Nors prevencijos sėkmė daugiausia priklauso nuo pačių žmonių savimonės – sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo palaikymo, didele dalimi prisidėti gali ir saldintų produktų gamintojai, keisdami cukrų į kartais net kelis šimtus kartų mažiau kaloringus saldiklius.
Saldiklių, kaip cukraus pakaitalo, naudojimas maisto produktuose veikia ne tik kaip prevencinė priemonė, bet ir palengvina ligos kontrolę jau sergantiems. Diabetu sergantys turi nuolat stebėti gliukozės kiekį kraujyje, kuris ženkliai šokteli vartojant maisto produktus, sudėtyje turinčius cukraus. Tuo tarpu nekaloringi saldikliai sudaro galimybę išlaikyti stabilų gliukozės lygį, gerą savijautą, o ilgainiui ir numesti svorio arba bent jau jo nepriaugti. Tai reiškia, jog diabetu sergantys įgyja daugiau laisvės organizuodami savo dietą. Produktai, kurių anksčiau teko vengti dėl cukraus perviršiaus, tampa be vargo prieinami.
Tam, kad išvengtų diabeto, rizikos grupėje esantiems žmonėms pakaktų vos šiek tiek sumažinti kalorijų suvartojimą. Klaidinga būtų manyti, jog teigiamiems pokyčiams sergamumo tendencijose reikalingos didelės žmonių gyvenimo būdo permainos. Tiesa ta, jog vos šimtu kalorijų sumažinus vidutinį rizikos grupės dienos racioną galima tikėtis ženklaus sergamumo sumažėjimo. Tai įmanoma įgyvendinti vien maisto produktų sudėtyje esantį cukrų pakeičiant nekaloringais saldikliais. Todėl maisto produktų gamintojų vaidmuo, iniciatyvumas yra labai svarbus kovos su liga elementas.
Saldžių maisto produktų gamintojai vis labiau suvokia nekaloringų saldiklių naudojimo naudą. Supratimui apie saldiklių svarbą diabeto prevencijai bet kontrolei didėjant, natūralus ir gamintojų susidomėjimas jų pritaikymu kaip alternatyva cukrui. Kadangi gamintojai suinteresuoti ne tik patenkinti vartotoją, bet ir užtikrinti jo saugumą, daugėja pavyzdžių, kai būtent jie inicijuoja mokslinius tyrimus, aiškinančius saldiklių veikimą. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintojas „Coca-Cola“ remia mokslininkus, tyrinėjančius saldiklių poveikį žmogaus organizmui, pritaikymą maisto produktams. Nors dalis saldiklių yra moksliškai pripažinti nedarančiais žalos bei rekomenduojami Amerikos diabeto asociacijos, tyrimų, analizuojančių jų veikimo principą ir galimus pritaikymus tik daugėja, viliantis ženkliai sumažinti nutukusių, savo sveikata rizikuojančių žmonių skaičių.