Šįkart pradėkime nuo geros – raudonasis vynas mažina kraujo spaudimą. Bloga žinia – iš vyno turi būti pašalintas alkoholis. Mat žmonės, turintys širdies problemų, gali jų išvengti gerdami būtent nealkoholinį vyną.
Ispanijos mokslininkai atskleidė, kad natūralūs antioksidantų junginiai, randami raudonajame (nealkoholiniame) vyne, yra naudingi širdžiai. Alkoholis raudonajame vyne susilpnina galimybę sumažinti kraujo spaudimą, todėl alkoholio reikėtų vengti.
Aukštas kraujo spaudimas, arba hipertenzija, nustatomas, kai kraujo spaudimas yra ne mažesnis nei 140/90. Hipertenzija sukelia riziką susirgti širdies ligomis ar patirti širdies smūgį.
Tyrimas parodė, kad vyrai, kurių kraujo spaudimas aukštas, nesunkiai jį sumažino kasdien keturias savaites gerdami nealkoholinį raudonąjį vyną.
Šiame tyrime dalyvavo 67 vyrai. Jiems išgėrus nealkoholinio raudonojo vyno, sistolinis (viršutinis) kraujo spaudimas sumažėjo šešiais, o diastolinis (apatinis) – dviem mmHg, t. y. tikimybė susirgti širdies ligomis sumažėjo 14 proc., o patirti širdies smūgį – net 20 proc.
Tyrimas yra paskelbtas Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation Research“. Tyrėja dr. Gemma Chiva-Blanch iš Barselonos universiteto teigė: „Nealkoholinio raudonojo vyno vartojimas gali būti naudingas siekiant išvengti lengvo ar vidutinio laipsnio hipertenzijos.“