Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Protiniai dantys – rauti ar nerauti? Štai kur klausimas!

Protiniai dantys labiausiai nuo kitų skiriasi tuo, kad išdygsta ne vaikystėje, bet dažniausiai jau sulaukus pilnametystės (įprastai tarp septyniolikos – dvidešimt ketverių metų). Kadangi tokio amžiaus žmogaus žandikaulis pilnai susiformavęs, protiniams dantims dažnai pritrūksta vietos, dantys išdygsta išsikraipę ar netgi nesugeba išlysti pro dantenas. Neretai protinių dantų dygimas sukelia problemų visai burnos sveikatai – dažniau atsiranda kariesas, kaupiasi apnašos, jaučiamas skausmas, genda šalia esantys dantys.
apsilankymas Era Dental klinikoje
Burnos chirurgas Andrius Petrauskas / RAZAUSKAI PHOTOGRAPHY nuotr.

Dėl šių priežasčių odontologai rekomenduoja protinius dantis šalinti, tačiau tikrai ne visada. Šia tema nusprendėme plačiau pasikalbėti su daugiau nei penkiolikos metų patirtį turinčiu Era Esthetic Dental klinikos gydytoju odontologu – burnos chirurgu Andriumi Petrausku, kuris tarp kitų odontologinių procedūrų atlieka visų sudėtingumo lygių (neišdygusių, užstrigusių, retinuotų) protinių dantų šalinimą ir sutiko pasidalinti patarimais, kada reiktų (ar kaip tik nereiktų) šalinti protinius dantis.

Kam reikalingi?

Dažnam gali kilti klausimas – kodėl mums iš viso reikalingi protiniai dantys? Protiniai dantys yra vieni iš krūminių dantų, kurių paskirtis – kramtyti maistą. Vieno tikslaus atsakymo nėra, bet iškelta įvairių teorijų. Manoma, kad ankstesniais laikais žmonės valgydavo daugiau kieto maisto (žalios mėsos, neapdorotų daržovių, riešutų, vytintų produktų), kuriems sukramtyti reikėjo daugiau jėgos, dėl kurios išsivystydavo ilgesnis žandikaulis. Šiais laikais valgome labiau apdorotą ir daug minkštesnį maistą, kurio kramtyti taip ilgai nereikia. Dėl šios priežasties daugelio žmonių žandikaulis gerokai trumpesnis nei prieš kelis tūkstančius metų. Trumpesnis žandikaulis – mažiau vietos protiniams dantims.

RAZAUSKAI PHOTOGRAPHY nuotr. /Burnos chirurgas Andrius Petrauskas
RAZAUSKAI PHOTOGRAPHY nuotr. /Burnos chirurgas Andrius Petrauskas

Dar manoma, kad protiniai dantys išdygsta kaip atsarginiai dantims, kurių netenkame. Prieš kelis šimtus ar tūkstančius metų žmonės dėl įvairiausių priežasčių, tokių kaip traumos, ligos ar prasta burnos higiena, dažnai netekdavo dantų, todėl palaikydami jų funkciją išdygdavo protiniai. Šiais laikais retas jaunuolis dėl vienokių ar kitokių priežasčių netenka dantų, todėl ir atsarginių nebereikia. Jau dabar daugeliui protiniai dantys išdygsta kreivi, sukelia skausmą ir kitas burnos problemas, o apie dešimt procentų žmonių šie dantys taip niekada ir neišdygsta.

Kada verta šalinti?

„Kartais protiniai dantys, dar kitaip vadinami trečiaisiais krūminiais dantimis, išdygsta taisyklingai ir nesukelia jokių problemų. Tokiais atvejais jokių priemonių imtis nereikia. Visgi, dažniau protiniai dantys išdygsta kreivi arba išsiklaipę, lieka įkalinti dantenose arba žandikaulyje“, – pasakoja specialistas. – „Tokiais atvejais protinius dantis rekomenduojama šalinti, bet svarbu suprasti, kad tokia alternatyva siūloma tikrai ne visiems. Gydant dantis dažniausiai nėra vieno atsakymo, kuris tinka visiems pacientams. Juo labiau, kad traukiant protinius dantis, kaip ir atliekant bet kurią medicininę procedūrą, kyla komplikacijų rizika“.

Pasak Era Esthetic Dental klinikoje dirbančio A.Petrausko, dažniausiai protinius dantis reikia šalinti tada, kai juos užpuola dantų kariesas, prasideda dantenų ligos, tokios kaip gingivitas ar parodontozė, atsiranda perikonoritas (apnašos sukelia dantis supančių minkštųjų audinių infekciją), cistos arba gerybiniai augliai – labai retais atvejais dėl per dantenas neišlindusio protinio danties gali susidaryti cista.

Taip pat protiniai dantys raunami tuomet, kai juntamas nuolatinis skausmas, atsiranda patinimas ir maudimas, traumuojama skruostų gleivinė, iškyla estetikos problemų ar sunku palaikyti tinkamą burnos higieną. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visais išvardintais atvejais šalinimas – vienintelė išeitis. Kai kuriais atvejais gali užtekti gydymo antibiotikais, laiku atliekamos burnos higienos arba įprasto dantų gydymo. Kartais užstrigusių dantų nešaliname, bet paliekame stebėjimui – jeigu nekelia problemų, o jų šalinimas gali sukelti ilgalaikių komplikacijų, pasveriame šalinimo potencialią žalą ir naudą.

Jeigu prireikia šalinti

Protinių dantų šalinimui dažniausiai užtenka vietinės nejautros, tačiau kartais, esant sudėtingesnei situacijai ar pacientui jaučiant itin didelę baimę, procedūrą atliekama su intravenine sedacija ar bendrine nejautra.

„Priklausomai nuo situacijos, pilnai išdygusių protinių dantų šalinimas gali būti paprastas – nuskausminus pašalinamas dantis, išvaloma alveolė, jeigu reikia, susiuvama žaizda ir sukandus tvarstelį pacientas išleidžiamas gyti", – patirtimi dalinasi pašnekovas. – „Tačiau jeigu dantys užstrigę, kreivi, ar jų visai nesimato, šalinama chirurginiu būdu atkeliant minkštuosius audinius, pagal poreikį padalinant ir šalinant dantį dalimis. Tokias procedūras dažniausiai atlieka burnos chirurgai. Po chirurginio danties šalinimo susiuvama žaizda, kuriai patinus kelias dienas po procedūros kartais prireikia gerti nuskausminamuosius vaistus".

Parą po danties traukimo nerekomenduojama valyti arba stipriai skalauti dantų, kad nebūtų išjudintas susidaręs kraujo krešulys. Po paros rekomenduojama skalauti antiseptiniais skalavimo skysčiais, valyti dantis minkštu šepetėliu. Po chirurginio protinių dantų šalinimo skiriami priešuždegiminiai nesteroidiniai vaistai nuo skausmo ir dažnai antibiotikai. Savaitę po procedūros nerekomenduojama šildytis pirtyje ir sportuoti.

Protiniai dantys išdygsta tolimiausiuose burnos kampeliuose, todėl juos sunku pasiekti dantų šepetėliu ir kyla didesnė karieso tikimybė.

Pasak A.Petrausko, pašalinus protinį dantį kelias dienas galite jausti skausmą, tačiau skausmui užsitęsus ilgiau nei keturias ar penkias dienas ir stiprėjant, reikėtų kreiptis į operavusį gydytoją. Vienam iš trisdešimt pacientų gali nesusidaryti arba iškristi kraujo krešulys, todėl išsivysto alveolitas – po danties traukimo protinį dantį palaikiusiame kaule ir kaulą supančiuose audiniuose prasidėjęs uždegimas. Alveolitas gydomas išplaunant žaizdą ir uždedant papildomų vaistų.

Jeigu chirurginis šalinimas atliktas su sedacija arba narkoze, nerekomenduojama vairuoti automobilio, nes dėl atliktos anestezijos galite jaustis mieguisti ir lėčiau orientuotis.

RAZAUSKAI PHOTOGRAPHY nuotr. /Era dental darbuotojai
RAZAUSKAI PHOTOGRAPHY nuotr. /Era dental darbuotojai

Kaip rūpintis protiniais dantimis?

Išdygus protiniams dantims būtinai apsilankykite pas odontologą, kuris atlikęs apžiūrą nuspręs, ar reikia, ar nereikia šalinti vieną ar daugiau protinių dantų. Kartu su gydytoju nusprendus protinius dantis palikti, nepamirškite, kad jų priežiūra gali reikalauti šiek tiek daugiau pastangų ir kruopštumo. Protiniai dantys išdygsta tolimiausiuose burnos kampeliuose, todėl juos sunku pasiekti dantų šepetėliu ir kyla didesnė karieso tikimybė. Kaskart valydami dantis įsitikinkite, kad nuvalėte visas protinių dantų puses, nepamirškite naudoti dantų siūlo arba tarpdančių šepetėlio, po kiekvieno valgio dantis praskalaukite skalavimo skysčiu (norėdami išvengti burnos sausumo rinkitės skystį be alkoholio) arba vandeniu. Taip pat nepamirškite reguliariai lankytis pas odontologą ir bent kas pusę metų atlikite profesionalią burnos higieną.

Apie Era Esthetic Dental kliniką

Era Esthetic įmonių šeimai priklausančios klinikos, tiek dermatologijos, tiek odontologijos renkasi moderniausią gydymo įrangą, itin kokybiškas medicinos priemones ir suburia į vieną komandą savo srityse išskirtinai daug pasiekusius medikus, kurie geba taikyti modernius ir patikimus gydymo metodus. Klinikoje atidžiai gilinamasi į kiekvieno paciento problemas ir laikomasi aukščiausių bendravimo su pacientais standartų.

Era Esthetic odontologijos klinikoje teikiamos visos dantų gydymo paslaugos, o sudėtingas pacientų problemas sprendžia keli skirtingų sričių gydytojai, kurie pasiruošę suteikti visas reikalingas dantų gydymo procedūras vienoje vietoje.

Klinikos tikslas – kad Jūs dažniau šypsotumėtės. Net įeidami ir išeidami iš odontologo kabineto.

Daugiau informacijos www.eradental.lt

Registracija numeriu +370 691 11112 arba el. paštu info@eradental.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas