2021 04 17

Saugūs, neaiškūs ir pavojingi maisto priedai – ką slepia raidė E

Ilgėjant keliui nuo produkto gamintojo iki vartotojo stalo, maisto pramonėje vis gausiau ir įvairiau naudojami maisto priedai. Lietuvoje galima įsigyti produktų beveik iš viso pasaulio, tačiau tam, kad juos vis dar būtų galima vartoti, kai atkeliauja iš Azijos, JAV ar kitų tolimų kraštų, reikia pridėti papildomų medžiagų. Net Lietuvoje gaminamai produkcijai dažnai naudojami konservantai, skonio, kvapo stiprikliai ar išvaizdos gerintojai.
Maisto priedų gausu daugelyje produktų
Maisto priedų gausu daugelyje produktų / 15min nuotr.

Įvairios medžiagos bei technikos maisto išsaugojimui pasitelkiamos buvo dar senų senovėje, tačiau dabar gerokai ištobulėjo. Parduotuvėse galime įsigyti maisto su visa puokšte priedų, kurių dalis – visiškai nepavojingi, tačiau yra ir tokių, kurių suvartojus per daug, kyla pavojus sveikatai.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje yra sudarytas sąrašas maisto papildų, kuriuos leidžiama naudoti ir kurių kiekis maisto produktuose nėra kenksmingas vartotojui. Etiketėje šios medžiagos turi būti pažymėtos joms priskirtu trumpiniu E su 3 skaitmenimis arba parašytas pilnas jų pavadinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis