Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skaudančias pėdas reikėtų patikėti patyrusiam chirurgui

Iškrypęs kojos kauliukas, plaktukinė pėdos pirštų deformacija, plokščiapėdystė – šios problemos sukelia daug skausmo ir nepatogumų. Operacija išspręstų šias problemas, tačiau daugelį stabdo baimė, kad po jos lauks sunki reabilitacija, o taip pat – kad problemos vėl atsinaujins. Profesionalus chirurgas gali parinkti tinkamiausią operacijos metodą, jei tik įmanoma – minimaliai invazinį, po kurio reabilitacija – gerokai lengvesnė ir paprastesnė, o problemos atsinaujinimo rizika artėja prie nulio.
Pėdos operacija
Pėdos operacija / „ORTO klinikos“ nuotr.

„Abu šiuos argumentus vertinu labai rimtai – ir baimę dėl sunkaus pooperacinio laikotarpio, ir nerimą, kad problema atsinaujins. Tačiau jei gydytojas ortopedas yra kompetentingas pėdų chirurgas, jis parinks tinkamiausią konkretaus paciento situacijai operacijos metodą, jei tik galima – minimaliai invazinį. Tokios operacijos atliekamos per nedidelius pjūvius, taip gerokai tausojami sveiki audiniai ir reabilitacijos laikotarpis daug lengvesnis. Žinoma, tokios operacijos chirurgui yra sunkesnės ir techniškai sudėtingesnės, tačiau nauda pacientui – neabejotinai didesnė", – pasakoja vienos didžiausių Baltijos šalyse traumatologijos ir ortopedijos klinikos „ORTO klinika“ gydytojas ortopedas traumatologas Juris Brūklis, kurio specializacija – pėdos chirurgija.

Pasak pašnekovo, nereikėtų ir nerimauti, kad problema gali pasikartoti.

„ORTO klinikos“ nuotr/Juris Brūklis
„ORTO klinikos“ nuotr/Juris Brūklis

„Baimintis, kad pėdos deformacija po kurio laiko atsinaujins, nėra pagrindo. Jei operuojantis gydytojas gerai išmano savo specialybę ir operacijos metu koreguoja visus reikiamus pėdos kampus, keičia formą ir viską stabilizuoja, atsinaujinimo rizika nesiekia 5 proc. Ir net tokiu atveju deformacija nebebūtų tokia ryški, kokia buvo",– sako J.Brūklis, devynerius metus mokęsis ir praktikavęsis Vokietijos klinikose, o dabar operuojantis Baltijos šalių pacientus.

Chirurgas taip pat primena – noras kuo ilgiau atidėti pėdos deformacijų korekcijos operaciją nėra itin sveikintinas.

„Pėdoje visi smulkieji kaulai ir sąnariai tarpusavyje susiję. Jei viena struktūra smarkiai deformuojasi, pasislenka visa pėdos sistema. Kuo didesnė deformacija, tuo rimtesnės turi būti pėdos korekcijos. Negalima spręsti tik vienos problemos lokaliai, nes tai nepadės. Pėdą reikia tarsi iš naujo sudėlioti į vieną visumą. Dėl to operacija yra daug didesnė, nei galėjo būti atlikta anksčiau," – atkreipia dėmesį J.Brūklis.

Minimaliai invaziniai sprendimai pagrindinėms pėdos problemoms

„ORTO klinikoje“ minimaliai invaziniu būdu atliekamos keturių rūšių pėdos korekcijos operacijos: iškrypusio kojos kauliuko, plaktukinių kojos pirštų ir plokščiapėdystės korekcijos, taip pat – didžiojo kojos piršto sąnario gydymas.

Į išorę krypstantis pėdos kauliukas (hallux valgus) – viena labiausiai paplitusių pėdos deformacijų, kuria dažniau serga moterys. Kuo labiau deformacija progresuoja, tuo labiau keičiasi kitų šalia esančių pėdos kaulų padėtis. Šį procesą galima sulėtinti įvairiomis pagalbinėmis priemonėmis: avalynės įdėklais, specialiais pratimais pėdos raumenims stiprinti, patogios, minkštos avalynės pasirinkimu.

„Tačiau reikia suprasti, kad krypstantis kauliukas – progresuojanti būklė. Ir kuo deformacija mažesnė, tuo lengvesnė operacija ir reabilitacija“, – atkreipia dėmesį ortopedas traumatologas.

Operacijos metu koreguojami kaulai ir minkštieji audiniai, kad pėda vėl būtų anatomiškai taisyklinga. Reabilitacija po operacijos trunka apie tris mėnesius, tai priklauso nuo jos apimties ir paciento amžiaus.

Kita dažna moterų pėdų problema – plaktukinė pirštų deformacija, kai deformuojasi mažųjų pirštų tarpfalanginiai sąnariai, o pirštai įgyja tarsi plaktuko formą. Tokias pirštų deformacijas taip pat galima gydyti taikant minimaliai invazinius metodus. Operacijos metu ištiesinami pirštai, koreguojami raiščiai, pakeičiama falangų forma, pailginamos ir atpalaiduojamos sausgyslės.

Kuo deformacija mažesnė, tuo lengvesnė operacija ir reabilitacija.

Kaip nusidėvi didieji sąnariai (kelių, klubų), taip gali būti pažeistas ir didysis kojos piršto sąnarys. Nusidėvėjusiame sąnaryje dažnai išauga kaulinės ataugos – osteofitai, kurie dar labiau padidina skausmą ir apsunkina judėjimą. Tokiu atveju gali padėti kaulo sankaupų pašalinimas, ir jis gali būti atliktas minimaliai invaziniu metodu, o ne per visą atvirą pjūvį. Kaip ir kitų sąnarių kaulų susidėvėjimo atveju, nykštys taip pat gali būti gydomas įvairiomis injekcijomis, mažinančiomis uždegimą ir skausmą. Tačiau, kai ilgą laiką niekas kitas nepadeda, klasikinis chirurginis sprendimas, kurį siūlo daugelis traumatologų ir ortopedų, – vadinamasis sąnario „uždarymas“. Kitas daug pažangesnis nykščio sąnario susidėvėjimo gydymas – sąnario pakeitimas lanksčiu implantu, kuris laikui bėgant suauga su paties žmogaus audiniais.

Efektyvi plokščiapėdystės korekcija paaugliams

Minimaliai invazinė chirurgija gali pakoreguoti ir paauglių plokščiapėdystę 8–13 metų jaunuoliams, kai šios problemos nepanaikina nei pratimai, nei vidpadžiai.

Tam naudojami inovatyvūs implantai, kurie pėdai augant leidžia suformuoti tinkamą skliautą. Per operaciją daromas minimalus pjūvis ir į pėdą įsukamas nedidelis implantas – sraigtas. Operacija ir anestezija trunka trumpai. Praėjus dviem ar trims mėnesiams po jos paauglys vėl gali aktyviai gyventi, sportuoti.

„Ne visada esant plokščiapėdystei reikia operacijos. Tačiau pasitaiko atvejų, kai plokščiapėdystė paaugliui kelia nuolatinį skausmą. Mano, gydytojo, patirtis rodo, kad daug racionaliau spręsti problemas, kol jos dar neįsisenėjusios, o ne ilgai kentėti, laukti, kol sprendimas virsta sudėtinga operacija su ilga reabilitacija. Tikrai patarčiau neleisti pėdai deformuotis, bet jei jau būtina operacija, kaip ir kitais minėtais pėdos deformacijos atvejais, nereikėtų jos atidėlioti, ypač dabar, kai ją galima atlikti minimaliai invaziniu būdu, nepažeidžiant sveikų pėdos audinių ir nedarant nereikalingų pjūvių, kurie turi ilgai gyti", – sako J.Brūklis.

„ORTO klinika“ – modernus ir šiuo metu vienintelis privatus traumatologijos, ortopedijos, stuburo chirurgijos ir reumatologijos centras Baltijos šalyse. Čia laukiami ir pacientai iš Lietuvos. Plačiau: https://orto.lv/lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi