Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaltu vandeniu kasdien mokinius grūdinanti Lietuvos mokykla sulaukė pagyrų iš pasaulinės žvaigždės

Pastaraisiais metais Lietuvoje išpopuliarėjo ne tik maudynės šaltame ar net lediniame vandenyje, bet ir šios patirties siejimas su sąmoningu kvėpavimu, valios ugdymu, motyvacija. Nors gali atrodyti, kad tokios praktikos įdomiausios ir aktualiausios sveikuoliškai nusiteikusiems suaugusiems, Vilniaus rajone veikia mokykla, kurioje maudynės šaltame vandenyje ir ryto krosas – privaloma ugdymo proceso dalis, rašoma „Sleep Fest“ pranešime spaudai.
Maudynės eketėje
Maudynės eketėje / Asmeninio archyvo nuotr.

Daliai vaikų, o ir suaugusiųjų maudymasis vėsiame ar šaltame vandenyje skambėtų kone kaip bausmė. Tačiau tik ne Melkio mokyklos, įsikūrusios Vilniaus rajone, Melkio kaimo teritorijoje, mokiniams ir mokytojams. Šiemet 10 metų švęsianti mokykla buvo įkurta kelių šeimų iniciatyva, o jau po poros metų ją baigs pirmoji abiturientų laida. Mokykla iki šiol išliko sąlyginai nedidelė, o visus bendruomenės narius – vaikus, mokyklos darbuotojus ir tėvus – tampriai sieja dėmesys fizinei ir emocinei savijautai bei pagarba gamtai, ryšys su ja.

Mokykla taiko praktiką, kuri anot jos bendrasavininkės, direktoriaus pavaduotojos Rasos Radzevičienės, unikali visoje Europoje, o gal ir pasaulyje. Šeima, kuri savo atžalą leidžia į šią mokyklą, priima sąlygą, jog didelis dėmesys bus skiriamas grūdinimuisi ir vaikas privalės tame dalyvauti – kasryt prieš pamokas bėgs krosą, o taip pat jo lauks maudynės šaltame vandenyje. Kartu su vaikais grūdinasi ir mokytojai, labai kviečiami nuo savo atžalų neatsilikti ir tėvai.

Tarp Melkio mokyklos mokinių jau yra ir tokių, kurie maudynes šaltame vandenyje propaguoja apie 10 metų – niekieno neverčiami ir labai gerai įsisąmonindami, kokią naudą jų savijautai tai teikia. Melko mokykla net sukūrė trumpą filmuką, kuriame patys vaikai pasakoja apie grūdinimąsi, jo žvalinantį ir sveikatinantį efektą, o kadangi drąsos jiems netrūksta, pretekstu kurti tokį filmuką tapo noras į mokyklą pasikviesti žymųjį olandą Wimą Hofą, dažnai vadinamą „ledo žmogumi“.

Šiai fenomenaliai asmenybei priklauso net keli Gineso rekordai, o metodas, kuriame savita kvėpavimo technika derinama su ledo voniomis, visame pasaulyje žinomas kaip Wim Hof metodas. Įvairiomis kalbomis, taip pat ir lietuvių, išleista bestseleriu tapusi knyga, išsamiai pristatanti metodą ir jo teikiamas naudas.

Į Youtube kanalą filmuką, kviečiantį Wimą Hofą apsilankyti mokykloje, įkėlusi bendruomenė netruko sulaukti paties „ledo žmogaus“ reakcijos. Savo feisbuko paskyroje jis pasidalino filmuku ir pakomentavo trumpai, bet iškalbingai: „Kasdien mokykloje jie neria į ledo vonas. Tai yra ateitis. Man patinka. Jėga!“

Mokyklos atstovė R.Radzevičienė nė neabejoja, jog sulaukti mokykloje šios tarptautinės žvaigždės visai realu. Juolab, jog Wimas Hofas nėsėdi vietoje, nuolat keliauja po pasaulį ir, jos žiniomis, dažnai būna Lenkijoje, nuo kurios iki Lietuvos labai arti.

Melkio mokyklos bendruomenę išsamiau su šalčio bei sąmoningo kvėpavimo poveikiu organizmui supažindino čia viešėjęs sertifikuotas Wim Hof metodo instruktorius lietuvis Žilvinas Gruodis. Šis unikalaus ir vis labiau populiarėjančio metodo praktikas ir mentorius suteiks unikalią progą išbandyti ledo vonią miego ir ilgaamžiškumo festivalio „Sleep Fest“ Vilniuje dalyviams.

Festivalis vyks spalio 26-ą d. Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“ ir dalyviams pasiūlys visos dienos paskaitų, diskusijų ir praktikų programą, kurioje netrūks nei Lietuvos ekspertų, nei užsienio žvaigždžių įžvalgų. Apie miegą, ilgaamžiškumą jie kalbės iš įvariausių perspektyvų, dalinsis tyrimų duomenimis, asmeninėmis patirtimis ir atsakys į visus rūpimus klausimus, kurie tik kils susidomėjusiems aptariamomis temomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas