Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Problema, kuri gali trukdyti vaisingumui

Statistika rodo, kad priešlaikinės ejakuliacijos problemą patiria bent vienas lytiškai aktyvus vyras iš trijų. Vieniems ji gali pasitaikyti retkarčiais, tuo tarpu kitus šis lytinis sutrikimas kamuoja nuolatos. Kaip ji diagnozuojama ir kokios gali būti ją sukeliančios priežastys?
Pora stebi nėštumo testo rezultatus
Problema, kuri gali trukdyti vaisingumui / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Vyras

Kada gali būti diagnozuojama priešlaikinė ejakuliacija?

Priešlaikinė ejakuliacija turi tam tikrus diagnostinius kriterijus. Jie skirstomi į tris pagrindines grupes:

  • Nuo varpos patekimo į makštį iki sėklos išmetimo nepraeina daugiau nei 60-120 sekundžių (problema itin ryški tuomet, kai nepraeina nė pusės minutės. Dar sudėtingiau, kai ejakuliuojama dar prieš lytinę sueitį, net ir esant labai minimaliai seksualinei stimuliacijai arba įsiskverbimo į makštį metu);
  • Vyrui sunku kontroliuoti procesą – sakoma, kad stokojama savikontrolės arba nepakankamai kontroliuojama ejakuliacija. Ką tai reiškia? Ejakuliacija gali būti kontroliuojama, jei vyras labai susikaupia ir išmoksta tai padaryti. Vis dėlto ne visiems tai sekasi taip gerai – dėl priešlaikinės ejakuliacijos besiskundžiantys vyrai ją patiria visai netikėtai ir dažniausiai ženkliai per greitai;
  • Priešlaikinės ejakuliacijos problema nulemia sunkumus poros santykiuose ir tai gali tapti netgi jų griūties priežastimi. Papildomų problemų tikimybė ypatingai išauga, jei pora apie bėdą nesikalba ir dėl jos kaltina vienas kitą. Vyras taip pat gali jausti nerimą, baimę, susikaustymą, susikrimtimą, nepasitikėjimą savimi. Kai kurie vyrai tiesiog pradeda vengti lytinių santykių, nes nenori ir vėl patirti tos pačios gėdos. Žinoma, lytinių santykių vengimas tikrai nėra problemos sprendimo būdas – ilgesnis susilaikymas ir nuolat auganti baimė dėl šios intymios bėdos gali tik dar labiau ją pasunkinti.

Kaip priešlaikinė ejakuliacija susijusi su trukme?

Teigiama, kad priešlaikinės ejakuliacijos tikimybė ypatingai išauga tuomet, kai laikas nuo varpos penetracijos į makštį yra trumpesnis nei viena minutė. Žinoma, kad vidutinis arba normalus ejakuliacijos laikas yra 2-5 minutės, vis dėlto kai kurie vyrai ir dėl 3 minutes trunkančio lytinio akto gali labai stipriai išgyventi. Vienas svarbiausių ir objektyviausių priešlaikinės ejakuliacijos diagnostikos kriterijų yra būtent laiko arba intravaginalinio periodo kriterijus. Pavyzdžiui, jei trukmė nuo penetracijos į makštį iki sėklos išmetimo yra 60 sekundžių, tuomet problema yra daug labiau tikėtina nei tuomet, kai šis periodas trunka bent 60-90 sekundžių. Teigiama, kad ilgiau nei 90 sekundžių trunkantis periodas iki ejakuliacijos jau gali būti visiška norma. Vis dėlto vyras gali jausti ryškią savikontrolės stoką ir (arba) būti varginamas stiprių emocinių išgyvenimų – nerimo, baimės, susikaustymo ir t.t., trukdančių pilnavertiškai pasimėgauti lytiniu aktu. Tuomet problemą spręsti būtina.

Kokios dažniausiai pasitaikančios priešlaikinės ejakuliacijos priežastys?

Priešlaikinės ejakuliacijos priežastys gali būti suskirstytos į dvi pagrindines grupes. Vienas vyras gali kentėti nuo vieno tipo problemos, tačiau būna ir taip, kad jį kamuoja ir mišrios priežastys. Taigi kokios šios grupės?

  • Psichologinės, emocinės arba su jausmais susijusios priežastys. Keletas pavyzdžių: vyras per anksti pradėjo lytinį gyvenimą, jis serga depresija, turi blogų atsiminimų ir išgyvena sudėtingus įvykius. Galo būti kaltas nepasitikėjimas savimi ir savo kūnu, jaučiamas diskomfortas, nerimas, baimė būti išjuoktam ir t.t.;
  • Fizinės, organinės arba biologinės priežastys. Žinoma, kad priešlaikinės ejakuliacijos išsivystymo mechanizmui daug įtakos daro laimės hormonu vadinamo serotonino apykaitos sutrikimai. Įtakos gali turėti ir kitų hormonų ir (arba) neuromediatorių disbalansas, prostatos ir šlaplės ligos, įvairios traumos ar turėtos operacijos. Be to, manoma, kad šis lytinis sutrikimas gali būti paveldimas.

Kaip gali būti sprendžiama problema?

Būtina išsiaiškinti, kas galimai daro įtaką pasireiškiančiai problemai – ar yra organinių problemų, ar pacientą kamuoja nerimas ir panašiai. Tai padaryti padės gydytojas urologas. Tik sprendžiant pagrindinę priežastį galima pasiekti optimalių rezultatų. Beje, gydymą gali tekti ir kombinuoti.

Gydytojai urologai siūlo kuo labiau atsipalaiduoti ir negalvoti tik apie artėjantį lytinį aktą. Svarbiausia neskubėti ir sugebėti į lytinį gyvenimą pažiūrėti iš kitos perspektyvos. Galbūt užtektų tiesiog pasikalbėti su antrąja puse, išsakyti savo susirūpinimą ir atidžiai išklausyti kitą poros narį? Beje, problema gali įgauti sudėtingesnį atspalvį tuomet, kai pora mėgina pastoti. Pavyzdžiui, įvykstant ejakuliacijai dar prieš įsiskverbiant į makštį, apvaisinimo procesas gali tapti daug sudėtingesnis.

Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, kuris skirtas šiai problemai gydyti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Be to, reikėtų saugotis klastočių ir vaistus vartoti atsakingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas