Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė T.Nikitina: Tobula motinystė neegzistuoja, tai tik saviapgaulė

Terminas „supermamytė“, visuomenės ir mamos santykis, kaltės jausmas ir net agresija – tiek gali tilpti pokalbyje apie depresijos simptomų nepripažįstančio žmogaus saviapgaulę. Deja, mama tapusios ir depresijos simptomus jaučiančios moters melas sau situaciją gali tik pabloginti. Saviapgaulės temą iniciatyvos „Skirtingos Spalvos” rubrikos „Patarimai“ laidoje aptarusi Mykolo Romerio universiteto psichologijos instituto doktorantė, psichologė-psichoterapeutė Tatjana Nikitina tiki, kad svarbiausia – savireflektuoti ir išlikti sąmoningais.
Psichologė-psichoterapeutė Tatjana Nikitina ir laidos vedėjas Dalius Stankevičius
Psichologė-psichoterapeutė Tatjana Nikitina ir laidos vedėjas Dalius Stankevičius

Viešnią kalbino iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas Dalius Stankevičius.

Vis dėlto, anot specialistės, jei situacija iš tiesų rimta, pogimdyminės depresijos simptomus pirmieji gali pastebėti ir artimieji:

„Kartais žmonės iš šono mus mato labiau, negu mes patys save matom“. Būtent todėl svarbūs abu dedamieji – ir mama tapusios moters atvirumas, ir aplinkinių palaikymas.

Jei moteris pati kelia savo psichologinės sveikatos stabilumo klausimą, artimieji turėtų suklusti bei nelikti abejingais. Ši taisyklė galioja ir atvirkščiai – susirūpinus artimiesiems, moteris neturėtų bandyti nuneigti šio fakto. Tai yra abipusis procesas“, – teigė T.Nikitina.

Laidą galite pamatyti ČIA.

Dalindamasi savo ilgamete profesine patirtimi, psichologė-psichoterapeutė taip pat pasidalijo dažnai pastebinti saviapgaulės formą: vaiko poreikių išaukštinimas, mamos norų sumenkinimas, siekių atidėjimas. Anot T.Nikitinos, visų šeimos narių poreikiai yra svarbūs. Jei tuo nesivadovaujama – šeimoje gali augti įtampa, atsirasti nesutarimų.

Pokalbio metu taip pat buvo aptartas visuomenės ir mama tapusios moters santykis, o laidos pabaigoje specialistė padėjo argumentuotai patvirtinti arba paneigti keletą išvešėjusių depresijos mitų, susijusių su kalte, antidepresantais bei atsirandančia agresija.

Be to, psichologė-psichoterapeutė pasidalijo ir mokslinėmis įžvalgomis apie keletą grupių, į kurias gali būti suskirstyti mamų poreikius bei kritiką terminui „supermamytė“, pasak jos, tik kuriančiam dar didesnę įtampą.

Iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas