Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rytą pradedate kava? Štai ką turėtumėte žinoti

Tik atsibudę griebiatės kavos? Sustokite ir pirmiausia savo dėmesį skirkite šiems dalykams, kurie gali pakeisti jūsų dieną ir savijautą.
Kava lovoje
Kava lovoje / Shutterstock nuotr.

Kaip portalui Well and good teigė funkcinės dietologijos ir virškinimo sveikatos ekspertė Abigail Hueber, „pakeitę rytinės kavos gėrimo rutiną ir papildę tam tikrais veiksmais, galite padaryti įtaką virškinimui, streso valdymui, hormonų pusiausvyrai, energijai ir daugeliui kitų dalykų“.

Jeigu tik prabudę puolate gerti kavą, gali suaktyvėti streso hormonų, įskaitant adrenaliną ir kortizolį, išsiskyrimas. „Kortizolis yra svarbus hormonas, kurio išsiskyrimo ryte tikrai norime, tačiau kofeino kiekis kavoje tuščiu skrandžiu gali paskatinti pernelyg didelį kortizolio išsiskyrimą ir sukelti nenaudingą streso reakciją, neigiamai paveiksiančią mūsų žarnyną, hormonus, antinksčius ir energiją“, – sako A.Hueber.

Ar žinote, kaip to išvengti? Štai keletas veiksmų, kuriuos galite atlikti prieš pradėdami gerti kavą, kad padėtumėte savo organizmui ir sumažintumėte galimą streso reakciją. Pavyzdžiui, tikrai neprašausite, jeigu po nakties susigrąžinsite prarastus skysčius ir išgersite mineralinių medžiagų turinčio gėrimo, kaip pataria A.Hueber.

Valgykite skaidulas ir baltymus

Kaip minėta, kava tuščiu skrandžiu gali stimuliuoti kortizolį, turintį įtakos cukraus kiekio kraujyje padidėjimui. „Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje gali sukelti uždegimą ir lemti, kad visą likusią dienos dalį jo kiekis svyruos, todėl sumažėja mūsų energija“, – sako A.Hueber.

Ji sako, kad kai dieną pradedame nuo skaidulų ir baltymų, gaunamų iš visaverčio maisto, galime subalansuoti cukraus kiekį kraujyje.“ Ji siūlo prieš rytinę kavą suvalgyti pusę puodelio uogų, bananą, apelsiną arba datulę su migdolų sviestu.

Sportuokite

Pasak Frances Largeman-Roth, mitybos ekspertės ir būsimos knygos „Everyday Snack Tray“ autorės, kavos gėrimas prieš einant į sporto salę gali sukelti nerimą treniruotės metu.

„Kadangi tiek kava, ypač juoda, tiek fizinis krūvis yra virškinimo trakto stimuliatoriai, išgėrę kavos galite bėgti į tualetą“, - sakė ji. Jei manote, kad tiek ilgai be kavos neiškęsite, F.Largeman-Roth siūlo pradėti nuo to, kad pabandytumėte sumažinti kavos kiekį iki kelių gurkšnių, o ne mėgautis visu puodeliu prieš treniruotę.

Išsivalykite dantis

„Kavoje esančios rūgštys silpnina dantų emalį, todėl valymasis šepetėliu iškart po kavos gėrimo gali pakenkti", – sako F.Largeman-Roth. Arba ji siūlo palaukti pusvalandį po kavos gėrimo ir tik tada valyti dantis.

Palaukite 90 minučių po prabudimo

A.Hueber teigimu, tai idealus scenarijus, nes atidėjus kofeino vartojimą 90 minučių po pabudimo, pasiekiama geriausia hormonų pusiausvyra.

„Per pirmąją valandą po prabudimo mūsų kortizolio kiekis ūmiai pakyla ir nukrenta. Tai iš tikrųjų turi didelę įtaką mūsų imuninei sveikatai. 90 minučių kofeino vartojimo pauzė padeda subalansuoti kortizolio kiekį ir gali dar geriau palaikyti mūsų energijos lygį visą dieną“, – teigia specialistė.

Pasivaikščiokite

Jei iš pat ryto griebiatės kofeino, kad jaustumėtės žvalesni ir budresni, yra geresnis būdas pasiekti ir viena, ir kita

Kaip teigia A.Hueber, vaikščiojimas ir šviesa yra naudingi hormonams, energijai ir bendrai sveikatai: „Ryto šviesos poveikis yra didžiulis cirkadinio ritmo reguliatorius bei skatina sveiką kortizolio išsiskyrimą ryte, kad palaikytų natūralų organizmo ritmą. Tik nepamirškite, kad mums reikia bent 10–15 minučių be akinių nuo saulės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas