Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salotų priedai, kurie padės sulieknėti

Vasara atsiveria neribotos galimybės mėgautis šiltojo sezono gėrybėmis – uogomis, vaisiais, daržovėmis ir begale kitų gardėsių. Taip ir norisi sugerti šituos skonius.
Salotos
Salotos / Fotolia nuotr.

Salotos tampa bene pagrindiniu ir gardžiausiu vasaros užkandžiu, padedančiu palaikyti norimą svorį ir dar gauti pakankamai vitaminų. Ką, pasak popsugar.com, rekomenduojama išmėginti, kad salotos nevirstų kalorijų bomba ir padėtų lieknėti? Sužinokite!

Kriaušės

Jose gausu skaidulų, kurios ilgam pasotina, be to, pusė kriaušės turi vos 52 kcal. Jeigu šis vaisius nėra jūsų mėgstamiausias, tuomet išmėginkite obuolius, kadangi juose taip pat nemažai mums naudingų mikroelementų ir jau minėtų skaidulų.

Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Morkų salotos su obuoliais ir imbieru
Receptas: Morkų salotos su obuoliais ir imbieru
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 88
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Imbieras: 2.00 valg. š. (trinto)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/4 arba migdolų)
Actas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti
  1. Plonais šiaudeliais susmulkinkite (arba sutrinkite stambia trintuve) morkas ir obuolį.
  2. Nuvalykite imbiero šaknį ir sutrinkite stambia trintuve. Supjaustykite svogūnus. Dėkite viską į dubenį ir pridėkite riešutų.
  3. Užpilui sumaišykie actą, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus.
  4. Apipilkite salotas užpilu ir leiskite kiek pastovėti.
Suskleisti

Bolivinės balandos

Šios kruopos vadinamos inkų auksu, be to, jų skonis niekuo nenusileidžia jų maistinėms ypatybėms. Jeigu žalėsiai nėra tai, dėl ko jaučiatės itin sotūs, maišykite juos su skaidulomis ir baltymais, kurių gausu minėtose kruopose.

Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti
Bolivinių balandų ir daržovių salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos 1.00 st.
Vanduo: 300.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Alyvuogės: 50.00 g (sauja juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Fetos sūris: 150.00 g
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kruopas suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 min. Sukrėskite į dubenį ir šakute išpurenkite.

2. Išvalytą saldžiąją papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

3. Stambiai supjaustykite. Alyvuoges perpjaukite pusiau, salierą ir nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais.

4. Paruoštas daržoves ir alyvuoges sumaišykite, apibarstykite raudonėliais, trintais česnakais, maltais juodaisiais pipirais, pagal skonį pasūdykite ir dar sykį išmaišykite.

5. Sukrėskite kruopas, supilkite citrinos sultis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai sumaišykite. Ant viršaus suberkite šakute susmulkintą fetą.

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Žaliosios bolivinių balandų salotos
Receptas: Žaliosios bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vienas brokolio žiedynas)
Ridikėliai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
  3. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
  4. Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
  5. Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
Suskleisti
Spalvingos bolivinių balandų salotos
Receptas: Spalvingos bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Kynvos (bolivinės balandos): 3.00 puodelis (įvairių spalvų)
Pomidorai: 1.00 puodelis (1/2 vyšninių)
Paprikos: 1.00 puodelis (1/2 raudona, žalia, geltona - smulkintos)
Raudonasis svogūnas: 1.00 g (1/2 smulkinto)
Moliūgo sėklos: 1.00 puodelis (1/4)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinto)
Pupelės: 1.00 puodelis (1/2 juodųjų)
Alyvuogės: 1.00 puodelis (1/2 juodosios)
Petražolės: 1.00 puodelis (1/4 smulkintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. - sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas ir pupeles išvirkite ir atvėsinkite. Sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Suskleisti

Šilauogės

Neilgai trukus prasidės šilauogių sezonas. Šios uogos išties tikras vitaminų šaltinis, padedantis deginti riebalus, be to, mažina potraukį saldėsiams, o tai ypač svarbu, jeigu nenorite priaugti svorio.

Špinatų ir šilauogių salotos
Receptas: Špinatų ir šilauogių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g (Ryšulėlis šviežių)
Šilauogės 70.00 g
Kriaušės: 1.00 vnt. (nedidelė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite špinatus. Susmulkinkite sūrį ir graikinius riešutus.

2. Kriaušę nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Šluotele suplakite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, įmaišykite šlakelį medaus, pasūdykite.

4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus išdėliokite šilauoges ir kriaušės gabalėlius, pabarstykite trupintu sūriu ir smulkintais riešutais, apšlakstykite padažu.  

Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktai, kurių patariama vengti sulaukus 35-erių metų

Avokadai

Apie juos tiek prikalbėta ir prirašyta, kad visi beveik atmintinai žino, jog avokadai ilgam suteikia sotumo ir padeda lieknėti, yra puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis, degina riebalus ir apsaugo nuo išsipūtusio pilvo. Salotoms visiškai pakanka ketvirčio avokado ir šiek tiek fantazijos.

Avokadų ir agurkų salotos su linais
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 222
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Avokadų ir krevečių salotos
Receptas: Avokadų ir krevečių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 65
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Krevetės: 240.00 g (virtų gliaudytų)
Salierai: 100.00 g (griežinėliais supjaustytų lapkočių)
Svogūnai: 20.00 g (smulkiai sukapotų)
Petražolės: 20.00 g (susmulkintų lapelių)
Agurkai: 80.00 g (kubeliais supjaustytų)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (neaštrių)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Avokadus perpjaukite išilgai pusiau, išimkite kauliukus, šaukštu išskobkite dalį minkštimo. Minkštimą iškart supjaustykite nedideliais gabaliukais. Avokadų puseles apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuostų.

2. Avokadų minkštimą, krevetes (kelias palikite salotoms papuošti), salierus, svogūnus, agurkus, petražoles sumaišykite viename dubenyje, pagardinkite šviežiai maltais pipirais.

3. Majonezą išplakite su garstyčiomis, sukrėskite į salotas ir atsargiai išmaišykite.

4. Gatavas salotas išdėliokite į avokadų puseles, papuoškite žalumynais ir likusiomis krevetėmis.  

Suskleisti
Burokėliai su avokadais ir ožkų sūriu
Receptas: Burokėliai su avokadais ir ožkų sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 26
Receptas
Ingredientai
Salotiniai sulteniai (pakuotė) 1.00 vnt.
Burokėliai: 6.00 vnt. (nedideli)
Pistacijos: 50.00 g (lukštentų)
Balzaminis padažas 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Moliūgo sėklos: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį džiovintų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pesto pasta (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Riešutus ir moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada atvėsinkite, suberkite į indą su avokadais ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės.

3. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite aliejaus ir Provanso žolelių mišiniu ir apie 20 min. kepkite karštoje orkaitėje, kol jų krašteliai taps traškūs.

4. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir iki kreminės konsistencijos sumaišykite su trupintu ožkų sūriu ir džiovintais bazilikais.

5. Į lėkštes krėskite avokadų padažo, išdėliokite burokėlių griežinėlius, ant jų – po kelis šaukštus grietinėlės ir sūrio kremo, tada dėkite nuplautus ir nusausintus salotinių sultenių lapelius.

6. Lėkštės kraštelyje pritaškykite balzaminio padažo, tada pilkite truputį pesto ir išdėliokite pistacijas.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Avokadų salotos su lašiša
Receptas: Avokadų salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 78
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (dideli)
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Rūkyta lašiša: 100.00 g
Salotos: 1.00 vnt. (keli lapai Aisbergo)
Mandarinai: 80.00 g (konservuoti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė žaliosios sulčių ir padažui pusė žaliosios sulčių)
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Tabasko padažas: 1.00 arbat. š. (padažui keli lašai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Avokadus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Delne laikydami avokado puselę, peilio smaigaliu susmulkinkite minkštimą skersai ir išilgai kuo smulkiau, gautus kubelius išimkite šaukšteliu. Žievelę palikite – ji bus lėkštelė salotoms. Avokadų minkštimą apšlakstykite pusės žaliosios citrinos sultimis.

2. Saliero lapkotį susmulkinkite, salotas suplėšykite. Avokadų kubelius sumaišykite su salotomis, salieru, mandarinais, kokosų drožlėmis ir smulkinta lašiša.

3. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus produktus.

4. Į avokadų puselės sudėkite įdarą ir apšlakstykite padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pomidorų ir avokadų salotos
Receptas: Pomidorų ir avokadų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 105
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 puodelis (vyšniniai)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 arbat. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Paprikas ir pomidorus susmulkinkite, avokadus supjaustykite riekelėmis arba kubeliais.
  2. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus avokadus, dubenyje. Prieš patiekdami, avokadus išdėliokite ant salotų, kad jie maišant, neprarastų savo formos.
Suskleisti

Migdolai

Tai dar vienas puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis, kuriame gausu baltymų. Riešutai ne tik itin naudingi mūsų organizmui, bet ir ilgam pasotina.

Tuno salotos
Receptas: Tuno salotos su riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.0 / 20
Receptas
Ingredientai
Tunas: 1.00 vnt. (Indelis konservuoto tuno savo sultyse)
Šparaginės pupelės: 1.00 st. (šaldytų arba šviežių)
Agurkai: 1.00 vnt. (pusė ilgavaisio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Ryžiai: 2.00 valg. š. (virtų laukinių arba ilgagrūdžių)
Petražolės: 20.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (Užpilui pusė citrinos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (Užpilui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pomidorus ir agurkus nuplaukite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais.

2. Šviežias šparagines pupeles sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir pavirkite 3–5 minutes. Pupelės turi likti traškios. Išgriebkite pupeles ir sudėkite į labai šaltą vandenį – taip išsaugosite žalią jų spalvą. Šaldytas šparagines pupeles virkite vadovaudamasi nurodymais ant pakuotės.

3. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.

4. Paruoškite salotų užpilą. Dubenėlyje sumaišykite šviežiai spaustas citrinų sultis ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Daržoves, virtus ryžius ir tuno gabalėlius sudėkite į gilų dubenį, apšlakstykite užpilu ir atsargiai išmaišykite. Salotas dėkite į lėkštes, papuoškite petražolių lapeliais.

Suskleisti
Ryžių salotos su riešutais
Receptas: Ryžių salotos su riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 19
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Razinos: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas sulčių)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuoto)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Išvirkite ryžius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Nuplaukite apelsiną po tekančia vandens srove, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite žieveles. Salotoms pagardinti reikės pusės šaukštelio apelsino žievelių. Perpjaukite vaisių pusiau ir išspauskite sultis.

3. Razinas nuplaukite, salierą supjaustykite griežinėliais, obuolį – plonomis skiltelėmis.

4. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, tarkuotas apelsino žieveles, 5 šaukštus apelsinų sulčių ir šaukštą citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite virtus ryžius, obuolius, saliero griežinėlius, razinas ir smulkintus graikinius riešutus, atsargiai išmaišykite.

Suskleisti
Braškių salotos su riešutais
Receptas: Braškių salotos su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (nemaža sviestinės salotos gūžė)
Braškės: 1.00 st.
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstami)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusė)
Balzaminis padažas: pagal skonį 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žalieji)
Kaip gaminti
  1. Salotas atsargiai nuplaukite (jų lapeliai labai gležni, greitai pajuosta), būtinai labai gerai nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse.
  2. Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite kotelius, supjaustykite ketvirčiais, išdėliokite ant salotų, apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiai maltais žaliaisiais pipirais.
  3. Riešutus perrinkite, nuvalykite, labai trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį, suberkite cukrų. Kai jis ištirps, sumeskite į sirupą riešutus ir juos apvelkite. Atvėsintus riešutus suberkite ant salotų. Paruoštas salotas apšlakstykite balzaminio kremo padažu (galite rinktis braškių skonio). 
Suskleisti
Pavasario salotos su migdolų grietine
Receptas: Pavasario salotos su migdolų grietine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 sauja (šviežių mėgstamų salotų lapų)
Ridikėliai: 4.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Paprikos: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežios saldžiosios)
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves ir žalumynus švariai nuplaukite.
  2. Salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite.
  3. Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
  4. Šias salotas labai skanu pagardinti aromatingu prieskoninių žolelių mišiniu. Sudžiovinkite česnakų laiškų, kalendrų ir mėtų lapelių. Sudžiūvusius žalumynus susmulkinkite ir turėsite puikaus salotų pagardo.
  5. Na, ir paskutinis akcentas – migdolų grietinė. Užkrėskite du šaukštus grietinės ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės į sveikatą.
  6. Paruoškite migdolų grietinę. Pusę stiklinės migdolų užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Suberkite riešutus į elektrinį smulkintuvą, užpilkite maždaug 400 ml vandens ir suplakite. Nukoškite. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė pasidarys panaši į grietinę. Grietinę gardinkite šviežiais arba šaldytais krapais, įberkite žiupsnelį Himalajų druskos.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Suskleisti

Kietai virti kiaušiniai

Baltymai itin tinkami vakarienei, todėl kiaušinius drąsiai galite valgyti vakare. Šis produktas padės jums išvengti alkio šuolių, taip pat suteiks energijos. Jeigu vištų kiaušiniai jums ne prie širdies, tuomet išmėginkite putpelių – tokie kur kas švelnesnio skonio.

Bulvių salotos su putpelių kiaušiniais
Receptas: Bulvių salotos su putpelių kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 42
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Žirniai: 50.00 g
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (putpelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Grūdėtosios garstyčios (pagal skonį) 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Ridikai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite su lupenomis, supjaustykite stambiai.

2. Į verdantį vandenį dėkite putpelių kiaušinukus ir virkite 3 minutes.

3. Į kitą puodą taip pat į verdantį vandenį suberkite žirnelius ir virkite 2-3 minutes.

4. Svogūnų laiškus supjaustykite.

5. Dėkite viską į lėkštę: pjaustytas bulves, pjaustytus ridikėlius, smukintus svogūnų laiškus, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius, ant viršaus užberkite žirnelius.

6. Salotas apšlakstykite padažu. Padažą ruoškite taip: į dubenėlį sukrėskite grūdėtąsias garstyčias, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išmaišykite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

 

Suskleisti
Burokėlių salotos su putpelių kiaušiniais, riešutais ir džiovintais vaisiais
Receptas: Burokėlių salotos su putpelių kiaušiniais, riešutais ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti)
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (putpelių, virtų)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Spanguolės: 50.00 g (džiovintų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 4.00 g
Kaip gaminti

1. Virtą buroką apipjaukite aplinkui ir ta juosta apjuoskite vietą, kur bus mišrainė. Kitus burokus sutarkuokite ar smulkiai supjaustykite.

2. Į smulkintus burokus suberkite spanguoles, įpjaustykite svogūną, suberkite gvazdikėlius, pipirus, druską, užliekite užpilu, pagamintu iš aliejaus, citrinos sulčių ir garstyčių, bei sumaišykite.

3. Pusę slyvų susmulkinkite ir suberkite ant lėkštės vidurio pasklaidant. Tarp jų sudėliokite perpjautus keturis virtus putpelių kiaušinius ir užpilkite burokų mase.

4. Viršų apiberkite graikiškais riešutais, aplinkui apdėliokite slyvomis ir kiaušinukais.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Lęšių mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 99
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Daržovių salotos su virtais kiaušiniais
Receptas: Daržovių salotos su virtais kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 56
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 1.00 sauja (lapelių)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Ridikėliai: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto - padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ("Dižono" - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - padažui)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto - padažui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išvirkite, kad būtų kieti. Atvėsinkite, perpjaukite per pusę.

2. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Į dvi aukštas stiklines taures pridėkite salotų, špinatų, ridikėlių, krapų, ant viršaus – po dvi virto kiaušinio puseles. Šalia patiekite indelį su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Pupelės

Ankštinius produktus dažnai pamirštame, tačiau jie padeda mesti svorį, ilgam laikui suteikia sotumo, turi daug skaidulų. Rinkitės įvairių spalvų pupeles, taip pat puiku išmėginti lęšius, avinžirnius ir pan.

 Paprastosios pupelių   ir pomidorų salotos
Receptas: Paprastosios pupelių ir pomidorų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 360.00 g (2 skardinės konservuotų baltųjų pupelių)
Pomidorai: 450.00 g (vyšniniai)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.

2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.

3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
Receptas: Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 38
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avinžirniai: 2.00 st. (virtų arba konservuotų)
Datulės: 1.00 st. (1/3 smulkintų)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/3)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (1/3 - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - padažui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (asafetida - pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti

Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.

  1. Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
  2. Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
  3. Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
  4. Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
Suskleisti
Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 42
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip priaugti svorio? Mitybos planas ir gydytojos dietologės Žanos Antonovos patarimai

Lašiša

Dar vienas puikus baltymų šaltinis, padėsiantis numesti svorio. Lašišoje esančios medžiagos greitina medžiagų apykaitą, gražina ir skaistina odą, gelbsti mus nuo persivalgymo.

Salotos su lašiša
Receptas: Salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 39
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (pusė ledkalnio salotų gūžės)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (apie 100 g)
Lašiša: 150.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Salotos lapus suplėšykite. Avokadą, pomidorą, lašišą bei svogūną supjaustykite ir viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Itališkos salotos su lašiša
Receptas: Itališkos salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 39
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (mėgstamų)
Agurkai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 20.00 g (žaliųjų)
Lašiša: 150.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Batonas 2.00 riekės
Kaip gaminti

1. Pomidorą ir agurką supjaustykite, susmulkinkite lašišos filė.

2. Batoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje be riebalų, kol apskrus.

3. Suplėšytas salotas gražiai išdėliokite lėkštėje, ant jų dėkite smulkintas daržoves, lašišos gabalėlius, alyvuoges. Apšlakstykite iš balzaminio acto, alyvuogių aliejaus ir Provanso žolelių sumaišytu padažu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Lašišos salotos su avokadais, marinuotais imbierais, sultenėmis ir Nori lapais
Receptas: Lašišos salotos su avokadais, marinuotais imbierais, sultenėmis ir Nori lapais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 90.00 g (filė)
Agurkai: 36.00 g (griežinėliais)
Avokadai: 36.00 g (griežinėliais)
Sultenės: 20.00 g
Burokėliai: 15.00 g (lapai)
Imbieras: 12.00 g (marinuotų)
„Nori“lapai:(plėšyti - saujelė) 10.00 g
Kaip gaminti
  1. Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite lašišą, uždenkite dangčiu ir garinkite apie 20 min. 

  2. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.  
  3. Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.

 

Suskleisti

Varškės sūris

Įprastas fermentinis sūris yra gana kaloringas, kad ir koks skanus bebūtų. Rinkitės liesesnį varškės sūrį ir gardinkite juo įprastas daržoves. Skanaus!

Morkų ir varškės sūrio salotos
Receptas: Morkų ir varškės sūrio salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 200.00 g (riebaus)
Šviežių prieskoninių žolelių mišinys (raudonėlių, melisų ir kt.) 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Salotos: 2.00 vnt. (2 saujos šviežių salotinių sultenių)
Migdolai: 20.00 g (drožlių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Kokosų drožlės: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintas šviežias prieskonines žoleles, užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu (kad vos semtų), pagal skonį įberkite druskos, atsargiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Sūrio kubelius išgriebkite ir nuvarvinkite.

2. Nuskustas morkas sutarkuokite, sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite garstyčių sėklas. Suberkite kokosų drožles ir maišydama dar kiek pakepinkite. Kai mišinys atvės, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti.

4. Į serviravimo indą sudėkite paruoštas morkas, ant viršaus suberkite salotines sultenes ir varškės sūrio kubelius.

5. Tiekdama apibarsčiusi migdolų drožlėmis.

Suskleisti

Ispaninių šalavijų sėklos

Užberkite šių sėklų ant salotų ir skanaukite. Šios mažos juodos sėklytės yra neįtikėtinai naudingos ir maistingos, turi daug magnio, fosforo ir kalcio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos