Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Portalo Paslaugos.lt mitybos konsultantės pataria, kaip suformuoti ilgalaikius sveikos gyvensenos įpročius

Egzistuoja aibė mitų apie tinkamą mitybą. Džiugu, kad sveikos mitybos kultas skinasi kelią žmonių kasdienybėje, tačiau tampa sudėtinga suprasti, kuriais patarimais vertėtų vadovautis. Atskirti pelus nuo grūdų gali mitybos specialistai, kurių žinios – tarsi kelrodis sveikesnės gyvensenos link.
Silvija Jučepytė ir Sigutė Stulpinienė
Silvija Jučepytė ir Sigutė Stulpinienė / 15min koliažas

Mitybos ekspertai padeda formuoti sąmoningą kiekvieno žmogaus pasirinkimą sveikai maitintis, o tai lemia geresnę fizinę bei psichologinę sveikatą. Paslaugų portalo paslaugos.lt mitybos bei fizinės sveikatos specialistės – Sigutė Stulpinienė bei Silvija Jučepytė – žino, kokią naudą organizmui teikia mitybos principų laikymasis.

Pokalbio su mitybos konsultantėmis metu padiskutuosime apie bendras sveikos mitybos tendencijas, maisto racioną šaltuoju sezonu bei ateities valgymo įpročių perspektyvas.

Dietologų kabinetus varsto ne tik besiskundžiantys antsvoriu

Sveikos mitybos tendencijos mūsų šalyje ir visame pasaulyje kasdien vis stiprėja. Nors daugėja žmonių, kurie stengiasi maitintis atsižvelgdami į sveikos mitybos piramidės modelį, netrūksta tų, kurie pernelyg dažnai piktnaudžiauja riebiais produktais bei druska, neįtraukia į savo racioną pakankamai žuvies, grūdinių produktų, daržovių.

Dažniausiai būtent žalingi mitybos įpročiai bei fizinio aktyvumo stoka didina antsvorį, o jis ir atveja į mitybos specialistų kabinetus. Mitybos konsultantė S.Stulpinienė patvirtina – didžiąją dalį jos pacientų sudaro antsvoriu besiskundžiantys žmonės, kurie neturi išsiugdę tinkamų mitybos įpročių.

Šešerius metus žinias mitybos srityje gilinanti ir keletą metų mitybos konsultante dirbanti specialistė tikina, kad kadaise ir ją pačią varžė kilogramai, atsiradę studijų laikais, o vėliau ir po vaiko gimimo. Noras atgauti buvusias kūno formas moterį paskatino didinti savo žinių apie sveiką mitybą bagažą, o vėliau ir dalintis savo įžvalgomis su kitais.

„Šiandien didžiąją dalį mano klientų sudaro žmonės, kurie įprastai būna išbandę įvairiausius būdus siekdami numesti kilogramų, tačiau vėliau pastebėję, kad svoris grįžo. Bėda ta, kad tokie žmonės dažniausiai griebiasi drastiškų dietų, o tokie mitybos suvaržymai negarantuoja ilgalaikio rezultato. Visuomet savo klientų klausiu: „Kiek ilgai galėsite būti įsprausti į rėmus, kuriuos suteikia koks nors radikalus mitybos režimas ar dieta?“. Svarbu suformuoti tinkamus ilgalaikius mitybos įpročius, kurie garantuos gerą savijautą, padės kontroliuoti svorį, o kartu ir neapribos žmogaus, leis mėgautis maistu“, – pasakoja S.Stulpinienė.

Michail Lysenko nuotr./Sigutė Stulpinienė
Michail Lysenko nuotr./Sigutė Stulpinienė

Tai, kad didelę dalį klientų mitybos specialistų kabinetuose šiandien sudaro norintys atsikratyti papildomų kilogramų, patvirtina ir mitybos konsultantė S.Jučepytė, tačiau paantrina, kad šiuo metu daugėja ir su antsvorio problemomis nesusiduriančių žmonių, kurie tiesiog nori pagerinti savo fizinę būklę, mitybos įpročius.

Prieš dešimtmetį su dideliu antsvoriu kovojusi ir sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo dėka sveiką svorį pasiekusi S.Jučepytė šiandien su klientais dalijasi praktinėmis žiniomis.

„Kuomet pats praėjai sudėtingą svorio metimo procesą, puikiai žinai, su kokiais emocijų šuoliais, motyvacijos stoka bei kitais sunkumais susiduria svorio norintys atsikratyti žmonės. Tai padeda geriau įsijausti į klientų vidinę būseną, suvokti jų mąstymą, o kartu ir pagelbėti siekiant užsibrėžtų tikslų. Na, o mane džiugina tai, kad šiandien dalį mano klientų sudaro ne tik turintys antsvorio žmonės, bet ir tie, kurie sąmoningai nori sužinoti daugiau apie tinkamos mitybos bei fizinio aktyvumo principus bei trokšta pritaikyti juos savo kasdienybėje. Galbūt tai lemia vyraujantis sveikos gyvensenos kultas, kuris taip stipriai dar nebuvo įsigalėjęs tuo metu, kai pradėjau dirbti“, – teigia S.Jučepytė.

Anot specialistės, nors šiandien apstu žmonių, besidominčių tuo, ką valgyti, vis dar sklando daugybę mitų, susijusių su sveika mityba. O stereotipais apaugusios žinios dažnai ir atveda žmones į mitybos konsultantų kabinetus.

Fizinius ir emocinius sutrikimus pažaboti padeda tinkama mityba

Tinkama mityba yra neatsiejama sveiko gyvenimo būdo bei geros fizinės ir emocinės savijautos dalis. Gerinant fizinę ir ypač emocinę sveikatą labai svarbu atkreipti dėmesį į sveikos mitybos įpročius.

Tinkama mityba gali padėti pažaboti įvairiausias ligas: virškinimo sutrikimus, hormonų disbalansą, astmą, nemigą, depresiją ir kitus sutrikimus.

Su tuo sutinka ir mitybos konsultantė S. Stulpinienė, tačiau patikina, kad sveika mityba ne visada užkerta kelią ligoms – yra ir kitų aplinkybių, lemiančių ligų atsiradimą ir jų plitimo intensyvumą: patiriamas stresas, fizinio aktyvumo stoka, genetika, gretutinės ligos.

„Negalėčiau teigti, kad tai, ar išvengsime ligų, ar ne, priklauso vien tik nuo sveikos mitybos. Labai daug ką lemia ir genetika. Tačiau įveikti kai kurias ligas mitybos pagalba tikrai galime. Pavyzdžiui, turiu pacientų, sergančių diabetu – tokiems žmonėms itin aktualus cukraus kiekis kraujyje, tad sudarę tinkamą mitybos planą galime jį pakoreguoti. Jei kalbėtume apie vėžinus susirgimus ar priešvėžinę mitybą, svarbu vengti maisto ir gėrimų, turinčių daug cukraus, transriebalų turinčių produktų, rūkytų gaminių, pusfabrikačių ir kito mažai maistinės vertės turinčio maisto. Norint išvengti ar pažaboti bet kokią ligą, svarbu vengti perdirbto maisto, maisto produktų su pridėtiniais saldikliais, riebaus ar daug druskos savyje turinčio maisto“, – teigia S.Stulpinienė.

Mitybos konsultantės teigimu, nors maisto pasirinkimas šiandien gausus, daugelyje maisto produktų yra organizmui naudos neteikiančių ir net kenkiančių priedų. Tad norint išvengti bet kokio tipo sveikatos sutrikimų, būtina reguliariai maitintis atsižvelgiant į sveikos mitybos principus. Tinkama mityba gelbsti norint pagerinti ne tik fizinę, bet ir dvasinę sveikatą – sveikas maistas atkuria organizmo energetiką bei dvasinę pusiausvyrą.

Tiesa, apnikus niūrioms mintims, prastai nuotaikai dažnas mėgstame pasilepinti gardžiu, tačiau ne visuomet sveiku maistu – griebiamės deserto, turinčio daug cukraus. Mitybos konsultantė S.Jučepytė patikina, kad cukraus poreikis iš tiesų padidėja apnikus slogesnei nuotaikai ar tinkamai neišsimiegojus, nepailsėjus.

„Cukraus troškimas yra rimta priklausomybė. Tačiau šiandien yra daug įvairių alternatyvų cukrui – siūlomi įvairiausi sveiki užkandžiai be pridėtinio cukraus ir jų rinkoje vis daugėja. Iš tiesų, ar valgyti šokoladuką, ar sveiką užkandį, yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, bet būtina žinoti, kad ir sveikas maisto produktas gali pakelti energijos lygį organizme, tuo pačiu teigiamai veikdamas nuotaiką. Tiesa, nesinori demonizuoti viso maisto – nėra blogų produktų, tačiau tikrai yra blogi maisto kiekiai. Galima ir gabalėliu šokolado pasimėgauti, bet svarbu jausti saiką“, – teigia S.Jučepytė.

@vienuolikta nuotr./Silvija Jučepytė
@vienuolikta nuotr./Silvija Jučepytė

Specialistės nuomone, būtina maitintis pilnavertiškai, tačiau kartu savęs nealinti. Taip pat pravartu dažniau ieškoti sveikesnių maisto produktų alternatyvų – pavyzdžiui, vietoje jogurto su pridėtiniu cukrumi, rinktis natūralų jogurtą bei paskaninti jį šviežiais vaisiais. Tokiu pasirinkimu ne tik pakelsime energijos lygį, pasijusime žvalūs, nuotaikingi, o kartu su maistu gausime organizmui būtinų medžiagų bei mineralų.

Mityba rudenį: ką valgyti, kad jaustumėmės žvalūs bei sveiki?

Atvėsus orams žmonės tarsi nejučia pakeičia mitybą, vis dažniau renkasi sotesnius, daugiau riebalų turinčius patiekalus. Šaltuoju metų sezonu pasikeitus mitybos įpročiams, dažnas jaučiasi apsunkęs, skundžiasi susilpnėjusiu imunitetu, vargina keletas priaugtų kilogramų.

Vis tik, tiek S.Stulpinienė, tiek S.Jučepytė tikina, kad pasikeitęs sezonas neturėtų sąlygoti mitybos įpročių kaitos – maistinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų poreikis žmogaus racione rudenį turėtų išlikti daugiau ar mažiau toks pat kaip ir kitais metų laikais. S. Stulpinienė tikina, kad bet kuriuo sezonu su maistu turime gauti organizmui būtinų elementų kiekį.

„Bet kuriuo sezonu valgant iš maisto turėtume gauti visus svarbiausius mikro ir makro elementus. Visus metus reikia maitintis sveikai, tačiau, žinoma, jei mityba nuolat skurdi, atėjus šaltajam metų sezonui tai gali atsiliepti organizmui: pradės silpti imunitetas, greičiau kibs įvairios infekcinės ligos, jausimės vangūs, mieguisti“, – teigia mitybos konsultantė.

Jai antrina ir S.Jučepytė, kuri tikina, kad neužtenka sveikai maitintis vien rudenį. „Sveikos mitybos principų reikia laikytis nuolat – ne tik rudenį. Būtina atkreipti dėmesį į sveikos mitybos piramidės modelį, valgymo intervalus. Taip pat privalu į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių – dažnas į daržovių naudą numoja ranka. O juk jos yra antioksidantų ir vitaminų šaltinis, padeda apsisaugoti nuo ligų, gerina virškinimą, smegenų veiklą. Svarbu nepamiršti šviežių, sezoninių daržovių įtraukti į savo kasdieninius valgymus“, – pasakoja S.Jučepytė.

Daržovės
Daržovės

Abi specialistės sutinka, kad šaltuoju sezonu ypač svarbu atsižvelgti į sezoniškumą – sezoniniai vaisiai ir daržovės būna sukaupę daugiausia maistingųjų medžiagų ir vitaminų, tad juos valgyti sveikiausia. S.Stulpinienės teigimu, lietuvių mitybos pagrindas ir turėtų būti sezoninių gėrybių vartojimas.

„Šiuo metu gamta mums gali pasiūlyti daug įvairiausių gėrybių: šviežias morkas, bulves, moliūgus ir kitas daržoves, todėl privalu jas įtraukti į savo mitybos racioną. Yra daugybę receptų, kuriuose galima panaudoti šviežių daržovių derlių, taip praturtinant organizmą naudingomis medžiagomis. Reikėtų privengti atvežtinių produktų – visi žinome, kad iš kitų šalių vežami vaisiai ir daržovės neretai būna apipurškiami įvairiomis cheminėmis medžiagomis tam, kad išlaikytų savo šviežumą“, – teigia specialistė.

Na, o mitybos konsultantės S.Jučepytės teigimu, sezoninių daržovių ir vaisių vartojimas aktualus ne tik norint valgyti šviežią maistą, bet ir siekiant užtikrinti optimaliausią vitaminų kiekį organizme.

„Sezoninės mitybos nauda – neginčijama, iš tiesų pravartu rinktis šviežius maisto produktus, kuriuos mums dovanoja gamta. Be galo svarbu ir nuolat stebėti savo sveikatos būklę, pasitikrinti, ar organizmui netrūksta kokių nors būtinų mineralų. Tai aktualu visais sezonais, ne tik šaltuoju periodu“, – teigia S.Jučepytė.

Ateities mitybos įpročių formavimasis ir poreikis dietologams

Kaip mūsų mitybos įpročiai veikia sveikatą, dažniausiai sužinome sulaukę tam tikro amžiaus. Tad turbūt teisinga būtų sakyti, kad mūsų ateitis prasideda prie mūsų stalo. Didėjant sveikos gyvensenos šalininkų gretoms, atrodo, kad ateityje sveikos mitybos įpročiai vis labiau įsitrauks į kasdieninę rutiną.

Nors šiandien propaguojančių sveiką gyvenseną – nemažai, yra dalis žmonių, primirštančių apie sveikos gyvensenos svarbą. Tam pritaria ir S.Stulpinienė, kuri teigia, kad šiandien mitybos klausimu visuomenė susiskaldžiusi į grupes.

„Žmonės skyla į įvairias stovyklas: vieni imasi įvairių radikalių dietų, badavimų, kiti propaguoja žaliavalgišką gyvenimo būdą, na, o kiti, užsisukę sparčiai bėgančioje kasdienybėje, mėgaujasi nesveiku maistu. Deja, bet skaičiai žmonių, kurie numoja ranka į tai, ką valgo, mūsų šalyje vis dar yra nemaži. Yra žmonių, turinčių didelį antsvorį, taip pat ir jaunosios kartos atstovų, kurie būdami dar labai jauni jau kenčia nuo nutukimo. Norėtųsi, kad tėvai nuo mažumės skiepytų vaikams tinkamą pavyzdį ir skatintų vaikus rinktis sveikus maisto produktus“, – teigia S.Stulpinienė.

Mitybos specialistės teigimu, ateities valgymo įpročiai prasideda nuo jaunosios kartos, tad jeigu tėvai nuo mažens kreiptų dėmesį tiek į vaikų, tiek į savo pačių mitybos racioną, ateityje jaunoji karta išvengtų daugelio sveikatos sutrikimų, nes nuo mitybos įpročių tiesiogiai priklauso gera sveikatos būklė.

Su šia nuomone sutinka ir S.Jučepytė, kuri teigia, kad ateities mitybos įpročiai glaudžiai siejasi su jaunąja karta ir jos požiūriu į tai, koks turi būti maistas.

123RF.com nuotr./Mergina apsiperka parduotuvėje
123RF.com nuotr./Mergina apsiperka parduotuvėje

„Jaunosios kartos atstovams neteisingus mitybos įpročius dažniausiai įdiegia tėvai. Mitybos įpročiai formuojasi kartu su vaiku, kuomet jis auga, todėl labai svarbu, kokį tėvų pavyzdį jis regi. Žinoma, visiškai apriboti vaikų mitybos atžvilgiu negalima, bet vaikams matyti tėvus, propaguojančius sveiką gyvenimo būdą, yra labai svarbu“, – teigia dietologė.

S.Jučepytės nuomone, svarbu išmokyti jaunąją kartą, kad maisto vartojimas nėra tik poreikis siekiant numalšinti alkį – su maistu turime gauti ir tinkamą naudingų medžiagų kiekį.

Na, o kalbėdama apie ateities žmonių susidomėjimą mitybos specialistų teikiamomis paslaugomis, S.Jučepytė mano, kad nors poreikis apsilankyti dietologo kabinete augs, būtinybė turėti savo asmeninį mitybos konsultantą netaps masine tendencija.

„Kiekvienas turi suprasti, kad mitybos rekomendacijos neturėtų įsprausti žmogaus į kažkokius konkrečius rėmus (nekalbant apie situacijas, kuomet dėl įvairių sveikatos sutrikimų sudaromas specialus mitybos planas). Konsultacija su mitybos ekspertu naudinga dėl to, kad žmogus susipažįsta su produktų maistine verte, tinkamais jų kiekiais, sužino apie mitybos intervalus, kuriuos reikėtų išlaikyti.

Svarbiausia, kad išmokęs pagrindines mitybos taisykles jis gebėtų individualiai jas pritaikyti savo kasdienybėje. O tai, kaip tos taisyklės bus pritaikytos, priklauso nuo kiekvieno žmogaus gyvenimo ritmo, poreikių, motyvacijos bei daug kitų aplinkybių“, – teigia mitybos ekspertė.

Daugiau informacijos:

Mitybos ir sveikatingumo specialistai portale Paslaugos.lt

Vidutinės mitybos planų sudarymo kainos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas