Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prof. E.Danila paaiškino, kaip manipuliuojama naujų tabako gaminių poveikiu sveikatai

Atsiradus naujiems tabako gaminiams – elektroninėms cigaretėms ir kaitinamajam tabakui – dažnai galima išgirsti, kad šie gaminiai nėra tokie žalingi kaip paprastos cigaretės. Taip pat jie rekomenduojami norintiems mesti rūkyti. Santaros klinikų gydytojas pulmonologas, Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas prof. Edvardas Danila paneigė abu šiuos mitus.
Elektroninė cigaretė ir įprastos cigaretės
Elektroninė cigaretė ir įprastos cigaretės / Shutterstock nuotr.

Kaip atsiranda mitai

E.Danilos specialybė dažnai įpareigoja paklausti savo pacientų, ar jie rūko. Deja, medikas pastebi tendenciją, kad rūkančių žmonių daugėja ir tarp jų tampa vis populiaresnės elektroninės cigaretės bei kaitinamasis tabakas. Jo pastebėjimus patvirtina ir moksliniai faktai.

„Pagal įvairių tyrimų duomenis, kuriuos randu, naujus tabako gaminius rūkančių žmonių iš tiesų daugėja. Manau, juos rūkyti šiuo metu netgi laikoma prestižo klausimu – žmonės jaučiasi esantys „aukštesnės klasės“ nei tie, kurie rūko paprastas cigaretes, „prasčiokiškas“. Žmonės visiškai negalvoja, kad šie tabako gaminiai sukelia ne mažesnę žalą, o tam tikrais atvejais – gal net didesnę. Mat, paprastas cigaretes rūkantis žmogus pakosėja, nuo jo sklinda specifinis kvapas. O elektroninių cigarečių rūkymo pradiniai požymiai dažnai yra labai minimalūs, todėl susidaro apgaulingas įspūdis, kad tai sveikesnis įprotis“, – svarstė pašnekovas.

mf.vu.lt nuotr./Edvardas Danila
mf.vu.lt nuotr./Edvardas Danila

Pasak jo, daug metų vykdyta medikų, visuomenės veikėjų, politikų kampanija prieš rūkymą turėjo gerų pasekmių: rūkančių žmonių pradėjo mažėti, ypač Vakarų šalyse. Tačiau naujieji tabako gaminiai, įvilkti į saugesnio vartojimo įvaizdį, vėl pradėjo didinti rūkančiųjų skaičių.

Antras dažnas mitas – kad jie gali būti kaip pagalbinė priemonė norintiems mesti rūkyti: „Iškart galiu pasakyti, kad vyksta atvirkščiai – rūkančių žmonių ne mažėja, o daugėja, ypač jaunimo, nes, matyt, tai tapo įvaizdžio dalimi. Deja, prie šios mados prisidėjo ir socialinių tinklų nuomonės formuotojai, kuriais seka daug žmonių.“

Kokią žalą daro

Pulmonologas pabrėžė, kad įprastos cigaretės jau pakankamai gerai ištirtos. Jose randama ne mažiau kaip 70 kancerogeninių medžiagų, kurios didina plaučių, burnos, gerklų vėžio riziką, bei keli tūkstančiai įvairių kitų medžiagų, neskaičiuojant degimo produktų, kai susidaro aktyvūs deguonies junginiai.

Taigi, puikiai žinoma, kad jos kenkia sveikatai. Tačiau elektroninių cigarečių sudėtyje yra dešimtys tūkstančių įvairiausių medžiagų, iš kurių žinoma ne mažiau kaip15 tūkst.

„Yra sakoma, kad visos tos medžiagos saugios, tačiau niekur nepasakoma, kad jos saugios kaip maisto papildai ar maisto priedai. Pavyzdžiui, yra vanilė ir yra vanilės skonio pakaitalas. Kad šios medžiagos saugios buvo konstatuota ištyrus, kaip jos veikia virškinimo sistemą, kai į ją patenka. Tačiau tai, kas saugu skrandžiui, kvėpavimo sistemai negalioja. Kvėpavimo sistema nesukurta tam, kad per ją keliautų įvairios sintetinės medžiagos. Ji skirta įkvėpti gryną orą, jame esantį deguonį, o iškvėpti – jau panaudotą orą, jame esantį anglies dvideginį.

Naujuosiuose tabako gaminiuose esančios medžiagos, patekusios į mūsų kvėpavimo takus, sukelia pakitimus plaučiuose, struktūrinius, genetinius pokyčius, skatina esančių ligų paūmėjimą (tokių kaip lėtinis bronchitas, bronchinė astma, plaučių obstrukcinė liga ir pan.), didina infekcijų riziką, kvėpavimo takų imlumą infekcijai, sukelia uždegimą. Visi šie teiginiai įrodyti moksliniais tyrimais: šiuolaikinės technologijos leidžia nagrinėti, kas vyksta ląstelių lygmenyje, t.y. mūsų audiniuose, kai jie paveikiami tabako dūmais ar kitomis medžiagomis“, – pasakojo E.Danila.

Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė
Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė

Pasyvus naujų tabako gaminių rūkymas

Dar viena bėda, pasak jo, yra pasyvus rūkymas, t. y. savanoriškas arba priverstinis buvimas šalia rūkančių žmonių.

„Paskaičiuota, kad maždaug 15–18 proc. jaunų žmonių, kurie dažnai būna rūkančiųjų aplinkoje, patiria įvairių sutrikimų, dažniausiai susijusių su kvėpavimo sistema. Tai apima ir naujuosius tabako gaminius. Netiesa, kad jie nėra žalingi aplinkiniams. Tokios manipuliacijos žmonių sąmone įmanomos todėl, kad, kaip jau minėjau, nėra stipraus pradinio dirginančio poveikio, kuris duotų signalą organizmui, kad kyla pavojus. Kai nėra kvapo arba kvapas netgi malonus, nėra ir perspėjančio signalo dėl pavojaus, todėl susidaro klaidinga nuostata, kad šiuos gaminius rūkyti yra saugu. Tačiau, kai į aplinką patenka tam tikros medžiagos, natūralu, kad jos įkvepiamos.

Jų poveikį galima palyginti su aukštu kraujospūdžiu. Kai jis kyla po truputį, žmogus jokių simptomų nejaučia, bet organizme tuo metu jau vyksta milžiniški struktūriniai pokyčiai. Panašiai ir su rūkymu – žala iš pradžių pasireiškia mikroskopiniame, ląsteliniame, genetiniame lygmenyje, ir tik vėliau atsiranda funkciniame, t. y. žmogus pradeda jausti simptomus. Tačiau simptomo atsiradimas reiškia, kad patologiniai pokyčiai jau stipriai pažengę į priekį“, – dėstė gydytojas.

Su šiais gaminiais siejamos mirtys

Pasak jo, dar viena problema, kad šiuose gaminiuose gali atsirasti itin sveikatai pavojingų medžiagų, kurios pasaulyje yra sukėlusios ne vieno jauno žmogaus mirtį. Panašių atvejų būta ir Lietuvoje. Štai pernai šešiolikmetę po elektroninės cigaretės rūkymo iš mirties gniaužtų ištraukė šalia buvusios mokytojos – jai sustojo širdis.

Apie šį pavojų 15min.lt yra kalbėjęs ir toksikologas Robertas Badaras: „Tiesa, kad kaitinant tabaką itin sumažėja kenksmingų degimo produktų, tokių kaip acetaldehido, formaldehido, nitrozamino, išsiskyrimas (bene 98 proc. mažiau, nei rūkant klasikiniu būdu). Tačiau prilyginti šiuos prietaisus žalos mažinimui – jokiu būdu negalima. Pirma, tyrimai, analizuojantys šių prietaisų poveikį sveikatai, yra atliekami pačių gamintojų lėšomis. Antra, medicina yra ypač inertiškas mokslas, tad numatyti galimas rizikas sveikatai – dar per anksti.

Tikrai buvo krūvos atvejų, kai puikus medikamentas po kelių ar keliolikos metų parodė savo visiškai nepageidaujamus poveikius. Tad šiandien teigti, kad kaitinamo tabako ar nikotino skysčio gaminiai yra mažiau žalingi sveikatai ar netgi mažina riziką vartoti vėliau – tikrai negalima. Pavyzdžiui, naujausi tyrimai rodo, kad elektroninės cigaretės yra labiau sukeliančios priklausomybę nei įprasti tabako gaminiai. Pagal šį kriterijų jas lenkia tik metamfetaminas.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) 2019 m. paskelbė, kad valstijose 1479 žmonėms nustatyti plaučių pažeidimai ir patvirtintos mažiausiai 33 mirtys, siejamos su elektroninių cigarečių vartojimu.

123RF.com nuotr./Elektroninė cigaretė
123RF.com nuotr./Elektroninė cigaretė

Ką parodė Lietuvos mokslininkų tyrimas

Pernai Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai, atlikę elektroninių cigarečių ir kaitinamojo tabako gaminių vartojimo įpročių tyrimą, įrodė, kad naujų tabako gaminių rūkymas auga, ypač – tarp moksleivių. 2018 m. 36 proc. vaikinų ir 26 proc. merginų per 30 dienų bent kartą rūkė elektronines cigaretes ar kaitinamąjį tabaką. Nors kol kas naujausių duomenų apie šią grupę nėra, mokslininkai mano, kad pastaraisiais metais šie skaičiai bus smarkiai išaugę.

Tyrimas parodė, kad net 64 proc. elektroninių cigarečių ar kaitinamųjų tabako gaminių vartotojų kartu su šiais tabako gaminiais per pastaruosius metus rūkė ir įprastas cigaretes. Iš jų kone kas trečias naudojo visus tris gaminius, o vartojant kelis gaminius padidėja bendras nikotino vartojimas ir priklausomybė, mesti rūkyti darosi tik sunkiau.

Penktadalis apklaustųjų pradėjo naudoti elektronines cigaretes siekdami mesti rūkyti įprastas cigaretes arba sumažinti surūkomų cigarečių skaičių, tačiau 40 proc. respondentų sumažinti įprastų cigarečių skaičiaus nepavyko. 28 proc. visiškai nustojo rūkyti įprastas cigaretes, o 22 proc. sumažino surūkomų cigarečių skaičių.

Tarp elektroninių cigarečių ir kaitinamųjų tabako gaminių vartotojų populiariausi buvo skonį ir kvapą turintys gaminiai. Juos rinkosi net 93 proc. rūkančiųjų, nors tyrimai rodo, kad kai kurie šių gaminių skysčiuose naudojami skoniai gali padidinti produkto toksiškumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas