtais ir varškytėmis – juose gausu cukraus.
- Apribokite cukraus vartojimą. Mėgaukite šviežiais vaisias, medumi (saikingai).
- Mėsą kepkite orkaitėje, pašlakstydami sultiniu arba vyno actu.
- Troškinius, ragu, mėsos sultinius gaminkite išvakarėse, kadangi jiems atvėsus riebalų sluoksnis sukietėja ir jį lengva pašalinti.
TAIP PAT SKAITYKITE: Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė: „Moterys, turite suprasti – dietos nepadeda“
Kas geriau – virti, kepti ar troškinti?
Venkite gaminti:
- Ant grilio – apkepę suodžiai ant maisto nėra sveikas pasirinkimas. Sumažinti pavojų galima renkantis liesą mėsą arba ant grilio kepti kuo trumpiau;
- Ant iešmo – kad išvengtumėte kenksmingų medžiagų susidarymo, kepdami laikykite jį toliau nuo šilumos šaltinio;
- Gruzdintuvėje – dažniau keiskite aliejų, taip pat gaminkite joje kuo rečiau, nes toks maistas riebus, jame kaupiasi kenksmingos medžiagos gaminimo metu.
- Virti vandenyje – tokiu atveju dažnai vitaminai ir mineralai patenka į vandenį. Išimtis – sriubos, sultiniai. Tas pats galioja troškiniams, maistui, ruoštame keptuvėje – nuo tam tikros temperatūros vitaminų maiste vis mažėja.
Idealiausias būdas – gaminti temperatūroje, kuri nesiekia 100 laipsnių, garuose. Taip maistas išlieka sveikiausias, naudingiausias.
Kas yra Viduržemio jūros dieta?
Tipiškas Viduržemio jūros racionas
- daržovės – kiekvieno valgymo metu;
- pasirinktos mėgstamos kruopos, viso grūdo duona – kiekvieną dieną;
- švieži vaisiai – keturis kartus per dieną;
- sūris, pieno produktai – 1–2 kartus per dieną;
- žuvis – 3 kartus per savaitę;
- ankštiniai produktai – 1–2 kartus per savaitę;
- kiaušiniai – 5 vienetai per savaitę;
Šis mitybos tipas skiriasi tuo, kad jame mažai sočiųjų riebalų, tačiau daug sudėtinių angliavandenių, augalinės kilmės baltymų, daug vietinės kilmės produktų (alyvuogių aliejus, žuvis, jūros gėrybės).
Viduržemio jūros dieta sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių ligų riziką. Su vėžiu kovoja tokie produktai kaip briuseliniai, brokoliniai kopūstai, braškės, kiviai, žalioji arbata, obuoliai, česnakai.
TAIP PAT SKAITYKITE: Viduržemio jūros dieta