Gydomosios mitybos specialistė: kokių daržovių turėtų valgyti dirbantys biure?

Sveikos mitybos pamatas – daržovės. Kurios iš jų gerina nuotaiką, o kurios būtinos daug laiko biuruose praleidžiantiems žmonėms, rašoma pranešime spaudai.
Daržovės
Daržovės / „Scanpix“ nuotr.

„Šiuolaikinių žmonių gyvensena kardinaliai pasikeitė: tempas greitesnis, o ir streso patiriama daugiau. Deja, to pasekmė – lėtinės ligos, psichologiniai susirgimai. Tad labai džiaugiuosi, kad, nepaisant daugelio mitybos madų, pasaulį užkariavo sveika mityba. Manau, kad tam įtakos turėjo pasaulinės tendencijos, kurios jau kelerius metus vyravo kai kuriose Vakarų Europos šalyse, Australijoje ar Vakarų Amerikoje“, – sako gydomosios mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.

Raugintų daržovių nauda

Sveikos gyvensenos šalininkai žino, kad natūralus organizmui naudingų vitaminų, mineralų, mikroelementų ir ląstelienos šaltinis yra daržovės. Vis tik mūsų šalyje šviežių gėrybių sezonas yra gana trumpas, tad žiemai jos nuo seno ruošiamos termiškai ar kitaip apdorojant, pavyzdžiui, rauginant. Toks daržovių konservavimo būdas leidžia jomis pasidžiaugti ir šaltuoju metų laiku. Mitybos specialistė priduria, kad raugintos daržovės organizmui išties naudingos.

„Raugintos daržovės pasižymi kaip turinčios gerųjų žarnyno bakterijų, kitaip vadinamų probiotikais. Šios natūralios bakterijos padeda atkurti mūsų organizmo sveiką žarnyno terpę, pagerinti virškinimą, odos būklę ir net nuotaiką“, – sako D.Rapalytė.

Visgi šiuolaikinis, nuolat skubantis žmogus retai turi laiko užsiimti daržovių ruošimu šaltajam metų laikui, o ir maistingųjų medžiagų jose kur kas mažiau nei šviežiose gėrybėse – ruošiant daržoves aukštoje temperatūroje, dauguma vitaminų žūsta. Ir nors žiemą prekybos tinkluose visuomet būdavo galima įsigyti iš kitų šalių atvežtų daržovių, jose, anot mitybos specialistės, gali būti kur kas daugiau nitratų ir mažiau maistingųjų medžiagų negu užaugintose mūsų šalyje.

Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai
Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai

Keičiasi Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai

Šaltuoju metų laiku įsigyti šviežių ir dar lietuviškų daržovių anksčiau buvo sudėtinga ar net neįmanoma. Tačiau šiais metais situacija pasikeitė, į teigiamą pusę kinta ir Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai. „Kietaviškių gausa“, kaip rašoma pranešime spaudai, pradėjo daržoves šiltnamiuose auginti ir žiemą. Modernių lempų sistema čia atstoja augalams būtiną augti saulės šviesą tuo metu, kai jos labiausiai trūksta.

Žalios spalvos daržovėms mitybos specialistė negaili liaupsių. Anot jos, žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, visą dieną dirbantiems uždarose patalpose ir gaunantiems mažai saulės šviesos, šiuo metų laiku ypač rekomenduojama vartoti kuo daugiau šių daržovių, mat jose esantis chlorofilas suteikia energijos, padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, padidina geležies kiekį kraujyje. Jis taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, todėl yra itin svarbu jo pakankamai gauti, kai aplink siaučia peršalimo ligos.

Lietuvių mėgstami agurkai pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis: jie puikiai drėkina organizmą bei valo toksinus.

„Ypač daug chlorofilo yra salotose ir agurkuose. Be to, salotose gausu vitaminų C ir E, folio rūgšties, antioksidantų beta karoteno ir likopeno. Jos taip pat yra puikus skaidulų, kurios gerina virškinimą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šaltinis. Na, o lietuvių mėgstami agurkai pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis: jie puikiai drėkina organizmą bei valo toksinus. Juose taip pat gausu mineralų magnio, silicio, kalio, kurie labai reikalingi mūsų odos grožiui ir sveikatai palaikyti“, – detalizuoja D.Rapalytė.

Besiskundžiantiems prasta nuotaika mitybos specialistė turi kiek netikėtą pasiūlymą – rinktis kuo daugiau oranžinės ir geltonos spalvos daržovių. Ryški jų spalva suteikia energijos bei gerina nuotaiką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ūkininkų Abukauskų patirtis: kaip raugti vaisius ir daržoves? Mitybos specialistės komentaras

Sveika mityba – subalansuota mityba

Galiausiai D.Rapalytė atkreipia dėmesį į tai, kad sveika mityba nėra apribota dieta, kaip neretai mano aklai madų besivaikantys, ir ypač jauni, žmonės.

„Pastebiu, kad neretai supainiojami sveikos ir sporto mitybos terminai, nors tai iš tikrųjų yra dvi skirtingos rūšys. Sveika mityba nėra griežta dieta – tai subalansuota mityba, o jos racione turėtų būti gausu maistingų medžiagų ir įvairių maisto produktų“, – akcentuoja mitybos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų