Esate peralkęs, nueinate į parduotuvę ir prisiperkate nesveiko maisto. Tada sukertate porą bandelių ir laimę netrukus pakeičia kaltės jausmas. Negana to, netrukus vėl esate alkanas.
Arba užsisėdite darbe, kol ima kamuoti nepakeliamas alkis. Nueinate pietų ir suvalgote milžinišką porciją, po kurios ne darbai galvoje, o – kaip čia kur nors prigulus.
Slaptas ginklas nuo tokių situacijų – produktų sąrašas, kuris ne tik padės numalšinti alkį, bet ir neleis didėti riebalų sluoksniui.
„Nesakome, kad nebūsite alkanai ir dar sudeginsite riebalus, tačiau teigiame, kad nebūsite alkani ir svoris nedidės“, – žada gydytojas. Tai nerei6kia, kad šitas sąrašas baigtinis, tai vienas iš galimų variantų, tačiau rezultatas užtikrintas – malšinamas alkis ir maistas „neina į kūną“.
Riešutai
Vienas pirmųjų produktų – riešutai. Juos taip pat galima pakeisti sėklomis.
Tai, pasak gydytojo, yra sveiki riebalai, jie palaiko optimalų cholesterolio kiekį, tiesa, jų specialistas siūlo išalkus suvalgyti ne daugiau nei saujelę, mat riešutai ir sėklos turi daug kalorijų.
„Jie nedidina cholesterolio kiekio kraujyje ir užtikrina sotumo jausmą“, – tikina A. Unikauskas. Pasak jo, ypač vertingi migdolai, jei reikia daug energijos. Juose gausu vitamino E, magnio ir antioksidantų. Be to, jie reguliuoja ir cukraus kiekį kraujyje.
Avokadas
Antras ypatingas produktas, kuris greitai numalšins alkį ir nekenks jūsų svoriui – avokadas. Juose gausu skaidulų ir širdžiai sveikų mono nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl jie puikiai slopina apetitą.
Tačiau avokadą valgyti rekomenduojama su saiku. „Į salotas įmaišykite nuo ketvirtadalio iki trečdalio avokado, taip pat jį galite naudoti vietoj sviesto“, – siūlo gydytojas.
Kiaušiniai
Kiaušinis – taip pat ypatingos vertės produktas. Kiaušiniai padeda išlaikyti raumenų masę ir skatina produktyvumą, jie turi ir mineralinių medžiagų.
Ilgiau sotumo jausmą išlaiko minkštai virti kiaušiniai, mat jiems suvirškinti reikia daugiau laiko. Tuo tarpu kietai virtas kiaušinis suskaidomas greičiau. Be to, iš minkštai virtų kiaušinių baltymai pasisavinami geriau.
Mėtos
Ketvirtasis stebuklingas produktas – mėtos, kad ir kaip keistai beskambėtų, kad tai maistas. Jų aromatas ramina ir slopina apetitą. Taigi užsimanius valgyti netinkamu metu, galima sugraužti mėtos lapelį.
Silkė
Penktasis produktas – silkė. Visų pirma joje yra daug baltymų.
„Žinau, kad dauguma siūlo lašišą. Mūsuose galbūt silkė būtų organiškiau, tinkamiau, patogiau, užtikrinčiau ir pigiau. Taigi silkėje yra nuo 15 iki 20 proc. baltymų, be to, silkė gerina medžiagų apykaitą smegenyse ir širdyje. Silkėje gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3. Jos padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir 40 proc. sumažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Todėl ypač sveika valgyti riebią silkę. Kuo storesnė žuvis, tuo daugiau joje gydomųjų rūgščių. Omega-3 rūgštys reikalingos būsimo vaiko smegenims formuoti, todėl moterys neturėtų atsisakyti silkės nėštumo metu. Rekomenduojama patiems nusipirkti silkę ir ją išdarinėti. Taip išvengsite įvairių maisto priedų“, - patarė gydytojas.
Pasak jo, silkių ikrai netgi vertingesni nei lašišų. Jiems pirmenybę atiduoda, pavyzdžiui, japonai. Juose yra iki 44 proc. riebalus skaidančio lecitino, daug vitaminų ir mikroelementų.
Silkę riboti turėtų tie, kurie serga inkstų ir kepenų ligomis, skrandžio ligomis, kurių spaudimas aukštas ir kurie skundžiasi vidurių užkietėjimų. Jiems sūdytą silkę reikėtų pamirkyti juodoje arbatoje ar vandenyje.