Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasitikrinkite, ką valgote ir geriate: tai gali neleisti jums užmigti

Pienas ir sausainiai tikrai nėra tas patiekalas, kuriuo reikėtų mėgautis prieš miegą.
Alkoholis
Alkoholis / 123RF.com nuotr.

Daugiau nei trečdalis suaugusių amerikiečių dėl skirtingų priežasčių nepakankamai miega. Net jei pavyksta atsigulti į lovą tinkamu laiku, gali būti, kad 2 val. nakties atsibusite arba kelis kartus atsikelsite į tualetą. Taip pat galite visą naktį miegoti neramiai ir dėl to ryte jausitės apsnūdę.

Miego ekspertai teigia, kad visa tai gali būti susiję su tuo, ką valgėte ar gėrėte eidami miegoti, rašoma huffpost.com.

Valgymas prieš pat miegą gali sukelti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir paveikti cirkadinį ritmą, t. y. natūralų organizmo miego ir budrumo ciklą, – paaiškino Buffalo universiteto Slaugos mokyklos docentė Carleara Weiss, užsiimanti miego medicina ir cirkadiniais ritmais.

Ji taip pat aiškina, kad dėl netinkamos mitybos galite prabusti vidury nakties kamuojami rėmens, virškinimo sutrikimų, o kitą rytą pasitikti su galvos skausmu ir nuovargiu.

Patariama nustoti valgyti ir gerti likus bent dviem-trims valandoms iki miego, sakė C.Weiss. Tiesa, yra ir konkrečių maisto produktų bei gėrimų, kurių turėtumėte vengti prieš miegą, ir tai ne tik akivaizdūs dalykai, pavyzdžiui, kava. Miego ekspertai dalijasi tuo, ko jie asmeniškai vengia.

Pieno produktai

„Ledai ir pieno produktai mane žudo“, – sakė Michaelas Breusas, paklaustas, kokių produktų vengia prieš miegą. M.Breusas yra klinikinis psichologas, Amerikos miego medicinos akademijos narys ir svetainės TheSleepDoctor.com įkūrėjas.

Pieno produktuose gali būti daug sočiųjų riebalų, o 2016 m. žurnale „Journal of Clinical Sleep Medicine“ paskelbtuose tyrimuose nustatytas ryšys tarp sočiųjų riebalų ir ne tokio gilaus bei mažiau atkuriančio miego.

Be to, daugelis žmonių sunkiai virškina pieno produktus, todėl tai gali sutrikdyti skrandžio veiklą ir neleisti miegoti naktį, sakė M.Breusas. Jis pridūrė, kad kietuosiuose sūriuose, pavyzdžiui, parmezane ir brandintame čederio sūryje, yra aminorūgšties tirozino ir tiramino, šalutinio tirozino skilimo produkto. Šios medžiagos, kurių taip pat yra sūdytoje ir perdirbtoje mėsoje, gali turėti stimuliuojantį poveikį ir neleisti užmigti.

Aštrus maistas

M.Breusas sakė, kad aštrus maistas gali trukdyti miegui. „Mokslininkai mano, kad pagrindinis kaltininkas gali būti kapsaicinas, aštriame maiste esantis junginys, – sakė jis. – Manoma, kad kapsaicinas kelia kūno temperatūrą, o tai trukdo patogiam miegui.“

Aštrus maistas taip pat gali sukelti virškinimo sutrikimus ar refliuksą, todėl gali būti sunku užmigti ir galite pabusti naktį.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių aštrieji pipirai
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių aštrieji pipirai

Saldūs ir sūrūs užkandžiai

Bulvių traškučiai, sausainiai, krekeriai ir saldumynai dažnai būna vakariniai užkandžiai. Šiuose maisto produktuose paprastai būna daug cukraus ir angliavandenių, o tai gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir apsunkinti miegą, sakė Benjaminas Bikmanas, medžiagų apykaitos mokslininkas ir vienas iš „HLTH Code“ įkūrėjų.

Jis siūlo vengti pirktinių užkandžių ir prideda, kad ši strategija padės išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolio.

Alkoholis

Išgėrę alkoholio vakare galite jaustis mieguisti, tačiau tyrimai rodo, kad alkoholis iš tiesų turi priešingą poveikį, sakė C.Weiss. „Alkoholis sutrumpina REM miego (miego stadijos, susijusios su sapnavimu ir atminties išsaugojimu) laiką, padidina naktinių prabudimų skaičių ir blogina miego kokybę.“

O ką tinka valgyti prieš miegą? Geriausia kelias valandas prieš miegą nieko nevalgyti ir negerti, tačiau tai ne visada praktiška. Kai vakare jaučiatės išalkę, yra keletas variantų, kurie neturės tokios didelės įtakos jūsų miegui.

Tinka užkandžiai, kuriuose būtų mažai paprastųjų angliavandenių, bet daugiau liesų baltymų ir riebalų, sakė B.Bikmanas. Pavyzdžiui, Klivlando klinikos duomenimis, galite valgyti graikišką jogurtą, garuose virtas arba žalias daržoves, vaisius ir riešutų sviestą arba juodąjį šokoladą.

„Tai padeda žmonėms ko nors gauti nesutrikdant jų miego ar dietos“, – sakė M.Breusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas