Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichiatrė I.Marudinienė: susitaikymas su bipoliniu sutrikimu neateina per vieną dieną

Iniciatyva „Skirtingos spalvos“ pristato rubrikos „Patarimai“ dalį; visą mėnesį iniciatyva analizuos bipolinio sutrikimo diagnozę. Pirmoje rubrikos laidoje iniciatyvos iniciatorius Dalius Stankevičius kalbino psichiatrę Ievą Marudinienę, kuri stengėsi nuraminti žmones, sakydama, kad su liga įmanoma susigyventi.
Dalius Stankevičius ir Ieva Marudinienė
Dalius Stankevičius ir Ieva Marudinienė / Iniciatyvos „Skirtingos spalvos“ nuotr.

Psichiatrė I.Marudinienė, siekdama atsakyti į pirmąją rubrikos ,,Patarimai‘‘ temą „Kaip nepasiklysti tarp asmenybės ir ligos?“, neigia jau nusistovėjusius žmonių požiūrius į psichinę sveikatos ligą ir aptaria klaidingą jų mąstymą:

„Žmonės dažnai įsijaučia į vaidmenį, kad aš turiu psichikos sutrikimų, todėl man jau yra uždarytos visos durys, beliko vaistų vartojimas ir žiūrėjimas į sieną.“

I.Marudinienė ramina žmones, kad susitaikymas su liga neateina per vieną dieną. Dažnais atvejais pacientai turi įveikti net penkias (neigimo, pykčio, derėjimosi, depresijos ir susitaikymo) gedėjimo stadijas, kad pripažintų savo ligą. Todėl psichiatrė skatina nepasiduoti: „Žmogus nėra visiškai bejėgis. Įėdamas savo indėlį į kovą su liga, jis gali gyventi tikrai gana gerą ir normalų gyvenimą.“

Laidą galite pamatyti ČIA.

Skirtingos spalvos logotipas
Skirtingos spalvos logotipas

Taip pat psichiatrė pabrėžia ir medikamentų vartojimo svarbą, sakydama, kad vaistai padeda stabilizuoti ligą ir nuotaiką, o tai galiausiai turi didelę reikšmę tolimesnei gyvenimo kokybei.

Laidoje su psichiatre analizuota tikra žmogaus istorija, kurioje atsispindi bipolinio sutrikimo euforijos fazė. Šioje laidos dalyje galite išgirsti, kaip artimieji turėtų reaguoti į sergantįjį, kaip vaikui pranešti, kad reikės apsilankyti pas specialistą ir kaip turėtų keistis visuomenės požiūris į psichologines ligas.

„Skirtingos spalvos“ primena, kad šeštosios laidos herojumi tapo Marius Repšys, kuris atvirai dalinosi savo patirtimi apie bipolinį sutrikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas