Patarimai iškylaujantiems: kaip neapsinuodyti maistu

Vasarą didėja rizika apsinuodyti maistu, todėl iškylaujantys žmonės privalo skirti didesnį dėmesį produktų ir patiekalų saugai, perspėja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Piknikas Ozo parke
Piknikas Ozo parke / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 3 Vasara Maistas Mityba

„Išvykai į gamtą reikia tinkamai pasiruošti: įsigyti šaltkrepšius, vienkartinių indų, didesnių talpų geriamajam vandeniui, popierinių rankšluosčių, šiukšlių maišų atliekoms surinkti ir kita“, – pranešime žiniasklaidai rašo VMVT ir pateikia kelis patarimus iškylaujantiems.

  • Maisto produktų laikymas

Greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti tinkamoje temperatūroje, pageidautina nešiojamuose šaldymo įrenginiuose ar specialiose maisto gabenimo talpose su ledo pakuotėmis, kuriuos reikia padėti kuo vėsesnėse vietose. Šaldymo įrenginiai turi būti švarūs.

„Scanpix“ nuotr./Iškyla
„Scanpix“ nuotr./Iškyla
  • Kryžminė tarša

Kryžminė tarša yra viena pagrindinių maisto užteršimo mikroorganizmais priežasčių, todėl reikia stengtis, kad termiškai neapdoroti pusgaminiai (ypač žalia paukštiena) nesiliestų su jau pagamintais, paruoštais valgyti produktais ar patiekalais. Pusgaminiams ir patiekalams pjaustyti būtina naudoti atskirus peilius bei lenteles, plauti įrankius ir priemones prieš ir po jų panaudojimo.

  • Maisto ruošimo temperatūra

Privalu įsitikinti, ar termiškai apdorojamas maistas yra pakankamai iškepęs. Pvz. ant žarijų kepama mėsa gali greitai apskrusti, bet viduje būti neiškepusi. Todėl prieš vartojant reikia perpjauti ir įsitikinti, ar mėsa tolygiai iškepusi. Rekomenduojama turėti specialų termometrą, kuriuo pamatuoti kepinių vidaus temperatūrą (ji turi būti ne žemesnė kaip +75ºC, išskyrus specialiai ruošiamus ne visai iškepusius gaminius).

  • Vanduo ir žaliavos

Vandenį maisto gamybai reikia naudoti tik kokybišką, rinktis šviežius produktus ir geras žaliavas. Vaisius ir daržoves būtina gerai nuplauti. Negalima naudoti produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas pasibaigęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piknikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piknikas
  • Higiena

Gaminantys maistą privalo plauti rankas vandeniu su muilu prieš valgio ruošimą ir po jo, plauti ir valyti visus maisto gaminimui naudojamus paviršius bei įrankius, nes šiltuoju metų laiku ypatingai suintensyvėja mikroorganizmų, tarp jų ir patogeninių (ligas sukeliančių) biologinis vystymasis, žymiai sutrumpėja jų dauginimosi laikas. Vasaros karščiai dažnai būna tiesiogiai susiję su ūmių žarnyno infekcijų protrūkiais, apsinuodijimais maistu. Todėl net ir iškylaujant gamtoje būtina laikytis elementarių higienos taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis