O kodėl verta trešnes įtraukti į savo racioną? Štai 5 priežastys:
1. Trešnėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Šiose uogose yra gausu odai svarbaus vitamino C, В1, В2, А, Е, РР, karotino, pektino, flavonoidų, kalcio, kalio, geležies, jodo, polifenolių, kobalto, fosforo ir pan.
Trešnės teigiamai veikia inkstų darbą, virškinimo sistemą, padeda mesti svorį, gerina bendrą organizmo būklę. Verta žinoti, kad trešnės labai tinka sergantiems artritu, podagra, reumatu, nes turi skausmą malšinančių savybių.
2. Valgykite į sveikatą, tačiau nepadauginkite, visiškai pakanka 300 g uogų per dieną, kad nepūstų pilvo. Trešnės saldžios, todėl geriausia jas skanauti pirmoje dienos pusėje. 100 g yra vos 52 kcal, todėl tai itin nekaloringa uoga.
3. Termiškai apdorotos uogos praranda vertę, todėl geriausia valgyti šviežias trešnes. Jeigu norite jų išsaugoti šaltiems žiemos vakarams, galite užsišaldyti arba džiovinti. Kompotai ar uogienės reikalauja daug cukraus, todėl pasvarstykite, koks "išsaugojimo" būdas yra naudingiausias jums ir jūsų šeimai.
4. Trešnių sultys puikiai veikia skrandžio darbą, gerina virškinimą, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, apskritai stiprina kraują, tinka kenčiantiems nuo hipertonijos.
5. Trešnės naudojamos ir kosmetologijoje, pavyzdžiui, tikinama, kad šios uogos padeda atsikratyti spuogų ir dovanoja skaisčią odą, ją atjaunina, lygina raukšles, šviesina pigmentines dėmes.
Išbandykite štai tokią veido kaukę, tinkančią mišriai ir riebiai, spuoguotai odai: sutrinkite trešnes (prieš tai pašalinkite kauliukus) įmaišykite šaukštą šviežiai spaustų citrinų sulčių. Ant veido uždėkite marlės audinį, o ant jo – gautą kaukę. Palaikykite 20 minučių ir nuplaukite vėsiu vandeniu.