Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 27

Šiemet Lietuvoje maliarija susirgo 5 asmenys: kaip nuo jos apsisaugoti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad Lietuvoje kasmet užregistruojama įvežtinių maliarijos atvejų, t.y. asmenys užsikrečia lankydamiesi šalyse, kur ši liga yra paplitusi (dažniausiai Afrikos šalyse).
Maliariją sukeliantys uodai.
Maliariją sukeliantys uodai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiemet Lietuvoje jau nustatyti 5 įvežtinės maliarijos atvejai, 2 iš jų Kaune. Todėl specialistai kviečia atsakingai ruoštis kelionėms į egzotines šalis ir pasidomėti, kaip saugotis šios uodų platinamos ligos.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2021 m. pasaulyje buvo registruoti 247 mln. maliarijos atvejai, iš kurių apie 600 tūkst. baigėsi mirtimi. Nors PSO duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti šia liga, 95 proc. visų susirgimų ir mirčių nustatyti Afrikos regione. Daugiau nei pusė jų registruota 4 Afrikos šalyse: Nigerijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Nigeryje, Tanzanijoje. Maliarija plačiai paplitusi ir kituose tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose.

Lietuvoje 2012–2022 m. buvo užregistruoti 58 maliarijos atvejai. Trys ligoniai, susirgę tropine maliarija, mirė. Daugiausia įvežtinės maliarijos atvejų per paskutinius dešimt metų buvo užregistruota 2013 m. ir 2015 m. (po 8 atvejus). Dauguma susirgusiųjų viešėjo Afrikos žemyno šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas