Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaldyta žuvis namuose: pagrindinės taisyklės, kurių svarbu nepamiršti

Žuvis – vienas iš pagrindinių sveikatai palankios mitybos elementų. Apie šio produkto naudą žinome visi, tačiau ne visuomet paisome mitybos specialistų rekomendacijų ir žuvį valgome kur kas rečiau, nei turėtume. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja suvalgyti bent 300-450 gramų žuvies ar jos produktų per savaitę. Iš jų bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, pvz., lašiša, upėtakis, skumbrė ar silkė, turinčios daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių.
UAB „Kintai“ sibirinis eršketas
UAB „Kintai“ sibirinis eršketas / Partnerio nuotr.

Omega–3 riebiosios rūgštys paminėtos ne veltui – jei organizmui šių rūgščių trūksta, gali ne juokais sutrikti sveikata. Omega-3 – tai polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių organizmas nesugeba pasigaminti pats. Vadinasi, lieka viena išeitis: gauti jų su maistu. Pastebėta, kad kraštuose, kurių mitybos racione gausu žuvų, moliuskų, vėžiagyvių bei kitų jūros gėrybių, rečiau susiduriama su širdies ir kraujagyslių ligomis. Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, yra svarbios normaliai širdies ir smegenų funkcijai.

Netrūksta žuvies produktuose ir kito organizmui labai svarbaus elemento – baltymų, kurie virškinamajame trakte suskaidomi į aminorūgštis. Pastarosios yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Jeigu jų trūksta, gali sutrikti gyvybiškai svarbių organų veikla, fermentų, hormonų gamyba.

Partnerio nuotr./UAB „Kintai“ žuvies gaminiai
Partnerio nuotr./UAB „Kintai“ žuvies gaminiai

Turtingos žuvys ir vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Žuvies produktai padeda aprūpinti organizmą normaliam kaulų augimui ir struktūrai svarbiu vitaminu D, taip pat itin svarbiais B grupės vitaminais, reikalingais normaliai nervų sistemos veiklai. Žuvyje yra fosforo, vario, geležies, seleno ir kitų organizmui būtinų mineralinių medžiagų.

Šaldyta, atšaldyta ar atšildyta žuvis?

Kai reikia rinktis tarp šaldytos ir šviežios žuvies, prioritetą tikriausiai visi teiktume pastarajai. Įsitikinimas, esą šviežia žuvis išsaugojusi daugiau maistinių medžiagų, pasižymi ryškesnėmis skonio savybėmis, labai gajus. Tačiau tai ne visai tiesa: jei žuvis šaldoma ir atitirpinama laikantis taisyklių, jos maistingumas ir skonio savybės neturėtų nukentėti. Galų gale, ne visuomet turime galimybę pasirinkti tarp šviežios ir šaldytos žuvies. Šviežią žuvį būtina suvartoti nedelsiant, tad savaitei į priekį jos nenusipirksite. Be to, ne visų rūšių šviežios žuvies rasite parduotuvėje, juk asortimentas priklauso ne tik nuo logistikos, bet ir sezoniškumo: kai kurių žuvų žvejybos sezonas itin trumpas, o transportavimas – ilgai trunkantis. Tokiais atvejais yra vienintelė išeitis – žuvį šaldyti.

Kalbant apie šaldytą žuvį, reikėtų atskirti tris sąvokas – užšaldyta, atšaldyta ir atšildyta žuvis. Didžiosiose parduotuvėse ant ledo besipuikuojančios įvairiausių rūšių žuvys gali būti tiek atšaldytos, tiek atšildytos – prieš pirkdami atkreipkite dėmesį į nurodomą terminę būklę bei apdorojimą. Svarbu prisiminti, kad atšildyta žuvis prieš tai buvo pilnai užšaldyta. Pasiekusi parduotuvės lentynas ji atitirpinama tam, kad žuvį įsigijęs vartotojas galėtų ją nedelsiant suvartoti. Tokios žuvies užšaldyti pakartotinai nevalia, rekomenduojama ją suvartoti per 24 valandas.

Atšaldyta žuvis – tai šviežia, visas maistines savybes, vitaminus ir mineralus išsaugojusi žuvis, kuri buvo apdorota šalčiu (nedidelėje, maždaug nulinėje temperatūroje), tačiau neužšaldyta. Parduotuvėje ar kitoje prekybos vietoje rinkdamiesi atšaldytą žuvį, atkreipkite dėmesį į kelis svarbiausius kokybiškos žuvies rodiklius – žvynus, žuvies paviršiaus spalvą ir tolygumą, akis, žiaunas.

  • Atšaldyta žuvis turėtų būti padengta plonu skaidriu (bet ne baltu) gleivių sluoksniu, išsaugojusi tai žuvies rūšiai būdingą spalvą (pvz. karpis – auksinė papilvė ir tamsi viršutinė dalis).
  • Žvynai turi blizgėti ir būti tvirti.
  • Pirštu paspaudus žuvies nugarėlę, neturi likti įdubimo – tai rodo, kad žuvis yra kokybiška, išlaikiusi reikiamą tekstūrą. Jei įdubimas lieka, galima įtarti, kad žuvis prieš tai buvo užšaldyta ir yra atitirpinta.
  • Žuvies akys turi būti apvalios ir skaidrios, šiek tiek išsikišusios. Jei akys įdubusios ir apsiblaususios, žuvis gali būti nekokybiška, ilgai laikyta ant prekystalio.
  • Žuvies žiaunos turėtų būti rausvos arba raudonos (kai kurių žuvų, pvz. eršketų – tamsios su rausvu atspalviu), neišblukusios, ne rudos. Jei ties žiaunomis pastebite baltas gleives – tai pasenusios žuvies požymis.
  • Žuvies uodega turi būti tiesi, neišdžiūvusi.
  • Žuvies pilvas turi būti plokščias, neišsipūtęs, be dėmelių.
  • Įmetus tokią žuvį į vandenį, ji turėtų nuskęsti. Pasenusi žuvis įprastai išplaukia į paviršių aukštyn pilvu.

Atšaldytą žuvį geriausia suvartoti per 24 valandas. Jei nenorite, kad žuvis prarastų naudingąsias maistines medžiagas ir skonio savybes, šaldyti kameroje jos nerekomenduojama.

Užšaldyta žuvis, priešingai nei atšaldyta ar atitirpinta, tinkamomis sąlygomis gali būti laikoma kelis mėnesius. Tinkamai užšaldyta žuvis yra ta, kurią sugautą iš pradžių atšaldo iki 0 laipsnių temperatūros, o tuomet užšaldo gerokai šaltesnėje minusinėje temperatūroje. Tokiu būdu žuvis apsaugoma nuo drėgmės pertekliaus, ją atitirpinus ir pagaminus nejuntamas specifinis aitrus kvapas.

Užšaldymas yra natūralus konservavimo būdas, sustabdantis visus mikrobiologinius procesus, gadinančius žuvies kokybę, tad baimintis pirkti šaldytą žuvį neverta – ji bus ir maistinga, ir skani, jei tik išsirinksite kokybišką ir tinkamai atšildysite.

Partnerio nuotr./UAB „Kintai“ upėtakis
Partnerio nuotr./UAB „Kintai“ upėtakis

Įvertinti užšaldytos žuvies kokybę sudėtingiau, nei šviežios ar atšaldytos, ypatingai tais atvejais, kai žuvis supakuota ne skaidrioje pakuotėje. Jei pačios žuvies apžiūrėti nėra galimybės, atidžiai skaitykite etiketę – joje turi būti nurodyta užšaldymo data. Jei žuvį planuojate ilgiau laikyti savo kameroje, atkreipkite dėmesį, prieš kiek laiko žuvis buvo užšaldyta ir kiek dar galios.

Jei turite galimybę apžiūrėti pačią žuvį, atkreipkite dėmesį į pelekus, uodegą, glazūrą. Patikrinkite, ar pelekai ir uodega nėra pažeisti. Jei pažeisti – tai ženklas, kad užšaldymo, transportavimo ar žuvies laikymo technologijos buvo pažeistos. Gali būti, kad žuvis buvo laikoma pernelyg žemoje temperatūroje, buvo ne kartą gabenama iš vienos vietos į kitą arba kameroje guli jau labai ilgai.

Žvelgti į užšaldytos žuvies akis beprasmiška – jos nieko nepasakys. Tačiau atkreipkite dėmesį į bendrą žuvies išvaizdą: ant jos neturi matytis dėmių, pati žuvis turi būti tolygiu paviršiumi, be pastebimų įdubimų. Nesibaiminkite pardavinėjamų užšaldytų žuvų be galvos – tai tėra technologiniai niuansai, nebūtinai signalizuojantys apie bandymą kažką nuslėpti.

Įprastai žuvis užšaldoma sausuoju būdu, tačiau filė dažniausiai būna padengta glazūra, padedančia išsaugoti filė tekstūrą ir paviršių. Pernelyg storas glazūros sluoksnis – blogas ženklas. Glazūra turi būti panaši į ploną ledo sluoksnį. Jei atšaldyta žuvis padengta nepermatomu šerkšno sluoksniu, greičiausiai žuvis buvo laikoma netinkamoje temperatūroje arba užšaldyta palaipsniui, ne taip vadinamoje šokinėje didelio minuso temperatūroje. Atkreipkite dėmesį ir į pačią filė – ji turi būti lygi.

Jei ieškote kokybiško produkto, būtinai paskaitykite etiketes. Įvertinkite ne tik žuvies užšaldymo datą ir galiojimo laiką, bet ir sudėtį. Atrodytų, o kas gi be žuvies ir vandens sudėtyje dar galėtų būti? Tam, kad žuvis neprarastų išvaizdos ir drėgmės transportavimo metu, kai kurie gamintojai deda polifosfatų. Nusipirkę tokią žuvį galite nusivilti – iš kilogramo žuvies teliks 600-700 gramų, mat visą likusį svorį sudarys vanduo.

Kaip laikyti ir atitirpinti užšaldytą žuvį?

Kokią žuvį bepirktumėte, – šviežią, užšaldytą, atšaldytą ar atitirpintą – pirmiausia turite pasirūpinti tinkamu jos transportavimu iki namų (ypatingai šiltojo sezono metu). Žuvį į parduotuvės krepšelį dėkite tuomet, kai jau būsite susikrovę kitas reikiamas prekes. Būtų puiku, jei su savimi turėtumėte šaltį išlaikantį maišelį, ypatingai tais atvejais, jeigu kelionė nuo parduotuvės iki namų gali užtrukti.

Užšaldytą žuvį namuose iš karto dėkite į kamerą. Laikyti tokią produkciją patariama ne ilgiau nei 3 mėnesius. Jeigu žuvis kartą jau buvo atšildyta, pakartotinai jos užšaldyti tikrai nerekomenduojama: tokia žuvis nebus kokybiška ir saugi, praras dalį maistingumo ir skonio savybių. Šviežią, atšaldytą ir atitirpintą žuvį laikykite šaldytuve ne ilgiau nei 24 valandas. Jei šviežią (jokiu būdu ne atšildytą) žuvį norite užšaldyti kameroje, pirmiausia ją gerai nuplaukite ir nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu. Geriausia žuvį šaldyti supakavus į hermetiška, orui bei skysčiams nepralaidžią pakuotę.


Šaltiniai:

Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos [šaltinis]

The science behind dietary omega-3 fatty acids [šaltinis]

Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction [šaltinis]

A fish a day, keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system [šaltinis]

How Omega-3 Fish Oil Affects Your Brain and Mental Health [šaltinis]

Amino acids: metabolism, functions, and nutrition [šaltinis]

10 Science-Backed Reasons to Eat More Protein [šaltinis]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas