Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Planuojate šeimos pagausėjimą? Vaisingumą pagerins šie natūralūs ir veikiantys būdai

Sukūrėte šeimą ir pradėjote svarstyti, kad galbūt jau pats metas susilaukti vaikų. Visi žinome, kaip vyksta pats procesas, tačiau nepakenks ir pasinaudoti keletu lengvų ir neskausmingų patarimų, kurie padidins šansus šeimos pagausėjimo sulaukti greičiau. Dalinamės daug pastangų nereikalaujančiais būdais, kurie pagerins vaisingumą.
Pora stebi nėštumo testo rezultatus
Pora stebi nėštumo testo rezultatus / 123RF.com nuotr.

Valgykite maistą, praturtintą antioksidantais

Antioksidantai, pavyzdžiui, foliatai ir cinkas, gali pagerinti vyrų ir moterų vaisingumą. Jie neutralizuoja organizme esančius laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti spermos ir kiaušialąsčių ląsteles.

Viename 2012 m. atliktame jaunų suaugusių vyrų tyrime nustatyta, kad per dieną suvalgant 75 g graikinių riešutų, kuriuose gausu antioksidantų, pagerėjo spermos kokybė.

Vida Press nuotr./Veganiškas patiekalas
Vida Press nuotr./Veganiškas patiekalas

Kol kas dar neaišku, kiek antioksidantai turi ar neturi įtakos vaisingumui, tačiau yra įrodymų, rodančių, kad jie gali turėti įtakos.

Tokiuose maisto produktuose kaip vaisiai, daržovės, riešutai ir grūdai gausu naudingų antioksidantų, pavyzdžiui, vitaminų C ir E, folio rūgšties, beta karotino ir liuteino. Gausesnis šių maisto produktų vartojimas neturėtų pakenkti.

Nepamirškite sočių pusryčių

Sotūs pusryčiai gali padėti vaisingumo problemų turinčioms moterims.

Viename tyrime nustatyta, kad valgant sočius pusryčius gali pagerėti policistinių kiaušidžių sindromo (PKS) sukeliamas hormonų disbalansas, kuris yra viena pagrindinių nevaisingumo priežasčių.

Vidutinio svorio moterims, sergančioms PKS, didžiąją dalį dienos kalorijų normos suvartojus pusryčių metu, insulino kiekis sumažėjo 8 procentais, o testosterono kiekis – 50 procentų. Didelis bet kurio iš jų kiekis gali prisidėti prie nevaisingumo.

Vida Press nuotr./Sumuštiniai su špinatais ir kiaušiniu
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su špinatais ir kiaušiniu

Be to, 12 savaičių trukusio tyrimo pabaigoje šios moterys turėjo daugiau ovuliacijų nei moterys, kurios valgė mažesnius pusryčius ir didesnę vakarienę, o tai rodo, kad vaisingumas pagerėjo, rašoma HealthLine.com.

Venkite transriebalų

Kasdien valgyti sveikus riebalus yra svarbu vaisingumui ir bendrai sveikatai gerinti.

Tačiau transriebalai neigiamai veikia jautrumą insulinui, o tai yra susiję su padidėjusia nevaisingumo rizika.

Transriebalai dažniausiai randami hidrintuose augaliniuose aliejuose, jų paprastai yra kai kuriuose margarinuose, keptuose maisto produktuose, perdirbtuose gaminiuose ir kepiniuose.

Scanpix/Panthermedia nuotr./Margarinas.
Scanpix/Panthermedia nuotr./Margarinas.

Tyrimais nustatyta, kad mityba, kurioje buvo daugiau transriebalų ir mažiau nesočiųjų riebalų, buvo susijusi su vyrų ir moterų nevaisingumu.

Mažinkite suvartojamų rafinuotų angliavandenių kiekį

Kalbant apie angliavandenius: svarbu ne tik jų kiekis, bet ir rūšis.

Rafinuoti angliavandeniai gali būti tie, kurie sukelia daugiausia problemų. Rafinuotiems angliavandeniams priskiriami saldūs maisto produktai ir gėrimai bei perdirbti grūdai, įskaitant baltus makaronus, duoną ir ryžius.

123RF.com nuotr./Milltai
123RF.com nuotr./Milltai

Šie angliavandeniai įsisavinami labai greitai, todėl cukraus kiekis kraujyje ir insulino kiekis smarkiai padidėja. Rafinuotieji angliavandeniai taip pat turi aukštą glikemijos indeksą (GI). GI parodo, ar daug angliavandenių turintis maistas labai padidins cukraus kiekį kraujyje.

Insulinas chemiškai panašus į kiaušidžių hormonus. Šie hormonai padeda subręsti mūsų kiaušinėliams. Nuolatinis padidėjęs insulino kiekis gali priversti organizmą gaminti mažiau reprodukcinių hormonų, nes jis mano, kad jų nereikia. Tai gali prisidėti prie nepakankamo kiaušinėlių brendimo ir ovuliacijos.

Vartokite daugiau skaidulų

Skaidulos padeda organizmui atsikratyti hormonų pertekliaus ir palaiko cukraus pusiausvyrą kraujyje. Tam tikros skaidulų rūšys gali padėti pašalinti estrogenų perteklių, nes žarnyne su jais susijungia. Tada estrogenų perteklius pašalinamas iš organizmo kaip atliekos.

Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai
Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai

Viename senesniame 2009 m. tyrime tirpiosios skaidulos, pavyzdžiui, iš avokadų, saldžiųjų bulvių, avižų ir vaisių, siejamos su mažesniu estrogeno ir progesterono kiekiu. Tirpiosios skaidulos iš vaisių buvo labiausiai susijusios su mažesne estrogenų koncentracija.

Kai kurie daug skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų pavyzdžiai yra neskaldyti grūdai, vaisiai, daržovės ir pupelės. Rekomenduojama suvartoti 25 g skaidulinių medžiagų per dieną moterims ir 31 g vyrams.

Pasitarkite su gydytoju dėl dabartinio skaidulinių medžiagų suvartojimo, kad sužinotumėte, ar turėtumėte jų valgyti daugiau.

Daugiau judėkite

Mankšta turi daug privalumų sveikatai, įskaitant didesnį vaisingumą. Didesnis fizinis aktyvumas teigiamai veikia moterų ir vyrų vaisingumą.

Svarbu nepamiršti saiko. Pernelyg intensyvus fizinis krūvis iš tikrųjų yra susijęs su sumažėjusiu kai kurių moterų vaisingumu.

123RF.com nuotr./Judėjimas suteikia daug laimės
123RF.com nuotr./Judėjimas suteikia daug laimės

Per didelis fizinis krūvis gali pakeisti energijos balansą organizme ir neigiamai paveikti jūsų reprodukcinę sistemą. Jei planuojate didinti savo aktyvumą, didinkite jį palaipsniui.

Skirkite laiko poilsiui

Jei bandote pastoti, stresas tikriausiai taip pat yra jūsų valgiaraštyje. Didėjant streso lygiui, mažėja tikimybė pastoti. Taip greičiausiai yra dėl hormoninių pokyčių, kurie vyksta, kai jaučiate stresą.

Tyrimai apie streso ir vaisingumo sąsajas yra nevienareikšmiai, tačiau yra įrodymų, kad stresas gali slopinti vaisingumą.

123RF.com nuotr./Skaitymas (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Skaitymas (asociatyvi nuotr.)

Tad nepamirškite skirti laiko sau bei rasti būdų, kaip sumažinti streso lygį.

Atsisakykite alkoholio

Alkoholio vartojimas gali neigiamai paveikti vaisingumą. Tačiau neaišku, kiek alkoholio reikia, kad šis poveikis pasireikštų.

Vieno 2016 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad daugiau nei 14 alkoholinių gėrimų per savaitę buvo susiję su ilgesniu laiku, reikalingu norint pastoti.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Žinoma, bet kuris gydytojas jums pasakys, kad planuojant šeimos pagausėjimą, alkoholio rekomenduojama iš viso atsisakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas