Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Širvintų ligoninės gaminamas maistas pacientams įvertintas šešetu

Iš miestų klinikų į regionines ligonines užsukę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai toliau tęsia gydymo įstaigų pacientams tiekiamo maisto kokybės turimus. Spontaniškas patikrinimas antradienį vyko Širvintų ligoninėje, to rezultatas – patiekalai dešimties balų sistemoje įvertinti šešetu.
Pietūs Širvintų ligoninėje
Pietūs Širvintų ligoninėje / SAM nuotr.

SAM praneša, kad Širvintų ligoninė maistą savo pacientams gamina pati. Dalį produktų gauna tiesiai iš ūkininkų. Valgiaraštį sudaro dietologė, dirbanti dalimi etato. Virėjai gydymo įstaigoje dirba už minimalų atlyginimą.

1 paciento paros maitinimo kaina 3,09 Eur, iš kurių maisto kaina 1,39 Eur. Per parą pamaitinama apie 60 pacientų. Maisto temperatūra matavimo metu atitiko normą (73–74 oC). Ji buvo palaikoma gabenimo indus apvyniojant aliuminio folija.

Antradienį, tikrinimo dieną, ligoniai pusryčiams valgė duoną, sviestą, varškę bei kavą. Pietų metu buvo kopūstų sriuba ir bulvių plokštainis. Šalia buvo patiekta duona, kompotas. Vakarienei pacientai maitinti pieniška ryžių sriuba.

SAM nuotr./Pietūs Širvintų ligoninėje
SAM nuotr./Pietūs Širvintų ligoninėje

„Rimtesnių higienos pažeidimų nenustatyta, tačiau virtuvės patalpos ir maisto gamybos įranga labai sena, maksimaliai susidėvėjusi ir būtinas skubus atnaujinimas“, – SAM vertinime teigė Almantas Kranauskas, Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas.

Tikrintojams užkliuvo patiekimo estetinis vaizdas – lėkštės visos skirtingos, su ryškiais dėvėjimo požymiais. Sriubos į skyrius gabenamos emaliuotuose kibiruose. Tačiau nors patiekalai pigūs, tradicinės virtuvės stiliaus, bet pacientams patinka.

„Pacientų nuomone, maisto skonis geras, jiems maisto pakanka, sriubos tirštos. Yra vegetariško raciono pasirinkimo galimybė. Tačiau arbata ir kava su jau įdėtu cukrumi, be cukraus duodama tik sergantiems diabetu. Yra galimybė naktį atsigerti arbatos. Kavos pakeitimas kitu gėrimu nenumatytas“, – komentuoja A.Kranauskas. Jis priduria, kad savaitės metu pacientams tiekiamo maisto racionas yra įvairus.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Almantas Kranauskas
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Almantas Kranauskas

Pacientų atsiliepimai apie maitinimą ligoninėje dažniau buvo geri, kartais vidutiniški. Apetito nesukelia kartais pusryčiams gaunama daktariška dešra, be to, nemėgstami makaronai su faršu, kompotas. Palankiausiai įvertinti kotletai, salotos, košė. Be to, besigydantiems stinga vaisių bei daržovių, kurių ne kasdien gauna.

A.Kranauskas taip pat teigia, kad ligoninė sieks gerinti tiekiamo maisto kokybę, tačiau maža maitinimui skirta suma tai riboja. Maitinimas ligoninėje įvertintas 6 balais iš 10-ies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas