Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Salmoneliozė: vasarą ją užsikrečiama dažniau

Daugelis įsitikinę, kad didžiausia tikimybė užsikrėsti ūmine žarnyno infekcine liga – salmonelioze – yra valgant kiaušinius bei vištieną. Keista, bet pamirštama apie daugybę kitų pasitaikančių galimybių susirgti – užsikrėsti galima ir nuo įvairių naminių paukščių ar gyvūnų, taip pat – nuo nešvarių vaisių ir daržovių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos skyriaus specialistai atkreipia dėmesį į pagrindinius ligos sukėlėjus ir priemones, padedančias išvengti šios nemalonios ligos.
Kačiukas
Salmonelioze galima apsikrėsti ir tik paglosčius kačiuką. / Fotolia nuotr.

Palyginus su kitomis šalimis, sergamumas salmonelioze Lietuvoje yra gana didelis – maždaug 66 atvejai 100 tūkstančių gyventojų. Dažniausiai užsikrečia vaikai ir vyresni nei 60 metų amžiaus asmenys bei kenčiantieji nuo mažo skrandžio rūgštingumo. Salmoneliozė pasireiškia karščiavimu, viduriavimu, galvos, pilvo ar raumenų skausmais ir kitais nemaloniais simptomais. Norint viso to išvengti, svarbu žinoti ligos sukėlėją ir kaip su juo kovoti.

Salmoneliozės sukėlėjas gali tarpti ne tik vištose, kaip klaidingai mano daugelis, bet ir kituose naminiuose bei laukiniuose gyvūnuose. Bakterijas savyje gali nešioti įvairūs naminiai paukščiai, kiaulės, raguočiai, graužikai, šunys, katės ir kt. Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas – net ir tada, jei tai tik namuose laikomas mielas kačiukas.

Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas – net ir tada, jei tai tik namuose laikomas mielas kačiukas.

Visiems žinoma, kad rankas reikia plauti ir prieš, ir po maisto gaminimo, tačiau tai daryti privalu ir po kiekvieno kontakto su termiškai neapdorota mėsa ar kiaušiniais. Supjausčius žalią mėsą rekomenduojama nenaudoti tų pačių įrankių ir pjaustymo lentelių kitiems maisto produktams (taip pat ir vaisiams bei daržovėms), net jei kruopščiai juos nuplaunate. 

Svarbu prisiminti, kad salmonelės bakterijos gausiai dauginasi skystuose, drėgnuose produktuose, esant teigiamai 20°C-40°C temperatūrai. Tačiau 80°C temperatūroje jos žūsta per 10 min. Todėl dar vienas būdas, padėsiantis išvengti ligos – tinkamas produktų apdorojimas termiškai (pvz., gerai išvirti kiaušinius, kad trynys būtų kietas).

Termiškai neapdorotą paukštieną ar kitą mėsą, kiaušinius bei jų produktus privalu laikyti atskirai nuo jau apdoroto, paruošto vartoti maisto. Prieš gaminimą juos privalu nuplauti vėsiu vandeniu, net jei jie bus verdami ar kepami.

Būtina nepamiršti, kad konditeriniai gaminiai, kurių sudėtyje yra termiškai neapdorotų trynių ir (arba) baltymų, taip pat kelia didelę susirgimo salmonelioze riziką.

Termiškai neapdorotą paukštieną ar kitą mėsą, kiaušinius bei jų produktus privalu laikyti atskirai nuo jau apdoroto, paruošto vartoti maisto. Prieš gaminimą juos privalu nuplauti vėsiu vandeniu, net jei jie bus verdami ar kepami.

Nors manoma, kad naminiais maisto produktais apsinuodijama rečiau, vis dėlto mažiau šansų užsikrėsti salmonelioze turi tie, kurie vištieną ar kitą mėsą bei jos produktus perka įteisintose prekybos vietose ar tiesiogiai iš įteisintų gamintojų. Parduotuves ar turgų tikrinti bei tirti juose tiekiamus produktus teisę turi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri nuolat kontroliuoja ir tiria skerdžiamų gyvulių mėsą, skerdienos laikymo ir transportavimo sąlygas bei kitus, higieną užtikrinančius privalomus dalykus. Svarbu atminti, kad galimybę apsikrėsti turi tiek įmonės paukštyne, tiek privačiame ūkyje gyvenantys paukščiai, tačiau ūkiuose jie paprastai nėra tiriami dėl salmoneliozės, jei bus vartojami asmeninėms reikmėms, ne pardavimui.

Vasara – metas, kai salmoneliozės susirgimo atvejų padaugėja, tad šiuo metų laiku ypač reikia saugotis: stengtis maudytis kuo švaresniuose vandens telkiniuose, skanauti tik gerai termiškai apdorotus mėsos produktus, vaisius ir daržoves vartoti tik šviežius ir nuplautus, pieno produktams užtikrinti tinkamą laikymo temperatūrą ir kuo dažniau plauti rankas. Laikantis šių patarimų ir pagrindinių higienos reikalavimų, tikimybė užsikrėsti salmonelioze sumažėja daugiau nei perpus.

Pranešimas paruoštas kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėjos Rūtos Bubulienės pateikta informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos