Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasitikrinkite: ką išmatų spalva sako apie jūsų sveikatą ir mitybą

Išmatų spalva ar konsistencija nėra ta tema, kurią aptartumėte su kolegomis prie pietų stalo ar besišnekučiuodami su draugais, tačiau tai iš tiesų yra svarbu. Mat pagal spalvą galima įvardyti žmogaus sveikatos būklę. Tad ką jūsų išmatų spalva liudija apie jūsų sveikatą bei mitybą?
Moteris vonios kambaryje.
Moteris vonios kambaryje. / Fotolia nuotr.

Gerą sveikatą liudija rudos arba rudos su šiek tiek žaliu atspalviu išmatos, o štai kitos spalvos, tokios kaip juoda, raudona ar pilkšva, gali rodyti tam tikrus sutrikimus. Žinoma, vien išmatos negali tiksliai nusakyti, kokia jūsų sveikatos būklė, tačiau spalvos pokyčiai gali paskatinti labiau tuo pasidomėti ir prireikus – kreiptis į gydytoją.

Shape.com pasidalijo ekspertų išvadomis, ką gali parodyti išmatų spalva.

Juoda spalva

Išvydus juodą spalvą, pirmiausia reikėtų apsvarstyti, ko paskutiniu metu valgėte ir kokius vaistus vartojote. Tarkime, geležies papildai arba produktai su juodais maisto dažikliais gali nudažyti išmatas juodai – ir tai nieko baisaus. Tačiau kitu atveju gali tekti skubiai kreiptis į gydytoją. „Juodos, skystesnės konsistencijos išmatos, turinčios aštrų kvapą, gali rodyti virškinamojo trakto kraujavimą“, – įspėja dr. Joshua Peckas.

Žalia spalva

Nustebsite, tačiau žalsvos spalvos išmatos dažniausiai yra visiškai normalu. Tai gali reikšti, kad vartojote lapinių daržovių, tokių kaip špinatai, gūžinės salotos, ko organizmas iki galo nesuvirškina. Taip pat tokia spalva gali būti viduriuojant, kai maistas per virškinamąjį traktą pereina greičiau, nei turėtų, ir organizmas nespėja jo iki galo suvirškinti.

Geltona spalva

Jei išmatos yra geltonos spalvos su tarsi aliejuotais lašeliais, tai ženklas, kad organizmas gerai neaprobuoja riebalų ir tai gali būti susiję su sveikatos problemomis. Pavyzdžiui, enzimų trūkumu arba pankreatitu, o jei išmatų kvapas – ypač aitrus, tuomet tai gali būti ir celiakijos (glitimo netoleravimo) požymis.

Pilkšva spalva

Pilkšva, blanki spalva rodo, kad jūsų išmatose trūksta tulžies, ir tai susirūpinimą keliantis ženklas, nes veikiausiai jūsų kepenys tinkamai nefunkcionuoja. Papildomi požymiai – odos arba akių baltymų geltonavimas.

Raudona spalva

Dauguma žino, kad tai – kraujavimo ženklas, kas išties turi paskatinti kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Tai gali rodyti hemorojų, kasos vėžį, Krono ligą ar kolitą. Vis dėlto, gali būti ir taip, kad valgėte tam tikro dažančio maisto, pavyzdžiui, burokėlių, kas nieko bloga nereikštų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas