Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reta liga serganti paauglė gali įdegti net prieš elektros lemputę

15-metė paauglė Mia Galloway serga vilklige. Dėl šios lėtinės uždegiminės autoimuninės ligos mergina privalo ypač saugotis saulės šviesos, negana to, jos oda gali įdegti netgi prieš elektros lemputę, praneša „The Dailymail“.
Lemputė
Lemputė / Photos.com

Mios Galloway nuotraukas rasite paspaudę čia.

Jeigu Mia neprisidengusi kūno pabūtų lauke bent keletą minučių, jos oda gali rimtai nudegti. Nuo pat vaikystės savo grožį įvairiuose konkursuose demonstravusi mergina šia nepagydoma liga susirgo tik praėjusių metų balandžio mėnesį.

Didžiajame Mančesteryje (Didžioji Britanija) gyvenančiai merginai vilkligė (liga, dėl kurios imuninė sistema pradeda atakuoti gyvybiškai svarbius organus, – vert. past.) buvo diagnozuota nepaprastai greitai. Vėliau ji trims savaitėms buvo paguldyta į Karališkąją Mančesterio vaikų ligoninę, kur merginai atliktas chemoterapijos kursas, kuris buvo reikalingas norint nuslopinti jos imuninę sistemą.

Šiuo metu Mia vartoja vaistus ir privalo reguliariai tikrintis kraują. Kadangi jos imuninė sistema yra nuslopinta, merginai rimtą pavojų gyvybei gali iškelti netgi paprastas peršalimas. Vis dėlto Mia tiki, kad jai pasisekė – mat liga jai buvo nepaprastai greitai diagnozuota, kai kuriais atvejais vilkligė būna diagnozuojama net po 7-erių metų.

„Aš norėčiau, kad žmonės būtų labiau informuoti apie šią ligą, nes šis žinojimas kartais gali išgelbėti gyvybę“, – tikina 15-metė Mia.

Vilkligę galima atpažinti iš trijų pagrindinių simptomų: odos bėrimo, nuolat jaučiamo nuovargio ir sąnarių skausmo.

Šešerių metų seserį Liucindą ir 28-erių brolį Wesley turinti mergina tikina nuolat turinti lankytis pas gydytojus.

„Vilklige sergantiems žmonės patariama mažiausiai kartą per tris mėnesius apsilankyti pas gydytoją. Šiuo metu aš gydytojų duris varstau bent kartą per dvi savaites. Mano draugai sako, kad į ligą aš rimtai nereaguoju, tačiau tai netiesa. Aš tiesiog stengiuosi būti tokia pat linksma, kokia buvau anksčiau, ir stengiuosi gyventi normalų gyvenimą“, – pasakoja Mia Galloway.

Pirmą kartą Mios mama Tammy Galloway (38) savo dukrą pas gydytojus nuvedė, nes ji nuolatos jausdavo pykinimą. Iš pradžių merginai buvo diagnozuota dehidratacija, tačiau gydytoja Fiona Watson pastebėjo, kad Miai pasireiškė vilkligės simptomai.

„Ši daktarė išgelbėjo Miai gyvybę. Liga jau buvo spėjusi pakenkti jos inkstams, jei būtumėm ilgiau laukę, jai galėjo išsivystyti inkstų nepakankamumas“, – apie savo dukters ligą pasakojo Tammy Galloway.

Kas yra vilkligė?

Vilkligė yra autoimuninė liga, kuria serga vienas iš 20 tūkst. žmonių. Dažniausiai ja suserga jaunos merginos. Šis sutrikimas kol kas yra labai mažai ištyrinėtas, žinoma tik tiek, kad dėl vilkligės žmogaus imuninė sistema pradeda kovoti su sveikomis ląstelėmis, audiniais ir organais. Vilklige sergančiam žmogui gali pasireikšti net kelių organų ar audinių uždegimai ir pažeidimai vienu metu.

Šią ligą galima atpažinti iš trijų pagrindinių simptomų: odos bėrimo, nuolat jaučiamo nuovargio ir sąnarių skausmo. Vis dėlto simptomų stiprumas kiekvienam žmogui gali pasireikšti skirtingai.

Vilkligės atsiradimo priežasčių yra nemažai. Kartais žmonės šią ligą gali paveldėti, kartais apsikrėsti nuo kitų. Vilklige susirgti galima ir nuo per dažno buvimo saulėje ar nuo kontakto su tam tikromis cheminėmis medžiagomis.

Šiuo metu vilkligė yra neišgydoma, tačiau yra daug būdų jos simptomams sumažinti, pagrindinis jų – chemoterapija, kurios metu yra nuslopinama sergančiojo imuninė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas