15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudonos ar žalios daržovės – kurioms verta suteikti pirmenybę?

Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia ne tik daržovių svarbą organizmui, bet ir atkreipia dėmesį į jų spalvą. Kaip ir įvairių rūšių daržovės, taip ir skirtingų spalvų produktai skiriasi mineralų ir vitaminų kiekiu bei naudingosiomis savybėmis.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertės, teigimu, kuo spalvingesnė mūsų salotų lėkštė, tuo daugiau gerųjų medžiagų gauname, tačiau sveikatingumo lenktynėse prieš žalias daržoves laimėtų raudonosios, todėl jų į pirkinių krepšelį vertėtų įsidėti dažniau.

„Organizmui naudingiausios šviežios, nemarinuotos ar kitaip termiškai neapdorotos daržovės, ypač pavasarį, kai jau galima rasti naujo derliaus produktų.

Subalansuotai mitybai palaikyti reikėtų nuolat suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas galima valgyti kaip garnyrą ar tiesiog lengvą užkandį.

Tačiau planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Štai raudonoji paprika turi daugiau vitamino C ir beta karoteno nei žalioji. Be abejo, nereikėtų rinkti tik vienos spalvos daržovių, tačiau raudonųjų vartoti reikėtų kur kas dažniau“, – pataria J.Sabaitienė.

Raudonos daržovės – ligų priešas

Viena svarbiausių savybių, dėl kurios taip giriamos raudonosios daržovės, – jų antioksidacinis poveikis. Pavyzdžiui, raudonuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką.

Be to, raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikiantys bioflovanoidai gali padėti sumažinti organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai, burokėliai bei kitos ryškiaspalvės daržovės yra laikomos profilaktine priemone ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo, be to, padeda palaikyti normalią šlapimo veiklą. Artėjant vasaros sezonui nederėtų pamiršti ir dar vienos svarbios šių daržovių savybės – odos apsaugos nuo UV spindulių.

„Nors raudonų daržovių rūšių neturime tiek daug kiek žalių, tačiau jas visas neabejotinai verta įtraukti planuojant savaitės valgiaraštį. Gyventojai, kurie daržoves renkasi pagal sezoniškumą, šiemet gali pasidžiaugti itin ankstyvu ir gausiu lietuviškų pomidorų derliumi“, – sako J.Sabaitienė.

Raudonosios daržovės, kuriomis vertėtų praturtinti mitybą: pomidorai, ridikėliai, burokėliai, raudonosios saldžios paprikos, čili pipirai (aitriosios paprikos), raudonieji kopūstai, raudonieji svogūnai, rabarbarai.

Vida Press nuotr./Raudonieji svogūnai turguje Italijoje
Vida Press nuotr./Raudonieji svogūnai turguje Italijoje

Žaliosios daržovės ramina ir valo organizmą

Šios spalvos daržoves dažniausiai renkasi atidžiai prižiūrintieji svorį bei norintieji atsikratyti papildomų kilogramų, mat žaliosios daržovės lengvai virškinamos, turi mažai kalorijų ir yra turtingos ląsteliena. Tad dideliu vitamino K, kalcio ir antioksidantų kiekiu pasižymintys špinatai ir lapiniai (kale) kopūstai – vieni dažniausių sveikuoliškų kokteilių ingredientų.

Žaliosios daržovės pasižymi ir imuniniu poveikiu bei gali apsaugoti nuo peršalimo ligų. Be to, jos padeda susikoncentruoti, nusiraminti bei geriau susitvarkyti su stresu. Todėl tiems, kurie pajutę įtampą griebiasi saldumynų, patariama suvalgyti agurką ar pasigaminti nedidelį dubenėlį lengvų salotų.

Vida Press nuotr./Kale kopūstas
Vida Press nuotr./Kale kopūstas

Pasak J.Sabaitienės, jau kurį laiką į kasdienį racioną galima įtraukti ir šviežio derliaus daržovių, tarp kurių itin mėgstami trumpavaisiai agurkai bei įvairių rūšių salotos ir žalumynai.

Nepamirškite šių žaliųjų daržovių: špinatai, agurkai, gražgarstės, cukinijos, brokoliai, romaninės salotos, gūžiniai ir kininiai kopūstai, porai, avokadai, artišokai, žaliosios paprikos, šparagai, žirniai ir jų ankštys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais