,,Motina gamta į riešutus sudėjo tai, kas yra geriausia, todėl tokia didžiulė jų maistinė vertė. Deja, ne visi apie ją žino“, – komentuoja A.Keturkienė.
Kaip vieną iš naudingiausių savybių, pašnekovė išskiria tai, kad riešutuose gausu geležies, vitaminų A, E, B, baltymų, skaidulų, antioksidantų, nesočiųjų amino rūgščių, mineralų, todėl riešutai ne tik atstoja mėsą, bet yra žymiai geresnis variantas nei mėsa.
,,Mėsoje yra pūvantis baltymas, be to, dažniausiai ji prastos kokybės, rūgština mūsų organizmo pH, o tai sukelia įvairias ligas, uždegimus.
Riešutai idealus variantas ne tik veganams, vegetarams, bet ir visavalgiams, tereikia paeksperimentuoti virtuvėje ir vietoj įprastų mėsos patiekalų, pasigaminti, pavyzdžiui, daržovių kotletukus su riešutais“, – patarė A.Keturkienė.
Faktai, kurių nežinojote: kokie ir kada riešutai naudingiausi ?
Svarbu pabrėžti ir tai, kad riešutai suteikia energijos, jaunina, stiprina reprodukcinį audinį, kaulų čiulpus, mažina cholesterolio kiekį, tačiau reikia žinoti jų vartojimo taisykles.
Riešutai yra puikus užkandis ar patiekalo ingredientas ryte, pietų metu, tačiau vakare, prieš miegą, jais piktnaudžiauti nereikėtų. Geriau pasiruošti juos rytui – mirkyti per naktį šaltame vandenyje, o ryte valgyti. Migdolų riešutus, dėl luobelėje esančių sveikatai nepalankių taninų, prieš vartojimą rekomenduojama nulupti.
Įdomus faktas – riešutai lengviau virškinami, kai yra valgomi kartu su džiovintais vaisiais ir yra išmirkyti. Mirkant riešutų apimtis padidėja, nes jungtys tarp molekulių pailgėja, todėl šis produktas lengviau virškinamas.
Migdolai – ne tik vieni mėgstamiausių riešutų, jų pienas yra ir afrodiziakas! ,,Tai viena populiariausių riešutų rūšių. Migdolų medis priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip rožė, persikas. 20 proc. migdolų svorio sudaro baltymas, todėl jie puikus mėsos pakaitalas fiziškai dirbantiems, sportuojantiems žmonėms, turi magnio, vario, geležies, fosforo, cinko, vitaminų B, reikalingų grožiui, plaukams. Migdolai lėtai, ilgai virškinami, todėl šaltu metų laiku ilgam duoda šilumos, suteikia sotumo jausmą“, – vardijo A.Keturkienė.
Sveikatai ir grožiui naudingiausi riešutai – anakardžiai, graikiniai, migdolai, lazdynų, kedro riešutai, beje, kedro aliejus stiprina imuninę sistemą, todėl jį galima naudoti visai šeimai siaučiant peršalimo ligoms.
Ant medžių augantys riešutai – pekanai, anakardžiai, migdolai neturi cholesterolio. Puikiai galima naudoti riešutų pieną, miltus, aliejų. Visi turi sveikųjų riebalų, padedančių kovoti su blogojo cholesterolio didėjimu.
Riešutų aliejai labai naudingi ir vertinami visame pasaulyje – naudojami kosmetikoje ir masažams. Ar žinojote, kad į odą įtrinami riešutų aliejai prasiskverbia ir pamaitina sąnario kremzles, ląsteles?
Kaip riešutus įtraukti į šeimos mitybą?
Gydytojos teigimu, riešutų vartojimo būdai labai įvairūs. Vienas iš jų – troškinys. ,,Šparagines pupeles troškinu grietinės padaže, įdedu anakardžių, palieku juos išbrinkti, įdedu mėgstamų prieskonių. Labai sotu, skanu, maistinga“, – pasakojo apie vieną mėgstamiausių savo šeimos patiekalų A.Keturkienė.
Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad gaminant įvairius pyragus vaikams, į juos galime įberti maltų riešutų, sėklų – taip tortas ar keksiukai bus maistingesni, sveikesni. Na, o kepant blynelius ar darant sumuštinius, tepkime ne uogienę, o riešutų sviestą – naminį jį pagaminti labai paprasta, o tikrai skanu ir paprasta vartoti.
Mėgstantiems egzotiškus, vegetariškus patiekalus, verta išbandyti kepsniukus iš panyro sūrio, basmati ryžių, anakardžių – viską lygiomis dalimis sumalti, sumaišyti, įberti druskos, pipirų ir kepti lydytame svieste, nereikia net miltų. Labai gardu su daržovėmis!
Ryto gėrimas, suteiksiantis energijos ir sotumo, stiprinantis reprodukcinį audinį – kokteilis. Paruošti paprasta, tereikia vakare pamerkti 9 razinas, 7 migdolus, 5 datules, 3 anakardžius, 1 graikinį riešutą, ryte migdolus nulupti. Visus vaisius ir riešutus suberti į mėgstamą augalinį ar karvės pieną, pavirti penkias minutes, viską suplakus gerti.
Riešutai – neišsenkantis sveikatos šaltinis, tad įsileiskite į savo kasdienybę natūralumą ir eksperimentuokite ieškodami naujų skonių ir praturtindami mėgstamus patiekalus ne tik įvairiais prieskoniais, bet ir migdolais, anakardžiais, ar kitais, visai šeimai patinkančiais riešutais.