Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prof. Kęstutis Vitkus: „Kaip jaučiasi moteris, kai jai nupjauna krūtį? Su tuo skausmu ji gyvena visą gyvenimą“

Taip sutapo, kad antradienį, kai paaiškėjo, kad žymi aktorė Angelina Jolie, siekdama išvengti labai didelės rizikos susirgti krūtų vėžiu, ryžosi pašalinti abi krūtis, VUL Santariškių klinikose apie krūtų pašalinimą ir jų rekonstrukciją kalbėjo garbūs šalies specialistai.
Profesorius Kęstutis Vitkus
VUL Santariškių klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Santariškių klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro specialistai papasakojo, kad vien Lietuvoje kasmet apie dviem tūkstančiams moterų pašalinama viena ar abi krūtys. Kadangi dažniau moteriai pašalinama viena krūtis, retai kuriai pavyksta susitaikyti su tokia kūno deformacija ir staiga prarastu moteriškumu.

Būtent todėl, anot medikų, reikalingos rekonstrukcinės operacijos, kurių metu iš kitų kūno vietų „pasiskolinami“ audiniai, suformuojama nauja krūtis, vėliau sukuriamas spenelis, ir po kurio laiko moteris gali džiaugtis vėl turėdama dvi vienodas krūtis.

„Kaip jaučiasi moteris, kai jai nupjauna krūtį? Su tuo skausmu ji gyvena visą gyvenimą. O jeigu ji žino, kad gali atsigulti ant operacinio stalo ir nubusti su krūtimi, kuri vėliau bus visiškai tokia pat, kaip ir jos pačios? Reikia įvertinti psichologinį komfortą“, – kalbėjo centro vadovas prof. Kęstutis Vitkus.

Kitas medikas Šarūnas Mažeika teigė, kad Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro siekis – atgaivinti Lietuvoje krūtų rekonstrukciją. Jos metu galima atkurti ir krūties dydį, ir formą, ir prarastą fragmentą, jei krūtis buvo nupjauta ne visa. Per tą pačią operaciją moteriai galima ir pašalinti krūtį (tarkime, dėl piktybinio auglio) ir ją atkurti iš kitų kūno vietų audinių.

Šio centro medikai sėkmingai atlieka tokias krūtų rekonstrukcines operacijas, dar vadinamas vėžio operacijomis.

Jos Lietuvoje, kaip ir beveik visame pasaulyje, pradėtos daryti prieš maždaug 25-erius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas