Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmieji prostatos vėžio simptomai: ar įmanoma atpažinti?

Statistika rodo, kad prostatos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga, kasmet diagnozuojama virš 2000 naujų prostatos vėžio atvejų. Kalbėdami apie prostatos ligas medikai dažniausiai mini genetiką, gyvenimo būdą, vyro amžių, o taip pat akcentuojamas dėmesys savo sveikatai. Profilaktiškai lankytis gydytojo urologo kabinete vyrai vis dar ne itin mėgsta. O delsimas gali nulemti prostatos vėžio vėlyvą diagnostiką, sudėtingesnį gydymą bei su tuo susijusias komplikacijas.
Gydytojas urologas med. dr. Arnas Bakavičius
Gydytojas urologas med. dr. Arnas Bakavičius / Mano daktaras.lt nuotr.

Apie prostatos vėžio riziką, ar įmanoma atpažinti pirmuosius ligos simptomus bei profilaktinių patikrinimų svarbą, manodaktaras.lt kalbasi su gydytoju urologu med. dr. Arnu Bakavičiumi.

– Kaip dažnai vyrams profilaktiškai reikėtų tikrintis prostatą?

– Kalbant apie prostatos vėžį, tai liga dažniausiai pasireiškianti vyresnio amžiaus vyrams. Kada pradėti tikrintis, priklauso nuo esamų rizikos faktorių. Visi vyrai, vyresni nei 50 metų amžiaus, vyresni nei 45 metų amžiaus ir turintys teigiamą prostatos vėžio šeiminę anamnezę (iš tėvo ar mamos pusės), afroamerikiečių kilmės bei turintys nustatytų šeiminių genetinių mutacijų (BRCA1, BRCA2, ATM ir kt.), turi didesnę riziką sirgti šia liga. Kaip dažnai rekomenduojama registruotis pas urologą, priklauso nuo individualių rizikos veiksnių ir prostatoje nustatytų pokyčių, tad kitas vizitas gali būti rekomenduotas po 1-8 metų.

– Vėžys – klastinga liga, nes žmogus dažniausiai nejaučia skausmo. Ar yra įmanoma atpažinti pirmuosius prostatos vėžio simptomus?

– Ankstyvose prostatos vėžio stadijose ligonis dažniausiai specifinių simptomų nejaučia. Ligos pirmieji simptomai, tokie kaip šlapinimosi sutrikimai, kraujas šlapime ar sėkloje, kaulų skausmai, dažniausiai pasireiškia tik pažengusios ligos atveju.

– Kodėl vyrai vis dar vengia vizito pas urologą? O gal ši nuostata keičiasi?

– Manyčiau, kad ši nuostata pastaruoju metu tikrai keičiasi. Šiuo metu vis daugiau jaunų žmonių aktyviai domisi ir rūpinasi savo sveikata, tad tokių situacijų, kai žmona „atveda“ vyrą pas urologą pasitaiko itin retai.

– Mitas ar tiesa, kad prostatos vėžys tolygu intymaus gyvenimo pabaigai? Gal tai vyrus labiausiai ir gąsdina?

– Manau, kad išgąstį labiausiai sąlygoja žinių trūkumas apie ligą bei ne visada tikslios asmeninės interpretacijos. Apsilankius pas specialistą nerimas dažniausiai ženkliai sumažėja. Tikrai ne visi prostatos vėžio gydymo būdai yra susiję su erektiline disfunkcija. Radikalūs gydymo metodai, tokie kaip radikali prostatektomija ar išorinė spindulinė terapija, turi šių komplikacijų riziką, tačiau ir šiuo atveju galimi įvairūs sprendimo būdai.

– Kaip svarbu nustatyti ankstyvos stadijos susirgimą?

– Ankstyva prostatos vėžio diagnostika leidžia anksti nustatyti ligą ir gydymą pradėti pirmoje jos stadijoje bei sudaro galimybę pasirinkti minimaliai invazyvius ar fokalius (paveikiant tik naviko židinį) gydymo metodus, kurie susiję ir su mažesne komplikacijų rizika.

– Ar veikiančios programos padėjo sumažinti uždelstų atvejų statistiką?

– Prostatos vėžio ankstyvos diagnostikos programa, kuri Lietuvoje taikoma 50-69 metų vyrams, leido diagnozuoti daugiau prostatos vėžio atvejų, ypač ankstyvoje jo stadijoje, bei ženkliai sumažino uždelstų (trečios ir ketvirtos stadijos) ligos atvejų.

Pas gydytoją urologą m.dr.Arną Bakavičių užsiregistruoti galite čia ir dabar:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas