Tačiau laikantis pagrindinių asmeninės higienos principų, nevaldomą rotaviruso kelionę galima pristabdyti, rašoma žiniasklaidai pasidalintame pranešime.
„Eurovaistinės“ farmacininkė Ilma Plynytė pažymi, kad rotavirusas yra itin atsparus išorinei aplinkai – jis išlieka gyvybingas net kelis mėnesius esant 4–20 laipsnių temperatūrai, o dozė, kurios užtenka užsikrėsti, yra labai maža. Būtent todėl šis virusas plinta gana lengvai, o pagrindiniu infekcijos šaltiniu tampa virusą nešiojantis žmogus.
„Rotavirusu užsikrečiama fekaliniu-oraliniu būdu, tai reiškia, kad virusas išsiskiria su išmatomis ir, nesilaikant tinkamos higienos, plinta per nešvarias rankas ar sergančio žmogaus išmatomis užterštus daiktus, indus, maistą“, – nurodo farmacijos specialistė.
Vartoti daug skysčių
Užsikrėtus lengvai viruso nesustabdyti, tenka iškęsti nemalonius simptomus, tačiau galima juos šiek tiek palengvinti. Pasak I.Plynytės, sergant virusine žarnyno infekcija, svarbiausia organizmą papildyti skysčiais ir elektrolitais, nes gausiai viduriuojant ir vemiant organizmas netenka daug mums reikalingų mineralų. Tam geriausiai tinka specialūs rehidrataciniai tirpalai, kuriuose gausu cukraus ir druskų.
„Rotaviruso sukeltus simptomus galima slopinti ir augaliniais preparatais – ramunėlės ir imbierai malšina viduriavimą, pykinimą, skrandžio skausmus, kartusis kietis slopina viduriavimą, o bazilikas išsiskiria gebėjimu ne tik numalšinti daugelį simptomų, bet ir sustiprinti skrandžio atsparumą“, – nurodo vaistininkė.
Svarbiausia – higiena
Norint rotaviruso išvengti, labai svarbu stiprinti imunitetą ir laikytis svarbiausių asmeninės higienos taisyklių, pirmiausia, plauti rankas. Ypač tai aktualu vaikams. Pasak farmacininkės, rankas reikia įprasti plauti muilu ne tik pasinaudojus tualetu, bet ir grįžus iš parduotuvės, po kelionės viešuoju transportu, taip pat prieš valgant ir gaminat maistą.
„Jei žmogus tinkamai nusiplauna rankas po pasibuvimo viešojoje aplinkoje ir kaskart prieš valgant, vengia nešvarių rankų kontakto su burna, susirgti rotavirusu tikimybė gerokai sumažėja“, – sako I.Plynytė ir pabrėžia, jog būtina atidžiai plauti ir maisto produktus – vaisius, daržoves, tinkamai apdoroti mėsą.
Ypatingos priežiūros sau reikia ir tada, jei slaugote rotavirusine infekcija sergantį ligonį. Tuomet reikalingas ne tik muilas – rankas būtina dezinfekuoti ir specialiu dezinfekciniu skysčiu.